2019. június 18., kedd

Útvonal

Tesztek » Alaplap rovat

ASUS X99-es alaplap szeminárium

A közelmúltban az ASUS meghívására Londonban jártunk, ahol új X99-es alaplapjaik voltak fókuszban.

Londonban az ASUS-szal

Pár héttel ezelőtt az ASUS meghívására Londonban jártunk egy rendezvényen, ahol a főszerepet a vállalat X99-es alaplapjai kapták. Bár azóta már elrajtolt a Haswell-E és az X99-es lapkakészlet, illetve az arra épülő teljes platform, de úgy gondoljuk, hogy az eseményen elhangzottakról érdemes egy kicsit részletesebben is beszélni.


[+]

Tuningos foglalat, avagy OC Socket

Az előadásokat az ASUS egy érdekes fejlesztés bemutatásával kezdte. Az elmúlt években a gyártók már szinte minden főbb komponensre ráhúzták az OC jelzőt, de a processzorok foglalata még kimaradt a szórásból, legalábbis eddig. Az új, LGA2011-v3 foglalatba illeszkedő Haswell-E asztali processzorok TDP-je már alaphelyzetben is meglehetősen magas, egészen pontosan 140 watt. Túlhajtás esetén viszont a fogyasztás rendszerint még ehhez képest is megugrik, pláne ha a feszültséget is megemeljük, az extrém mértékű, folyékony nitrogénnel hűtött tuningról már nem is beszélve.


[+]

Korábban már láthattunk pár szerencsétlen példát arra, hogy az ilyen esetben fennálló, igen nagy mértékű áramfelvételt egyes foglalatok egyszerűen nem képesek kezelni, ami bizonyos esetekben egészen odáig vezetett, hogy a foglalat megolvadt, és néha még a processzor érintkezőiben is komoly sérülés keletkezett.


[+]

Bár az ilyen esetekre konkrétan nem tértek ki az előadáson, de nyilván ennek elkerülésére lehet megoldás az OC Socket, ami egy tucat extra érintkezővel egészíti ki az LGA2011-v3 már amúgy sem kevés réztűjét.


[+]

Az ASUS legfőbb érvként a nagymértékű tuning során tartható stabilabb feszültséget, illetve a kedvezőbb DDR4 túlhajtást hozta fel; utóbbi konkrétan alacsonyabb feszültség melletti magasabb órajelet takar.


[+]

Hogy mindez pontosan mennyit ér, arra majd csak közeljövőben esedékes X99-es alaplapkörtesztünk alapján tudunk majd választ adni, bár a folyékony nitrogénes extrém tuning minden valószínűség szerint most sem fog szerepelni repertoárunkban, így ennek kipróbálását a világviszonylatban is elismert hazai tuningmesterekre hagyjuk inkább.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.