Hirdetés

Intel Core i, m: a hatodik mobil generáció

A Core i modellek mellett a takarékos Core m-ek is bekerültek a notebookba szánt, Skylake processzoros tesztbe.

Értékelés

A feles ötödik után most egy teljes hatodik generációt kaptunk az Inteltől mobil vonalon. A notebookokba szánt Skylake processzor óriási fogyasztási tartományt fog át, hiszen a Core M 4,5 wattos és mai tesztalanyunk, a csúcs Core i7-es 45 wattos fogyasztása között egy nagyságrendbeli különbség van, a párhuzamosan futtatható programszálak száma 2-8 között mozog, a grafikus magnál pedig 12-72 számolóegységes verziókat ígérnek.

Hirdetés

Teljesítményben nem okozott meglepetést az egyik legerősebb verzió, a Core i7-6700HQ. Az Intel hosszú ideje már csak önmagával versenyez CPU-sebességben, így most sem fejlesztett sokat, a legtöbb esetben alig észlelhető az előrelépés a kettővel ezelőtti, Haswell generáció négymagosaihoz képest, bár egyes FPU tesztekben jól lemérhető az előrelépés. Érdekes újdonság a négymagos, de csak négyszálas Core i5, ez a konfiguráció asztali vonalon nagyon kedvelt. Teljesítményben gyakran megközelíti a négymagos, nyolcszálas Core i7-et, ugyanis a Hyper-Threadingből nem minden alkalmazás profitál, ára pedig kedvezőbb a csúcsmodellekénél.

Több mint valószínű, hogy a Core i5-6300U lesz a legtöbbet használt notebookos Skylake, ennél szépet javult a memória sávszélessége, aminek pozitív hatása van a memóriaintenzív feladatok sebességére. Legtakarékosabb változata, a Core m, bár teljesítményben szintén fejlődött valamennyit, továbbra is erősen kompromisszumos megoldás. Ha a kisebb fogyasztásra és ezáltal a csekélyebb melegedésre fókuszálnak, akkor rövid távon is csak Core i3 alatti tempót fut, ha pedig úgy állítják be, hogy rövid távon hozza a 15 wattos Core i5 tudását, akkor melegedésre lehet számítani. Ráadásul előre sosem tudni, hogy egy-egy modellnél milyen működést választottak.

Hatalmasat ugrott előre a grafikus alrendszer mind sebességben, mind az egyelőre még lényegesebb grafikus API, a DirectX 12 támogatásában. Bár nálunk az alapnak számító, 24 végrehajtó egységes GT2 verzió járt, már ezen is elfutottak a néhány éves játékok visszavett beállításokkal, így értelmetlenné téve az alsó kategóriás, különálló grafikus kártyákat. Mostmár az AMD IGP-inek is van komoly félnivalója. Ha sikerült jól megszerkeszteni az arányokat, és nem fut bele valamilyen szűk keresztmetszetbe, akkor a 48 számolós és eDRAM-os GT3 már a középkategóriás mobil grafikus kártyák létjogosultságát is megkérdőjelezheti. Továbbra is érvényes viszont, hogy az IGP mellé két memóriacsatorna kell, mert bár a veszteség mérséklődött, a sebesség negyede-harmada is odaveszhet egy memóriamodullal.

Egyelőre ígéretesen alakul az Intel hatodik Core i generációja, de láttunk már hasonlóan parádés start után kevésbé fényes folytatást is. Az előd Broadwell esetében az igazán érdekes, GT3-as IGP-vel felszerelt és megvásárolható laptopokat egy kézen meg tudtuk számolni, ráadásul sebességben sem azt hozták, amit ígértek. A különösen alacsony fogyasztású Core M esetében pedig a túlmelegedés miatt elvesző teljesítmény zavarta össze a képet. Summázva, a Core i7-6700HQ CPU-ereje nem igazán változott, de gyorsabb IGP-je elnyerte tetszésünket. A négymagos Core i5-6300HQ érdekes újdonság, jó elegye a teljesítménynek és kedvező árnak. A Core i5-6300U-val és i7-6500U-val általánosan meg vagyunk elégedve, de célszerű DDR4 memóriát tenni melléjük, míg a Core m továbbra is egy erősen kompromisszumos, ráadásul készülékszinten kiszámíthatatlan megoldás maradt.

rudi

Az Asus N552VX notebookot az Asus hazai képviselete, a Fujitsu Lifebook E746 notebookot a Fujitsu hazai képviselete a Lenovo Yoga 900-at a Lenovoshop webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés