Hirdetés

Hét 865PE chipsetes alaplap tesztje

Bevezető

Az Intel az i875P (Canterwood) chipkészlet áprilisi bejelentésével magasra tette a mércét. Olyannyira magasra, hogy máig nem létezik hasonlóan "tökéletes" chipkészlet a Pentium 4 platformhoz. Dual-Channel DDR400, Hyper-Threading, PAT, 800 MHz-es QPB a bűvös kulcsszavak. Az új Pentium 4-C processzorok - amelyek már 800 MHz-es QPB-vel rendelkeznek, és támogatják a Hyper-Threading technológiát - egy kiegyensúlyozott, nagy teljesítményű, szinte hibátlan rendszert alkotnak az i875P lapkakészlettel karöltve. Azért csak szinte, mert ott van az ár, ami nem elhanyagolandó tényező, főleg kishazánkban nem.

Hirdetés

Ezt az Intel is tudta, ezért költségcsökkentés céljából egy hónappal később bejelentette az i865PE (Springdale) chipkészletet, ami a gyorsaság és költséghatékonyság kompromisszuma miatt jobb választás lehet, mint az i875P, hiszen nagytesójánál csak a PAT és az ECC memóriakezelés támogatásában tér el. A PAT (Performance Accelation Technology) az i875P privilégiuma, amely - az Intel szerint - 5-7%-os teljesítménynövekedést hoz; ha ezt vesszük alapul, akkor az i865PE nagyon jó vétel lehet, hiszen lényegesen kevesebb pénzért csak 5-7% teljesítményt "bukunk".


Springdale MCH és ICH: FCBGA tokozás, 4 rétegű PCB, 37,5 mm2, 760 láb

Nem sokkal az i865PE bejelentése után jött az ASUS, és nagy elánnal beharangozta, hogy ők bizony bekapcsolták a saját i865PE-s lapjaikon a PAT-ot, mindössze egy BIOS-frissítés szükséges. Így a 875P igazi nagy előnye azonnal kámforrá vált, hiszen i865PE + PAT = i875P (kivéve az ECC memória-támogatást, de ez otthoni felhasználáskor nem mérvadó). Ekkor már sejteni lehetett, hogy a lavina nem áll meg, és a különböző gyártók sorra aktivizálják saját i865PE-s lapjaikon a PAT-ot (MSI, Abit, Albatron, ...).

Az Intel egy ideig tűrt, majd intézett egy körlevelet a kedves gyártókhoz, hogy ezt bizony nem kéne, különben megtorlásokra lehet számítani, majd kijelentette, hogy az újabb Springdale lapkákon hardveresen lesz letiltva a PAT. Őt is meg lehet érteni, hiszen a i865PE nem azért lett "kitalálva", hogy a i875P-t leváltsa. Példákat lehet látni ezen az oldalon is, a Gigabyte mindmáig nem engedélyezte a PAT-ot saját i865PE-s lapjain, komolyan vette az Intel "fenyegetéseit". (a legújabb hírek szerint egyébként az Intel végül mégsem tesz ellenlépéseket az ügyben..)

i865PE avagy Springdale

Az i865PE chipkészlet tulajdonságait egy előző cikkünkben részletesen kiveséztük, ezért akit komolyabban érdekelnek a specifikációk és az elméleti háttér, ott választ kap kérdéseire.

A lényeg a lényeg: az i865PE chipkészlet a Hyper-Threading támogatású Pentium 4 processzorokhoz lett kifejlesztve, emellett a legfőbb tulajdonsága a Dual-Channel DDR400 (PC3200) támogatása, amely 6,4 GB/mp-es maximális memória-sávszélességet tesz lehetővé. Ehhez jön még a 800 MHz rendszerbusszal rendelkező Pentium 4 processzorok támogatása, és a 8x-os AGP port.

A következőkben bemutatjuk tesztünk alanyait. A cikk a hangsúlyt a teljesítményre helyezi (tesztről van szó), ezért az alaplapoknak csak a főbb paramétereit ismertetjük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés