Hirdetés

Biztonságos Verbatim pendrive-ok

Verbatim pendrive-ok

Adataink hordozásának talán legegyszerűbb módja a prendrive. A kis, USB-s eszközöket elég a számítógépbe (vagy más berendezésbe) dugni, máris rendelkezésünkre állhat sok-sok gigabyte adat, tárterület. Amilyen könnyű hordozni ezeket a tárakat, olyan könnyű elveszíteni is őket. Ugye milyen kellemetlen lehet, ha személyes vagy munkánkhoz fontos adataink illetéktelen kezekbe kerülnek, mert véletlenül ott felejtettük az adattárat valahol?

Hirdetés

Az Európai Unió 95/46/EC rendelete kimondja, hogy kötelesek vagyunk védeni adatainkat. Egy vállalati adatbázis „elveszítése” akár bíróság elé is juttathatja a gondatlan felhasználót. Hogy adataink a pendrive elvesztésekor se kerülhessenek illetéktelen kezekbe, érdemes titkosítást alkalmazni rajtuk. Ma már szinte minden komolyabb gyártó kínál hardveres (rendszerint AES128 vagy AES256) kódolással ellátott adattárakat. Ezek tartalmához csak egy jelszó megadásával lehet hozzáférni, és rendszerint a jelszó próbálgatása ellen is védve vannak. Ma a Verbatim biztonsági megoldásait mutatjuk be.

A Verbatim Secure Data Micro USB Drive a legkisebb, kódolással bíró pendrive, amivel eddig találkoztunk. Kizárólag 8 GB-os tárkapacitással érhető el, titkosításhoz 256 bites AES kódolást használ, ami a legerősebb az elterjedt kódolások között. Másik tesztalanyunk, a Verbatim Small Business Security Pack egy "biztonsági csomag", amely egy hagyományos méretű, kódolással rendelkező pendrive-ot és egy végberendezések hozzáférését korlátozó alkalmazást tartalmaz. A szoftver Endpoint Protector névre hallgat, és a pendrive-on található meg. Háromféle tárkapacitás (4, 8, 16 gigabyte) közül választhatunk, hozzánk a legkisebb, 4 GB-os került.

Külsőre a kis pendrive teljesen szokványos megjelenésű, picike, csatlakozójának nincs kerete. Kis mérete miatt rettenetesen könnyű elveszíteni, így a kódolás mellett egy rögzítőhurkot is kapunk hozzá, amivel kulcstartóra, csukló- vagy nyakpántra akasztható. A nagyobb Verbatim pont úgy néz ki, ahogyan egy korrekt pendrive-nak kell. Házát fémbetétekkel támogatták meg, de ez szerencsére ellenállóképessége mellett külső méretét nem növelte meg, így nem blokkolja majd a szomszédos USB aljzatokat. Kupakja hátuljára illeszthető, tehát jó eséllyel azt sem veszítjük majd el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés