Hirdetés

Szélvészgyors Kingston HyperX pendrive

Hirdetés

Kingston DataTraveler HyperX 3.0

Nagy örömünkre az USB legújabb, leggyorsabb, 3.0-s szabványa lényegesen nagyobb tempóval terjedt el, mint a hasonló sebességre képes eSATA. Ma már egyre több alaplapon és notebookon találkozhatunk vele, és a pendrive-okon is egyre gyakrabban látunk kék belsejű csatlakozót, ami a gyors verzióra utal. Kipróbáltunk már néhány ilyen modellt, mértünk a 2.0-szabvány 30 MB/s körüli sebességét meghaladó értékeket, de valahogy többet vártunk. Most egy nagyon ígéretes pendrive, a Kingston DataTraveler HyperX 3.0 került a kezeink közé, csomagolásán 225 MB/os olvasási és 135 MB/s írási tempóval. Vajon milyen körülmények között lehet ezt elérni?

Első látásra feltűnhet, hogy a HyperX 3.0 meglehetősen vaskos. Minden bizonnyal azért, mert belsejében nyolccsatornás memóriavezérlő dolgozik, amihez elméletileg nyolc modulra is szükség lehet, azok pedig nem férnek el kis helyen. Sajnos az adattárat nem tudtuk szétfeszegetni, elég masszív, kék betétekkel díszített házat kapott, így nem tudtuk meg, mi hajtja.

Kupakja leszedhető, könnyen elveszíthető, nem lehet az adattár végére felfogatni. Az USB csatlakozóhoz viszonyítva látszik csak igazán, milyen vaskos. Csomagolásában nem sok mindent találtunk, csak egy kis kulcstartóra vagy nyakpánthoz való bújtatóhurkot.

Széltében is lehetnek problémák a DataTraveler HyperX 3.0-val. Azoknál a notebookoknál, ahol egymásra zsúfolták az USB csatlakozókat, bizony kiüti a szomszédos aljzatot. Ráadásul magassága sem éppen átlagos, egy alaplap hátulján blokkolja a fölötte lévő aljzatot, sőt szerencsétlen elhelyezésnél akár három környező csatlakozót eltakarhat.

Cserébe viszont már a legkisebb verzió is 64 GB-os, minden bizonnyal azért, mert kisebb chipekből nem érdemes nyolccsatornás elrendezést csinálni. Nálunk a 128 GB-os változat járt, ami egészen meredek tárkapacitást jelent, de létezik belőle 256 GB-os verzió is. Nem, nem elírás, negyed terabyte kapacitásról beszélünk egy pendrive-on!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés