Hirdetés

Interjú a hazai drónbajnokság rendezőjével

Indul a bajnokság!

Jövő vasárnap, április 3-án rendezik az első Magyar Drónbajnokság nyitófutamát Velencén, aminek médiamegjelenéséért a Drone Hungary felel. A verseny apropóján beszélgettünk Kovács Istvánnal, aki a magyar versenysorozat technikai hátterét biztosító FPVRace Hungary egyik alapító tagja.

Hirdetés

PROHARDVER!: Mikor kezdődött Magyarországon a drónok, pontosabban többrotoros távirányítású gépek reptetése?

Kovács István, FPVRace Hungary: Repülőgépekkel és helikopterekkel már évtizedek óta repülnek a hazai modellezők, az első többrotoros gépek viszont csak néhány éve jelentek meg. Ahogyan a magyar pilóták többsége, én is 2014-ben találtam rá erre a hobbira. A bevett gyakorlat szerint egy szabad szemmel irányítható, olcsóbb modellel, a Syma X5-össel indítottam, és kezdetben videofelvételek készítésére használtam. Év végére viszont elkészült saját építésű gépem, 2015 elején pedig már FPV – tehát first person view – rendszerre váltottam, amivel olyan érzés repülni, mintha az ember a quadkopteren ülne.

Kovács István versenygépe
Kovács István versenygépe [+]

PH: Mikor rendezték idehaza az első versenyeket, és hogyan jutottatok el odáig, hogy megszervezzétek a hazai bajnokságot?

FPV-RH: Az első versenyeket tavaly futották idehaza. Jellemzően baráti összejövetelként indultak ezek RC fórumon (RC: radio controlled, vagyis rádió-távirányítású eszközökkel kapcsolatos hobbi – a szerk.) vagy más, témával foglalkozó közösségi oldalakon megszervezve. Mi is tavaly kezdtük a közös repüléseket, és úgy gondoljuk, nagy potenciál van ebben a témában. Ezért felkerestük a World Rotor Sports Association nevű szövetséget, mely többféle, rádió-távirányítású repülő eszközökkel kapcsolatos versenyt és bajnokságot szervez. Innen az európai képviselethez, az ERSA-hoz irányítottak, ők koordinálják az európai tevékenységet.

A WRSA év végén Hawaiin rendezi a Droneworlds nagy, drónos eseményt, erre hivatalosak a résztvevő országok nemzeti bajnokai. A bajnokok kiválasztásához pedig országos verseny vagy versenysorozat kell. Miután megszereztük a hazai RSA képviselet jogát, versenysorozat mellett döntöttünk. Megalapítottuk a Magyar Drón Egyesületet, és az idei Magyar Drónbajnokságban öt versenyt rendezünk, az elsőt a Velencei-tó partján, a Velence Korzón, április 3-án.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés