CES 2016: új Brix mini PC-ket jelentett be a Gigabyte, Skylake alapokon

Hirdetés

A 2016-os CES igazán bővelkedik sajtóbejelentésekben, nincs ez másként az idehaza leginkább alaplapjai, videokártyái által ismertséget szerzett Gigabyte részéről sem. A hatodik generációs, Skylake processzorok elterjedésével a miniatűr PC-k piacán meghatározó jelentőséggel bíró Brix termékcsalád is kiteljesedik; megjelennek az ominózus, 14 nm-es gyártástechnológián készülő központi egységgel bíró modellek.


[+]

Ezek asztali testvéreit már teszteltük, összehasonlító elemzésnek is alávetettük, és a kis fogyasztású, elsősorban notebookokba szánt változattal is volt alkalmunk ismerkedni. Utóbbi, az U-utótaggal rendelkező, 15 W-os TDP osztályba sorolt mobil Skylake adja a lelkét az új generációs Gigabyte Brix-eknek is. Mindegyikben közös a processzorba épített Intel HD Graphics 520, 2 db, legfeljebb 1600 MHz frekvenciájú DDR3L memóriamodul fogadása, 2280-as M.2 foglalat, HDMI és mini DisplayPort kimenet, Intel Gigabit Ethernet LAN, jó néhány USB 3.0 port, jack audio ki- és bemenet. A kis méret miatt értelemszerűen kis fogyasztású, 1,35 V üzemfeszültségű notebookmemóriák, azaz SO-DIMM modulok adják a RAM-mal való ellátás lehetőségét. A megfelelő kimeneteket használva 4K felbontású kép továbbítása sem akadály, és még 3 kijelzős konfiguráció is megvalósítható. Ugyan sem a gyártó közleménye, sem a weboldal külön nem tér ki erre, a kicsiny számítógépek M.2 kompatibilitási listáját böngészve azon találtunk SATA 6 Gbps és PCIe x4 kommunikációs csatornát használó modelleket is, sőt, még NVMe támogatás is biztosított.


[+]

A kis gépecskék természetesen szabványos VESA rögzítési lehetőségeket is kaptak, így akár monitor hátulján is elhelyezhetők. Gondoltak a kis méretet favorizálókra, akiknek az alapmodelleket szánják, elképesztően alacsony felépítéssel (méreteik mindössze 120 x 113 x 35 mm-t tesznek ki), ezek rendre a következők:

Fontos korlátozás, hogy ilyen kis helyre már 2,5" méretű meghajtó sem fér, még egy egészen lapos, 7 mm vastagságú sem, így a fenti modellek kaptak egy-egy testvérkét a GB-BSi7H-6500, GB-BSi5H-6200 és a GB-BSi3H-6100 személyében. Utóbbiak típusnevében a szembetűnő H-betű jelzi, hogy ők bizony 7 mm vagy 9,5 mm vastagságú notebook SSD-vel / HDD-vel bővíthetők, SATA 6 Gbps sebességig. Nem túl nagy áldozat, hogy a vastagságuk emiatt 47 mm-re nőtt, cserében a rendszert gyors M.2 SSD-ről futtatva egy jóval nagyobb kapacitású HDD-t (manapság már 2 TB-os modellek is kaphatók) adattárolásra tudunk használni.


[+]

Végezetül, a Brix széria történelmében először, érkezek Intel Thunderbolt 3 interfésszel – ez az első verzió megjelenése óta kétszer is átviteli sebesség duplázást kapott – ellátott variánsok is, melyekről sajnos több információ egyelőre nem áll rendelkezésre, a Gigabyte weboldala is hallgatásba burkolózik. Mindez egy USB Type-C kimeneten keresztül érhető el, másodpercenként akár 40 gigabites (pontosabban 20 Gb/s full-duplex) átviteli tempót diktálva. Egyéb előnyökről, mint a több 4K-s kijelző, akár hat eszköz láncszerűen felfűzve, DisplayPortokká konvertálás lehetősége, a csatlakoztatott készülékek áramellátása (akár 100 W-ig terjedő fogyasztással) nem is beszélve. A lehetőségek tárházát az Intel ide vonatkozó weboldala részletesebben taglalja: Thunderbolt 3. Annyi már bizonyos, hogy ezek a modellek a GB-BSi7T-6500 és a GB-BSi5T-6200 típusjelölést fogják viselni, itt a T betű utal a fentebb is részletezett technológia támogatására.

Sajnos az sem derült még ki, hogy a Thunderboltos példányok fogadnak-e majd a H-s társukhoz hasonlóan extra háttértárat, vagy a laposabb kivitelt kapják meg. További adalék, hogy a gyártó szerint a nagysebességű vezetéknélküli technológiákat (mint például kétsávos IEEE 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2) régiófüggően és külön beszerelt modullal oldják meg, így reméljük, hogy hazánkban az ezzel ellátott, nagyobb tudású változat lesz majd beszerezhető. Az új Brix mini PC-k ajánlott ára egyelőre szintén nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés