Hirdetés

Alaplap a Foxconntól

Bevezető

Foxconn – egy cég, melyről eddig érthetetlen módon nem az alaplap szó jutott az ember eszébe, hanem a más alaplapgyártók számára legyártott processzorfoglalat, a SCSI-kábel, a Playstation 2 és az olcsóság. Miért is érthetetlen módon? A Foxconn olyan márkák megbecsült alkotótársa, mint a Nokia, a Dell és a Sony. Ezenfelül a cég többek között az Intel szerződéses partnerei közé tartozik: az Intel márkanév alatt eladott alaplapok nagy részét e vállalat gyártja. Ez nem elírás, a Foxconn az Intel márkajelzésű alaplapok fő gyártója. Hogy mi is következik ebből? Az Intel nevével fémjelzett alaplapok méltán híresek stabilitásukról és megbízhatóságukról, hiszen nem véletlenül szól így a mondás: Intel-processzor alá Intel-chipsetet (és -alaplapot).

A világ egyik legnagyobb beszállítójaként megismert cég emellett főként nem a polcokra feltett és a kezünkbe kerülő végleges termékek gyártója, hanem más cégek számára készít különböző részegységeket, kábeleket (SCSI, SATA, stb.), konnektorokat (USB, SCSI, stb.) és rengeteg más alkatrészt is. A tajvani tulajdonú cég azonban igyekszik a saját márkanevével fémjelzett alaplapokat is minél szélesebb körben megismertetni és természetesen elterjeszteni. És itt kerül képbe jelen bemutatónk tárgya, a rendkívül fantáziadús típusjelzéssel ellátott Foxconn 865A01-PE-6EKRS alaplap, amely – amint az könnyen kitalálható – az Intel 865PE chipsetjére épül. Az alaplap bemutatása előtt lássuk, hogy a 865PE miben is különbözik a 875P-től.

Intel PAT - Performance Acceleration Technology

Az Intel jelenleg leggyorsabb chipsetje az i875P, azaz Canterwood kisebbik "testvérétől", az i865PE-től (Springdale) az ECC memória támogatásában és a PAT meglétében különbözik. Mi is a PAT? A PAT az i875P MCH (Memory Controller Hub) egyfajta optimalizációja, amely az adatok útját rövidíti le a processzor és a memória között. Az optimalizált útvonal az eredetihez képest (amely az i865PE-ben van) néhány lépéssel rövidebb, egészen pontosan két órajelnyi késleltetési időt nyerünk vele ciklusonként. Az Intel állítása szerint e megoldás átlagosan 5%-kal gyorsítja a rendszert. A PAT csak és kizárólag a 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Intel Pentium 4 processzorok és a Dual-Channel DDR együttes használatakor aktív.

Foxconn 865A01-PE-6EKRS specifikációk

 

Alaplap Foxconn 865A01-PE-6EKRS
Processzortámogatás - Intel Pentium 4 Processzorok Hyper-Threading Technology-támogatással - 800 MHz/533 MHz rendszerbusszal
- Intel Pentium 4 Northwood processzorok - 533 MHz/400 MHz rendszerbusszal
- Intel Celeron Northwood processzorok - 400 MHz rendszerbusszal
Foglalat típusa - Socket 478
Lapkakészlet - Intel 865PE chipset - Intel 82865PE Memory Controller Hub (MCH)
- Intel 82801EB I/O Controller Hub (ICH5R)
Memória - Maximum 4 GB DDR400/DDR333/DDR266
- Dual-Channel DDR400-támogatás
Bővítőfoglalatok - Egy AGP 8X (csak 1,5V!)
- Öt PCI-foglalat
Parallel ATA / RAID - Két UltraATA 100/66/33 csatlakozó - Intel ICH5R
Serial ATA / RAID - Két SATA-150 csatlakozó (RAID 0 és 1)- Intel ICH5R
Integrált audio - Hatcsatornás AC'97 hangkódek - Realtek ALC650
Integrált hálózati vezérlő - Intel 82547EI CSA - Full Duplex Gigabites LAN
Firewire (IEEE1394) - VIA VT6307 - egy port
USB 2.0/1.1 - Nyolc port
BIOS - AWARD BIOS
Méretek - ATX szabvány
- 305 mm x 244 mm
Gyártó honlap
Termék honlap
- Foxconn
- Foxconn 865A01-PE-6EKRS

A Foxconn-alaplap tehát szép feature-listával büszkélkedhet, lássuk a csomagolást!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés