Hirdetés

Eliminálható az MSAA az új Intel driverben

Az Intel elérhetővé tette a 15.33.22.3621-es verziójú drivercsomagot, amely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2500, 4000, 4200, 4400, 4600, 5000, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az Ivy Bridge, illetve a Haswell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

A szokásos hibajavítások mellett a friss meghajtó legfontosabb újítása az MSAA nevű élsimítási eljárás teljes kikapcsolhatósága. Az Intel ezt azért építette be a driverbe, mert számos alkalmazás úgy van megírva, hogy az indítás során detektálja, hogy a hardver támogatja-e a 2x-es vagy 4x-es MSAA-t. Amennyiben az igényelt feltétel teljesül, akkor automatikusan bekapcsolja ezt a funkciót. Az Intelnek ez kellemetlen, mivel az MSAA-ban igen gyengén teljesítenek az architektúráik, így az eszközillesztő az MSAA-t letiltó módban szimplán azt hazudja az alkalmazásoknak, hogy a hardver semmilyen mintavételt nem támogat, így az adott program nem fogja automatikusan aktiválni az MSAA-t. Ezzel az opcióval nyilvánvalóan teljesítmény nyerhető, de a képminőségre negatív hatással van.

Újítás még a profilok bevezetése. Ennek segítségével a felhasználó lementheti beállításait, amelyeket igény szerint vissza is lehet tölteni. Az alapvető optimalizálásoknak hála a driver vezérlőközpontja gyorsabb lett, illetve csökkent a DirectX driver fájlmérete.

Az Intel jobb támogatást kínál a 4K kijelzőkhöz is, illetve mostantól a driver része a HEVC tartalmak dekódolását segítő modul. Ez tulajdonképpen egy saját fejlesztésű dekóder, mely a Gen7, Gen7+ és Gen7.5 architektúrára épülő IGP-k virtuális utasításarchitektúrájára van assembly szinten lekódolva. A működéséhez az alkalmazás oldalán szükséges támogatás, de ekkor nem lehet használni az adott program saját HEVC dekóderét.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés