Hirdetés

Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan

A Hard Disk Sentinel megoldása – II.

A Hard Disk Sentinel funkciói

Mit is tud ez a Professional változatában is mindössze 6 megabájtos telepítőjű program? Rendkívül sokat. Az alapvető funkció a merevlemezek S.M.A.R.T. adatainak kiolvasása és kiértékelése, azonban már ezek megjelenítésére is számos lehetőségünk van.

A főablakban áttekintést kapunk a rendszerünkben található diszkekről és állapotukról, illetve a program összes beállítása az itt található menükből hajtható végre. A legtöbb paramétert részleteiben is vizsgálhatjuk, vagy könnyen áttekinthető ikonokkal, diagramokkal értesülünk az állapotukról. Számunkra a legfontosabb a Kondíció, amely a Hard Disk Sentinel saját értékelése a merevlemezünkről.


[+]

Minden egyes diszkről részletes információkat kérhetünk le, és a program telepítése óta készült naplót is megtekinthetjük.


[+]

Ha eleget búvárkodtunk a részletekben, a főablakot becsukva is számos lehetőségünk van a merevlemezeink állapotának szemmel tartására:


Az információ közvetlenül az asztalon is megjeleníthető


Testre szabható státusz ablak és lehetőség a szabad hely kijelzésre egy kattintással


A tálca ikonon a színek segítségével érzékeltethető a hőmérséklet.
A megjelenő buborékban a lemezről részletesebb információ kapható.


Szinte minden részlet testre szabható – mi, hol és milyen formában jelenjen meg [+]

Természetesen nem szükséges állandóan az ikonok színét figyelni, a Hard Disk Sentinel képes vészhelyzet esetén riasztásra is. Hogy pontosan miért és hogyan riasszon, és milyen egyéb intézkedést végezzen ilyenkor, ez is mind egyedileg beállítható.


[+]

Eseményről számos helyen tájékoztat(hat) a program, többek között a tálcai ikonnal, felugró buborékkal, a státusz ablaknál, hangjelzéssel vagy akár e-mailben. Lehetőség van riasztási eseménykor a számítógép lekapcsolására, illetve a Hard Disk Sentinel Professional változat esetében automatikus mentés készítésére is.

Lehetőség van riportokat készíteni text vagy html formátumban, akár automatikus e-mail küldéssel is. A fejlesztőknek küldött riportfájllal a program további fejlesztését is elősegíthetjük.

A Hard Disk Sentinel változatai

A Hard Disk Sentinel tehát egy rendkívül sokoldalú segédprogram, amely ráadásul funkcionálisan is átgondolt. Az alapvető funkcióin túl is egy kerek, okosan felépített szoftver: van automatikus online frissítője, képes szolgáltatásként futni (így nincs szükség rendszergazdai jogosultságra vagy aktív, belépett felhasználóra a program futtatásához), tizenkét nyelven beszél, továbbá alaposan kidolgozott dokumentációval rendelkezik (súgó és weboldal). Ráadásul a program folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért rendszeresen frissül újabb funkciókkal.

A program jelenleg három változatban létezik. Az ingyenesen használható változattal az összes információhoz hozzájutunk, azonban az aktív riasztási funkciók eléréséhez már meg kell vásárolnunk a 4500 forintos regisztrált változatot.

A 7000 forintos Professional változat tartalmazza a biztonsági mentési modult is, ami a szerény ártöbblettel szemben meglehetősen széles szolgáltatás kört nyújt. Lehetőség van teljes vagy különbözeti mentést készíteni a meghatározott diszkekről/mappákról/fájlokról. A mentési cél tetszőleges helyi vagy hálózati meghajtó lehet, de a 7-Zip és WinRAR tömörítő, és Nero CD/DVD-író programokat is képes automatikusan kezelni a Hard Disk Sentinel mentő modulja. Egyszerre több mentési projekt is beprogramozható, amelyek akár egymással is összekapcsolhatók. Van lehetőség eseménykezelésre, például romló diszkállapot esetén automatikus mentésre.

Vegyünk egy példát:

  • Projekt 1: kijelölt adatmappák teljes mentése minden szerdán
  • Projekt 2: kijelölt adatmappák különbözeti mentése minden nap végén
  • Projekt 3: legkritikusabb mappák mentése romló diszk esetén, majd a PC leállítása
  • Az archiválási stratégiákról köteteket lehet írni – alapszabályként annyit jegyezzünk meg, hogy fontos adatainkról rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot. Egy automatikus rendszer, mint a Hard Disk Sentinel mentő opciója, jelentősen megkönnyíti ezt a feladatot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • 750 GB-os nagymenők

    Négy gyártó 750 GB-os merevlemezeit teszteltük. Vajon a kapacitás növelése mellett más előnyökkel is jár a fejlesztés?

Előzmények

Hirdetés