GoPro HD Hero 3: kicsi, könnyű és sportos az új generáció

HD Hero 3 Silver

A GoPro neve mára összeforrott az akciókamerákkal, hisz sokan az egész termékcsaládot ezzel a márkával azonosítják. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy nyugodtan üldögélhetnek babérjaikon, ugyanis ez a terület annyira forró jelenleg, hogy olyan óriások, mint a Sony és a JVC is szemet vetettek rá. Így nem meglepő, hogy GoPróék a HD Hero 2 után viszonylag hamar piacra dobták a 3-as verziószámú darabot, amiből sikerült is szereznünk egy tesztpéldányt.

A GoPro kamerák hazai forgalmazása kissé kaotikusnak tűnt sokáig, de most úgy fest, letisztult a kép, ugyanis 2012 novemberétől a GoPro Store webbolt látja el az ilyen jellegű feladatokat (ezt az eszközt is tőlük kaptuk kölcsön). Egészen pontosan a Silver fantázianevű változat jutott el hozzánk, amivel nagyobb felbontású állóképek készíthetőek, mint White névre hallgató társával, ám a több felvételi módot és többek között 4K felbontást kínáló, sötétben jobban teljesítő Black szintjét nem éri el.

Ismerős formák

A HD Hero kamerák formavilága már a kezdetektől nagyon jellegzetes, rögtön felismerhető. Így nem okozott nagy meglepetést, hogy ezúttal is maradtak a bevált dizájnnál, tehát ez a kamera is leginkább egy mini fényképezőgépet idéz. A frontfelületre került az objektív, két kontroll-lámpa, egy nagy gomb és a monokróm LCD kijelző. Bal oldalra pozicionálták egy – nem rögzített, így könnyen elveszthető – védőajtó mögé a micro HDMI és a mini USB csatlakozót, valamint a microSD kártyaolvasó nyílását. A hátlapon található az akkumulátor kamrája, az LCD képernyő csatlakozója és még egy visszajelző fény. Utóbbiból a tetejére is jutott egy a mikrofon és egy vezérlőgomb társaságában. Ezen kívül egy másik mikrofon és a Wi-Fi gombja is helyet kapott rajta a jobb oldalán, sőt még az aljára is applikáltak egy kontroll-lámpát.

A dobozban az alapkiszerelés részeként a készüléken kívül csak a strapabíró műanyagtokot, egy USB kábelt és két rögzítőt pakoltak, amelyekkel autó műszerfalára és állványra tehető fel a kamera. Így tehát a memóriakártyát, a HDMI kábelt, a fejpántot és a a motoros, kerékpáros, gördeszkás, snowboardos stb. kitet, valamint a hátlapra való, nagyobb méretű LCD kijelzőt külön kell hozzá megvásárolni. Ez utóbbi közel 30 000 forintba kerül, a kiegészítők pedig típusuktól föggően 5000-10 000 forintot kóstálnak.

A víz-, por- és ütésálló műanyagtok nagyon hasonlít a korábbiakhoz, egyedül a nyitómechanizmust finomították tovább egy kicsit. Így sem egy leányálom kiszabadítani belőle a kamerát, de valamivel egyszerűbb, mint korábban. Maga a készülék körülbelül 75 grammot nyom, hat centiméter széles, négy centiméter magas, és két centiméter vastag, tehát egy meglehetősen kompakt darabról van szó, amely 25 százalékkel könnyebb és 30 százalékkal kisebb, mint elődje, és amely így könnyedén zsebre vágható.

Hirdetés

Bekapcsolva

Kezelés

Az a Hero 2 tesztelése során kiderült, hogy a hátlaphoz csatlakoztatható LCD kijelző jelentősen megkönnyíti a kezelést, hiszen ezen vissza is lehet nézni a már felvett anyagokat, és persze az is nyomon követhető, hogy mit is "lát" aktuálisan az objektív. A tesztpéldányunkhoz viszont sajnos nem kaptunk ilyet, mert az amerikai anyacég elfelejtett küldeni... És mivel csak pár napig volt nálunk, így nem is volt idő kivárni, amíg esetleg utólag megérkezik. Úgyhogy arról nem tudunk nyilatkozni, hogy a rápattintható LCD hogyan muzsikál, de a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg nincs vele gond.

Egyébként enélkül is elég könnyű az irányítás, köszönhetően a kellően sekély és logikus felépítésű menürendszernek. A frontfelületre pakolt igen kicsi kijelzőn is pontosan nyomon követhető minden, és a kétgombos vezérlést is hamar meg lehet szokni. Bár igaz, hogy már két plusz gomb is jelentősen javított volna a kényelmi faktoron. Akinek már volt dolga GoPro kamerával, az maximum egy negyedóra alatt belerázódhat ismét, de egy újonc számára is elég egy pár óra ehhez.

Opciók

A szokásoknak megfelelően a modell egyaránt biztosítja mozgó és állóképek rögzítését, sőt akár sorozatfelvételeket is lőhetünk másodpercenként maximum tíz képkockás sebességgel. Emellett megtalálható a funkciók között a time-lapse üzemmód is, melynél 0,5 és 60 másodperces tartomány között adhatjuk meg, hogy milyen gyakorisággal készítsen fotókat a gép.

Beállítható a fehéregyensúly is bizonyos korlátok között, hiszen 3000, 5500 és 6500 kelvin közül választható ki az adott fényviszonyokhoz leginkább illő, de ha valaki nem akar ezzel molyolgatni, rábízhatja az egészet az automatikára. Bekapcsolható hangjelzés is, ilyenkor a kamera barátságos kis csippantással honorál minden aktivitást, ami különösen akkor jön jól, ha az ember a fejére teszi, mert ilyenkor az öt kontrollámpa egyikét sem látjuk. Utóbbiak egyébként napfényben is igen jól látszanak, nem szükséges a masinát tenyérrel leárnyékolni.

A korábban már említett kiegészítők könnyen kezelhetőek és stabilak, biztosan állnak a sporteszközökön, és a fejpánt is kényelmes. Az 1050 milliamperórás lítiumion akkumulátor körülbelül másfél órányi működésre elegendő energiát biztosít, és körülbelül 40-45 perc alatt tölthető fel teljesen. Olvasója a 64 gigabájtos microSD kártyákkal is megbirkózik, konkrétan a Class 4-es vagy annál jobb adattárolók kezelésére képes.

Fotók és videók minősége

A termékkommunikációban kiemelték, hogy sokat dolgoztak a torzítás csökkentésén és a képminőség további javításán, aminek érdekében a 3-as sorozat tagjait már egy f/2.8 típusú, hatelemes aszférikus lencsével látták el.

Fényképek

Új verzió és fejlesztések ide vagy oda, csak azt tudjuk elmondani, amit a régebbi GoPro kamerákról: bár fotók is lőhetőek a segítségével, de ez nem egy fényképezőgép. Noha ideális körülmények mellett egész jó teljesítményt nyújt, ám a fényhiány, a sötét már kifog rajta. Ilyenkor csak állványon vagy letámasztva lehet használni, mert egyébként elmosódott lesz a végeredmény, és vaku sem csatlakoztatható hozzá. Öt (2592x1944 képpont), illetve tizenegy (3840x2880) megapixeles képek készíthetőek a segítségével ultra széles (ultra wide) és közepes (medium) látószög mellett.

Videók

A videók esetében ennél nagyobb a felhasználó szabadsága, hiszen tíz különféle felvételi mód közül lehet választani: 1080p (1920x1080 képpont), azaz Full HD felbontás esetén a rögzítési sebesség 24 vagy 25 képkocka lehet másodpercenként, a látószög pedig 16:9 képarány mellett lehet széles (ultra wide), közepes (medium) és keskeny (narrow). 960p (1280x960) felbontásnál 25, 30, 48 és 50 fps között szelektálhatunk, viszont itt csak a nagylátószög jöhet szóba, a képarány pedig 4:3. 720p (1280x720) módban a rögzítési sebesség 30, illetve 60 képkocka lehet másodpercenként, a képarány 16:9, és a nagylátószögön kívül nincs más opció. Ugyanez a helyzet a WVGA-nál is, itt viszont már 120 fps-sel gazdálkodhatunk.

A modell kapott egy beépített képstabilizátort, ami nagyon jó ötlet volt, mert a kép minősége láthatóan jobb, mint a HD Hero 2 esetén. Full HD módban sem esik szét, nem kezd hullámzani, de azért a nagyobb rögzítési sebesség miatt inkább az alacsonyabb felbontásokat favorizáltuk. Állítólag teljesen átalakították a hangrendszert, aminek köszönhetően még a finom hangok, az apró rezdülések hibátlan felvétele is biztosított. Kár, hogy csak akkor, ha nincs bedugva a masszív műanyag házba, mert olyankor annak vastag fala erősen tompít. De mivel egy akciókameráról van szó, az idő 90 százalékát biztonságos kuckójában töltötte... Így hát a hangrögzítés még korántsem tökéletes, és nem is nagyon tudjuk elképzelni, hogy hogy lehetne megoldani ezt a problémát a jelenlegi koncepció mellett.

Értékelés: valódi evolúció

Azzal, hogy a cég viszonylag hamar kijött a HD Hero 3-mal, benne volt a pakliban, hogy valódi fejlődés helyett csak apróbb ráncfelvarrás jellemzi majd az új modellt. Szerencsére erről szó sincs, és nemcsak azért, mert sikerült jelentősen csökkenteni a súlyt és méretet, hanem mert a képminőség is érdemben javult. Azonban még mindig van hova fejlődni.

A sötétben nem teljesít túl jól, így az élvezhető éjszakai felvételeket el is lehet felejteni. Ráadásul kevés vagy mesterséges fényben csak akkor készíthetőek vele fényképek, ha állványra tesszük vagy letámasztjuk, ami egy akciókamera esetében elég komoly feltételnek tűnik. Bár nem kaptunk hozzá LCD kijelzőt, de a vezérléssel így sem volt gond, főleg ha nincs benne a műanyag tokjában, mert annak masszív fémgombjait azért nem olyan kellemes nyomkodni.

Ekkor jöhet jól, ha sikerül a beépített Wi-Fi segítségével vezeték nélküli kapcsolatot teremteni egy iOS vagy Android platformra épülő okostelefonnal vagy tablettel, mert azok segítségével mindez egyszerűen és kényelmesen menedzselhető. Ez az opció sajnos a teszt elkészítésekor még nem élt, így nem volt módunk kipróbálni, ám a forgalmazótól kapott információk szerint egy szoftverfrissítéssel már orvosolták ezt a problémát.

99 000 forintos árával nem tartozik a legolcsóbb akciókamerák közé, főleg hogy az LCD kijelzőt és a kiegészítők egy részét külön kell megvásárolni hozzá. Ennek ellenére tetszett nekünk, hiszen remek felvételek készíthetőek a segítségével, aki érdeklődik az ilyen jellegű termékek iránt, az semmiképpen sem járhat rosszul, ha a HD Hero 3 Silverrel is tesz egy próbát!


GoPro HD Hero 3 Silver akciókamera

elefant

A GoPro HD Hero 3 Silver akciókamerát a a GoPro magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés