Megérkezett a 4,5 wattos Intel Core M!

Az elmúlt néhány évben a mobil számtógépek egyre vékonyabbak és könnyebbek lettek, aminek okán a hardvergyártóknak újabbnál újabb kihívásokkal kellett szembenézniük. Felbukkantak a tabletek, illetve a különféle hibrid masinák, melyekbe egy néhány wattos processzor (lenne) az optimális választás.


[+]

A piackutatások alapján manapság a vásárlók nagy része örömmel kiváltaná notebookját egy könnyű, kisebb tablettel, ugyanakkor sokan nem szeretnének vagy nem tudnak lemondani a relatíve nagy számítási teljesítményről, illetve az x86-alapú rendszerekről.


[+]

Az Intel már régóta tisztában van az igényekkel, ugyanakkor egy szinte minden szempontnak megfelelő, viszonylag nagy számítási teljesítménnyel rendelkező, de mégis alacsony fogyasztású központi egység megalkotása nem egyszerű feladat. A Silvermont-alapú, Bay Trail Atom processzorok fogyasztás tekintetében már megfelelnek a jelen kor elvárásainak, ugyanakkor a számítási teljesítményről már nem minden esetben mondható el ugyanez.


[+]

A mai napon bejelentett Core M termékcsalád megpróbál leszámolni a kompromisszumokkal, hisz rendkívül alacsony, mindössze 4,5 wattos TDP érték mellett kínál viszonylag nagy CPU- illetve grafikus teljesítményt.

u
[+]

Az első generációs Core M alapja a rendkívül kicsi, hiszen mindössze 82 mm²-es a Broadwell-Y elnevezésű lapka, mely már az Intel vadonatúj, 14 nanométeres gyártástechnológiáján készül. A szóban forgó fejlesztés két darab teljes értékű, a Haswell továbbfejlesztéséből született Broadwell CPU-magot tartalmaz, melyekhez darabonként 256 kB L2, illetve összesen 4 MB L3 cache társul. A magok természetesen a Hyper-Threading technológiát sem nélkülözik, így azok 2-2 szálon képesek az utasítások végrehajtására. A lapka jelentős részét elfoglaló IGP-ről az Intel egyelőre nem árult el minden apró részletet, ugyanakkor azt már hivatalosan is tudni lehet, hogy a HD Graphics 5300 névre hallgató grafikus vezérlő a DirectX 11.2 mellett az OpenGL 4.3-t és az OpenCL 2.0-t is támogatja. Ezen felül az Intel Quick Sync Video, Clear Video HD és a Wireless Display technológia működése is biztosított, illetve az UltraHD (4K) felbontás sem jelent akadályt. A memóriavezérlő kétcsatornás, és LPDDR3-1600 szabványú modulokat kezel.


[+]

Az első generáció Core M a Bay Trail Atom családdal ellentétben nem a SoC irányelv alapján épült, hisz a vezérlőhíd (PCH) nem a processzorlapkában, hanem amellett, egy közös NYÁK-on kapott helyet. A PCH gyakorlatilag mindent tud, amire ma szükség lehet, hisz az összesen 4 darab SATA 6 Gb/s port mellett 12 darab 2.0-s szabványú PCI Express sávot, 10 darab USB 2.0-t, illetve 4 darab USB 3.0 portot is képes biztosítani. Az integrált SD kártya kontroller, a gigabites LAN és az Intel Smart Sound, valamint vPro technológia már csak hab a tortán, és természetesen a legújabb, PCI Express sávokon kommunikáló háttértárolók támogatása is megoldott.


[+]

A Core M család három taggal rajtol, melyek az első olvasatra kissé furcsa, 5Y70, 5Y10a, illetve 5Y10 elnevezést kapták. Bár a 4,5 wattos TDP révén ezek elég alacsony, 800-1100 MHz-es CPU alapórajelekkel rendelkeznek, ugyanakkor modelltől függően – a Turbo Boost hathatós közreműködésével – akár 2-2,6 GHz-ig is felugorhat majd a magfrekvencia.


[+]

A Core M érkezésével talán még sosem látott termékek eljövetelére számíthatunk. A 4,5 wattos TDP-nek hála, bizonyos konfigurációknál többé nem utópia a 24 órás üzemidő megközelítése, miközben a tabletek sok esetben már valóban kompromisszumok nélkül válthatják ki a notebookokat.

A mai nappal bejelentett processzorokra épülő különféle termékek az utolsó negyedévben, a vállalat ígérete szerint októbertől válnak elérhetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés