Hirdetés

Albatron PX875P Pro

Bevezető

Az Intel 875P "Canterwood" lapkakészlete szép és dicsőséges utat járt be, hiszen máig sincs nála gyorsabb chipset a Pentium 4-es platformon. Ugyan közeleg a i925X és i915P lapkák ideje, ám még korai lenne temetni a mostani csúcs-megoldásokat, arról nem is beszélve, hogy az Alderwood és a Grantsdale már csak és kizárólag DDR2-t és PCI Express x16 felületre illeszkedő VGA-kat támogat majd. Biztos, hogy a Canterwoodnak van még keresnivalója, hiszen a felhasználók nem fogják varázsszóra leselejtezni fél számítógépüket, bármennyire is szeretné ezt az Intel. Tény, hogy jelen esetben a piac egésze akarja a váltást, így nem "RDRAM-jellegű" erőszakról van szó. Mégis, a változásokhoz idő kell...

Hirdetés

Soron következő márkánk az Albatron, mely kissé elkésett a 875P-re épülő alaplapjának bemutatásával, ugyanis nemrégiben (úgy 2-3 hónapja) még csak a 865PE-re épülő megoldásuk létezett, igaz az két formában (ezeket be is mutattuk korábbi Tizenkét 865PE chipsetes alaplap tesztje című cikkünkben). Az alaplap bemutatása előtt elevenítsük fel az Intel Canterwood és Sprigdale közötti különbséget!

Intel PAT - Performance Acceleration Technology

Az Intel jelenleg leggyorsabb chipsetje az i875P (Canterwood) kisebbik "testvérétől", az i865PE-től (Springdale) az ECC memória támogatásában és a PAT meglétében különbözik. Mi is a PAT? A PAT az i875P MCH (Memory Controller Hub) egyfajta optimalizációja, amely az adatok útját rövidíti le a processzor és a memória között. Az optimalizált útvonal az eredetihez képest (amely az i865PE-ben van) néhány lépéssel rövidebb, egészen pontosan két órajelnyi késleltetési időt nyerünk vele ciklusonként. Az Intel állítása szerint e megoldás átlagosan 5%-kal gyorsítja a rendszert. A PAT csak és kizárólag a 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Intel Pentium 4 processzorok és a Dual-Channel DDR együttes használatakor aktív.

Albatron PX875P Pro specifikációk

 

Alaplap Albatron PX875P Pro
Processzortámogatás - Intel® Pentium® 4 Processzorok Hyper-Threading Technology támogatással - 800 MHz/533 MHz rendszerbusszal
- Intel® Pentium® 4 Northwood processzorok - 533 MHz/400 MHz rendszerbusszal
- Intel® Celeron® Northwood processzorok - 400 MHz rendszerbusszal
Foglalat típusa - Socket 478
Lapkakészlet - Intel® 875P chipset - Intel® 82875P Memory Controller Hub (MCH)
- Intel® 82801EB I/O Controller Hub (ICH5)
Memória - Maximum 4 GB DDR400/DDR333/DDR266
- Dual-Channel DDR400 támogatás
Bővítőfoglalatok - Egy AGP 8x (csak 1,5V!)
- Öt PCI foglalat
Parallel ATA / RAID - Két UltraATA 100/66/33 - Intel ICH5
Serial ATA / RAID - Két SATA-150 - Intel ICH5
Integrált audio - Hatcsatornás AC'97 hangkodek - Realtek ALC655
Integrált hálózati vezérlő - 3COM 3C920 - Full Duplex 10/100 Mbps
Firewire (IEEE1394) - Nincs
USB 2.0/1.1 - Hat port
BIOS - Award BIOS
- Watch Dog Timer
Méretek - ATX szabvány
- 305 mm x 244 mm
Gyártó honlap
Termék honlap
- Albatron
- Albatron PX875P Pro

A technikai paraméterek után lássuk a csomagolást!

A PX875P Pro az Albatrontól megszokott csillogó külsejű dobozban lapul, melyen több lényegi információ is szerepel, méghozzá: az alaplap az Intel 875P chipkészletre épül, a Socket 478-as processzorokat fogadja, melyeknek rendszerbusza 800 MHz, ezt akár 1200 MHz-ig képes tuningolni, támogatja a PAT-ot, képes fogadni már a Prescott processzorokat is, támogatja a DDR400-at, a 8x-os AGP szabványt, Serial ATA csatolóval rendelkezik és 3 év garanciát vállal rá a gyártó.


Kattints a képre a nagyításért!

A PX875P Pro az Albatron szokásához híven kék nyákra épül, első ránézésre igényes. A memória-foglalatok bordó és zöld színnel lettek megjelölve annak érdekében, hogy könnyedén megtaláljuk a kétcsatornás üzemmód müködéséhez a foglalatpárokat. A kék AGP foglalat alatt öt PCI bővítőhelyet találunk, melyek közül egyet elvesztünk mindenképpen, amint VGA-t helyezünk az alaplapba (ez sajnos szinte minden gyártó alaplapjára jellemző manapság). A tápcsatlakozó szerintünk jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen így a tápkábel nem akadályozza meg a légáramlást a processzor környékén. A memória-foglalatok mellett találunk továbbá egy +12V-os tápcsatit is, mely kissé szerencsétlen pózban került fel az alaplapra, ugyanis a táp csatlakoztatásakor/kihúzásakor a pöcök felöli oldalon könnyedén kitörhetjük a kondenzátort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés