Az Intel leleplezte a Broadwell lapka újításait

A Broadwell tudása és a multimédia

A Broadwell architektúrájából már látható, hogy a hardver tudása is javult, főleg az IGP szempontjából. A Haswellhez képes extra, hogy a rendszer támogatja a DirectX 11.2-ben bemutatott, de opcionális Tiled Resources funkciót, annak is a butább TIER_1 szintjét. Technikailag az OpenGL 4.5 támogatásával sem lehet probléma, de az Intel egyelőre OpenGL 4.3-at jelez, ami csupán azért alakult így, mert nem biztos, hogy az újabb verziókhoz készül grafikus meghajtó. Mindemellett az Intel kiemelte az OpenCL 2.0 támogatását is az első oldalon már részletezett egységes memóriával egyetemben.

Multimédiás szempontból a Gen8-as architektúra szintén javult. A Quick Sync Video szolgáltatásért felelős hardveres blokk például kétszer gyorsabb lett a Haswell IGP-jében található opcióhoz viszonyítva, tudása viszont nem változott, így továbbra is a H.264, az MPEG2 és a VC-1 kodeket támogatja. Újítás még a HEVC videók dekódolásának támogatása. Ugyanakkor a vállalat ezt nem tüntette fel a hivatalos bemutatókon, ami annak köszönhető, hogy egy szoftveres, GPGPU-s megoldásról van szó, vagyis nem fixfunkciós blokk felel majd a feldolgozásért. Utóbbi régóta téma a piac szereplői között. Egy dedikált HEVC feldolgozó mérete majdnem akkora, mint egy Broadwell processzormagé, ráadásul szükségtelen is, mert magát a HEVC szabványt alapjaitól kezdve úgy tervezték, hogy nagyon hatékony lehessen a GPGPU-s feldolgozása. Ez nem egyedi meglátás tehát, majdnem a teljes ipar mostohán néz a dedikált HEVC egységekre, mivel az IGP el tudja látni a feladatot, és a többletfogyasztás is szinte elhanyagolható mértékű.

A HEVC támogatása két részből állhat. Egyrészt az Intel elérhetővé tesz egy olyan grafikus meghajtót, amely tartalmaz egy beépített HEVC dekódolót, ami a Gen8 architektúrán is működik. Ilyen már van a legújabb eszközillesztőben, és bár ez a modul a Gen7, Gen7+ és Gen7.5 architektúrára épülő IGP-k virtuális utasításarchitektúrájára van assembly szinten lekódolva, tehát a Gen8-on még nem működik, de ennek csupán az az oka, hogy nincs engedélyezve. Elvi szinten a beépített kód üzemképes, de aktiválás előtt előbb le kell tesztelni. Másik lehetőség az OpenCL, amely felülettel bárki írhat HEVC dekódolót a hardverhez.

Duty Cycle Control
Duty Cycle Control [+]

Az Intel kiemelte még, hogy a Broadwell lapkát elsősorban a hatékonyságot szem előtt tartva tervezték. Ezt a vállalat konkrét, Core M termékekhez kapcsolódó adatokkal nem támasztotta még alá, de kiemelték az IGP-be épített Duty Cycle Control nevű energiatakarékos technológiát, amely nagyban csökkenti majd az adott termék üresjárati fogyasztását: az új rendszer terhelés nélkül szimplán lekapcsolhatja az IGP-t. Ez 60%-kal is megnövelheti az akkumulátor üzemidejét, amennyiben az adott mobil eszköz nincs használatban. Szintén fontos adalék, hogy az Intel szerint kétszeresére növelték a hatékonyságot, illetve a processzormag egy új turbót is kap. Ez a normál opciót egy úgynevezett PL3 fokozattal egészíti ki, ami drasztikusan megnöveli a fogyasztást, de cserébe a teljesítményt is. Ez a mód csupán ezredmásodpercekre aktiválódhat, és csak akkor, ha a belső hőmérséklet ezt lehetővé teszi.

Az Intel a Broadwellhez új vezérlőhidat is tervez, melynek különlegessége leginkább az aDSP, ami egy dedikált hangprocesszorként jellemezhető, és bizonyos feladatokban leveheti a terhet a processzorról a hangok számításánál.

Mivel hivatalosan nem beszélhetünk startról, így az Intel nem beszélt a konkrét paraméterekről, a pontos teljesítményről, illetve fogyasztásról. A Core M termékek viszont idén megérkeznek, tehát a tényleges adatok közzétételéig valószínűleg már nem kell sokat aludni.

Abu85

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés