Intel X99-es alaplaptrió

Hirdetés

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat.

Az ASRock Fatal1ty X99M Killer személyében egy jó elrendezésű, szimpatikus microATX formátumú alaplapot ismerhettünk meg. Szerintünk már ez a modell is képes kiszolgálni a legtöbb vásárló igényeit, ezért potenciálisan jó választás lehet azoknak, akik egy kisebb méretű, LGA2011-v3 foglalatos masinát terveznek összeállítani. Bár mindezek fényében az ASRock 74 000 forintos alaplapja tetszett nekünk, de a túlhajtás során tapasztalt, a másik két versenyzőhöz mért meglehetősen nagy, 400 MHz-es lemaradást már kissé soknak találtuk.

Az ASUS Rampage V Extreme alaplapja teljesen más kategóriát képvisel. A gyártó megoldása egy minden hájjal megkent darab, melynél a tervezők meglehetősen sok funkciót zsúfoltak össze, és akkor még ott az OC Panel is. Mindezek elsősorban a komoly tuningosoknak jöhetnek jól, de szerintünk a három vagy négy VGA-t tervező vásárlóknak is ajánlott lehet az ASUS alaplapja. Mindez természetesen csak abban az esetben áll, ha valaki hajlandó megfizetni az igen borsos, 130 000 forint körüli árat, amit a komoly felszereltség, illetve az X99-es platform alapvető felára indokol.

A Gigabyte X99-GAMING G1 WIFI az ASUS-hoz hasonlóan egyaránt épít a játékosokra és a tuningosokra. Bár az alaplap nem vonultat fel annyi extrát mint az ASUS, de bizonyos esetekben képes többet nyújtani, így például három grafikus kártyával x16/x16/x8 PCIe sávkiosztást is alkalmazhatunk, illetve az integrált hangkeltő is többet kínál. Az árazást tekintve a Gigabyte alaplapja valamivel olcsóbb, mint az ASUS, mert az X99-GAMING G1-et nagyjából 108 000 forint körül kaphatjuk meg, így ez a modell szintén az ajánlott kategóriát gyarapítja.

ASUS Rampage V Extreme alaplap
Gigabyte X99-GAMING G1 WIFI alaplap
ASRock Fatal1ty X99M Killer alaplap

Oliverda

A tesztben szereplő alaplapokat az egyes gyártók képviseleteitől kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés