X99 extrém tuning a Gigabyte-tal, hazai módra

Tavaly ősszel mutatkozott be az Intel legújabb, asztali gépekbe szánt csúcs platformja, mely a Haswell-E kódnevű processzorokra és az Intel X99-es vezérlőchipre épül. Egy-egy új platform tiszta lapot, feltérképezetlen területet jelent nem csak az alaplapgyártók, hanem speciális ügyfeleik, az extrém tuningosok számára is, akiket a csúcs platformok legextrább modelljeivel céloznak meg.


[+]

Március utolsó hétvégéjén a Gigabyte a Tátrában hívta össze legfontosabb partnereit, hogy magyar extrém tuningosok, 04ahgy, Achill3uS és subaruwrc mutassák meg nekik, mi rejtőzik a vasban. A Gigabyte számára nem csak az elért maximális órajelek vagy pontszámok a fontosak, hanem a folyékony nitrogénnel jól bánó, sokéves tapasztalattal rendelkező tuningosok véleménye, tanácsai is rengeteget segíthetnek az alaplapok fejlesztésében, továbbcsiszolásában.

Blról: Blue Storm (Csehország), Achill3uS, subaruwrc, 04Ahgy
Balról: Blue Storm (Csehország), Achill3uS, subaruwrc, 04ahgy [+]

A 35 liternyi folyékony nitrogén és az Intel Core i7-5930K processzor mellett a Gigabyte legújabb csúcs alaplapjáé volt a főszerep. Az X99-SOC Champion mindenből a maximumot kínálja, de fő különlegessége az amerikai International Rectifier vállalat által tervezett áramellátó részleg. A teljesen digitális rendszer az eddiginél precízebb feszültségkezelést és stabilabb áramerősséget biztosít, ami kulcsfontosságú a maximális órajel elérésében. Támogatja a DDR4 memóriák 3400 MHz-es XMP profilját, a RAM foglalatok pedig a CPU és PCI Express aljzatok tűsoraihoz hasonlóan aranyozottak a még jobb teljesítmény érdekében, mert ezen a szinten már minden apró részlet számít.


[+]

Mondani sem kell, hogy a legjobb minőségű szilárdelektrolitos kondenzátorokat és egyéb alkatrészeket építették az alaplapra, a tuningolást pedig a nyomtatott áramkörre forrasztott gombok teszik egyszerűbbé. Aki nem biztos a dolgában, használhatja az EasyTune szoftvert is, amire persze extrém tuningosainknak semmi szüksége sem volt. A processzor mellé G.Skill Ripjaws 4 DDR4 memória került, a megjelenítés most csak másodlagos szerepét Gigabyte GeForce GTX 960 grafikus kártya kapta.


[+]

Az elsődleges fókusz az Intel Core i7-5930K processzor órajelének minél magasabbra emelése volt, aminek eredményeképpen a 3,5 GHz-es alapfrekvenciát megfelelő hűtéssel és beállítással sikerült 6 GHz fölé feltornászni. Achill3uS HWBOT adatlapján látható a 6217,8 MHz-es maximális órajel, ami pillanatnyilag a világ második legjobb eredménye ilyen processzorral, a Gigabyte X99-SOC Champion alaplappal pedig senki sem ért el jobb eredményt eddig.

A maximum megtalálása után következett annak az órajelnek a megkeresése, ahol a tesztprogramok is stabilan lefutnak, és a memóriával együttműködve a legmagasabb pontszámokat hozzák. 04Ahgy skalpjai közé három top 10-es eredmény került fel. Az Intel Extreme Tuning Utility (XTU) beépített mérőjével kilencedik, a Cinebench 11.5 és Cinebench 15 renderelőkkel pedig két hatodik helyet zsebelt be. Ehhez a processzor 5387,2 MHz-en futott.

Gratulálunk az extrém tuningosoknak és a Gigabyte-nak a nagyszerű eredményekhez! Aki élőben akarja látni a teljesítményüket, látogasson ki április 25-én a Veletechre!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés