Hirdetés

Az Intel hardveres hitelesítéssel erősíti meg a gépek védelmét

Több hírben és cikkben is informáltuk már olvasóinkat a Skylake platform terjedésével kapcsolatban, és valóban egyre-másra jelentik be az erre épülő asztali és hordozható készülékeket a gyártók. Legyen szó akár notebookok, desktop vagy workstation alaplapok, mini PC-k, egybegépek, ultrabookok, stb. kapcsán a fentiekről, a folyamat időszerű volt. Az új, hatodik generációs processzorokat teszteltük is, így jól behatároltuk, milyen előrelépést is jelentenek egy-egy korosodó elődhöz képest.

Ismét a vállalati szegmensre fókuszált az Intel, mikor bejelentették a Skylake vPro technológiát. Noha a vPro jó ideje az üzleti termékvonal úgymond extrája, viszonylag csekély ennek felára és meglehetősen hasznos funkciókat vonultat fel és számos Skylake CPU támogatja. A leginkább szoftveres nyalánkságok ezúttal egy hardveressel is bővültek. Az egyelőre még csak tesztverzióban elérhető újítás az Intel Authenticate, ami tulajdonképpen egy hardveres támogatású hitelesítési eljárás, biztonságosabbá teszi a felhasználók beazonosítását a számítógépen.

A jelszónál ma már többre van szükség, hiszen a hackerek új módokat találnak arra, hogy bejussanak egy régebbi számítógépbe, a védelmi megoldásokat megkerülve szereznek adminisztrátori jogosultságot az adatok megszerzéséhez. Napjainkban a visszaélések több mint fele jelszólopásból ered. Egy évtizede még tökéletesen elegendő volt nyolc karakterből álló jelszavakat használni, melyeket 90 naponként meg kellett változtatni, de a jelenlegi kifinomultabb támadások kivédéséhez ennél sokkal magasabb szintű biztonságra van szükség. Erre kínál megoldást az Intel Authenticate, egy olyan új hardveres funkciókkal bíró felhasználói azonosítási technológia, amely jelentősen megerősíti a gépek védelmét a felhasználói jogosultságok megszerzésével szemben.

vPro kompatibilis Skylake mag
vPro kompatibilis Skylake mag [+]

Az Intel Authenticate a felhasználók beazonosítását három, egyébként jelenleg is használt különböző módszer kombinálásával végzi:

  • Hagyományos módon, bekér például egy PIN-kódot vagy jelszót
  • A kétlépcsős azonosításnak megfelelően, azaz a mobiltelefonra küld egy azonosítót
  • Biometrikus azonosítást alkalmazva, mondjuk beolvassa a felhasználó ujjlenyomatát

A rendszergazdák maguk választhatják ki, hogy a fenti védelmi megoldásokat hogyan kombinálják egymással, így a jövőben nem kizárólag azon múlik egy vállalat biztonsága, hogy a dolgozók mennyire képesek megjegyezni bonyolult jelszavakat. A megoldás fő újítása, hogy a már bekonfigurált rendszerben az azonosítási adatok rögzítése, titkosítása, tárolása, valamint egy azonosítás során az egyezés elemzése már hardveres szinten történik. Az Intel Authenticate kompatibilis Microsoft Windows 10, 8.1 és 7 rendszerekkel (annak ellenére, hogy a Microsoft a processzortámogatás kapcsán az újabbra igyekszik terelni a felhasználókat), és tesztelési célokra már elérhető.

Megjegyzendő, hogy ezzel párhuzamosan frissült a csoportos munkavégzést segítő Intel Unite technológia és az Intel Small Buisness Advantage (SBA) szoftvercsomag is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés