Ütősnek ígérkezik az egymillió dollár összdíjazású drónverseny!

Néhány éve még azt sem tudtuk, hogy mit jelent a távirányított többrotoros repülő alkalmatosság, rövidebb nevén multirotor, ma pedig már napi szinten jön velünk szembe a népies nevén drónnak vagy quadrokopternek nevezett fenomén. Idén már hivatalos magyar bajnokságot is szerveznek ebben a fiatal technikai sportban, ahol az FPV (first person view) sisakok révén a pilóta úgy érezheti magát, mintha kicsire zsugorodva az akár 100 km/óra sebességre képes gépmadara hátán ülne.

A téma szerelmesei szeretnek úgy hivatkozni erre a dologra, mint a jövő Forma 1-e, a drónokat kevéssé ismerők meg ezen mindig nagyot derülnek. Hiszen hogy lehetne egy ennyire gyerekcipőben járó dolgot ahhoz a száguldó cirkuszhoz hasonlítani, amit több mint hatvan éve űznek a benzinnel beoltott gentlemanek? Nos, a nem kevéssé menő McLarent szerepeltető beharangozó videó után ma befutott az első ízelítő a versenyből, de megtekintése előtt tessék rögzíteni az állat!

Dubaihoz illően letaglózó a pálya, ami alá olyan vázat építettek, mint a bobpályákhoz szokás. Csakhogy itt nincs teknő, amiben siklani lehet, hanem a bordák fölött gyakran centiméterekkel kell repülni a kis gépekkel. Vannak kapuk, mélyedések, emelkedők, sőt még rövidítések is, amiket minden menetben kötelező használni. Ha minden igaz, a döntő köröket sötétben, látványos kivilágítás mellett futják majd.

Íme a 822 méteres pálya rajza (klikk a jelmagyarázatért)
Íme, a 822 méteres pálya rajza (klikk a jelmagyarázatért) [+]

Aki ismeri a csúcs FPV pilóták agresszív vezetési stílusát, már biztosan előre örül a látványos ütközéseknek, amik ezen a döbbenetes pályán szinte biztos, hogy a gépek apró darabokra törésével végződnek majd. Egyébként az előselejtezők fedett pályája sem gyenge, de az igazi ütős téma a díjazás, ami összesen egymillió dollárra rúg. Ebből a legtöbbet, 250 000 dollárt a pályaverseny győztese kap majd, így aztán nem meglepő, hogy minden élvonalbeli FPV pilóta rajtvonalhoz áll. A World Drone Prix Dubai versenyt most hétvégén (március 11-12-én) rendezik; kíváncsian várjuk, hogy milyen közvetítést készítenek majd róla!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés