CES 2013: Valós idejű Full HD közvetítés a Panasonic csúcskameráival

A hagyományos kamkorderek termékcsoportja igencsak megszenvedte az okostelefonok előretörését, hiszen a kamerákkal ellátott személyi mobil eszközökkel is készíthetőek vállalható felvételek, így ezek szép lassan kiszorítják a céleszközöket. A gyártók nem tehetnek mást, fel kell venniük a kesztyűt: azaz olyan minőséget, illetve plusz funkciókat kell kínálniuk, amivel a telefonok nem képesek versenyezni.

Panasonic X920
Panasonic X920 [+]

A Panasonic e szemlélet jegyében fejleszt egy ideje már, és az idei CES-en bemutatták ennek néhány kézzelfogható eredményét is. Többek között azt a két modellt, amelytől igen sokat vár a cég, egészen pontosan az X920, illetve a V720 típusjelzésű termékeket. Mindkettő megkapta a DLNA minősítést és rendelkezik beépített WiFi-vel, tehát az Ustream alkalmazásnak köszönhetően képesek az éppen felvett, akár Full HD felbontású anyag azonnali közvetítésére a világhálón keresztül. Ezen kívül természetesen a felvett videók azonnali feltöltését is biztosítják a YouTube-ra vagy más videomegosztó oldalra.  Módot adnak a mikrofon fókuszálására, a felesleges hangok kiszűrésének érdekében, valamint megkapták a szélzajt redukáló technológiát is. Nem hiányzik belőlük a Live Shot funkció sem, amelynek aktiválása után az elektronika a minimumra csökkenti az elmosódottságot. A könnyű kezelés érdekében mindkettőt ellátták egy érintésérzékeny LCD kijelzővel: az X920-ba 3,5 hüvelykes, a V720-ba pedig egy 3 colos képernyő került.

Panasonic V720
Panasonic V720 [+]

A zászlóshajó szerepet betöltő X920-ba 3MOS szenzorral, Hybrid O.I.S. Stabilizátorral, a Crystal Engine Pro II technológiával, illetve a tavalyról már megismert 1:1,5 fényerejű Leica Dicomar optikával szerelték fel. A gyártó közleménye szerint a készülék óriási előnye, hogy még kevés fény esetén is képes kiváló minőségű videók rögzítésére, illetve a kiegészítő csatakoztatása esetén biztosítja 3D anyagok elkészítését is. A V720 erre viszont nem képes, és ebbe a Crystal Engine Pro eggyel korábbi változatát, illetve egy 1/2.33" típusú CMOS szenzort építettek. Ez, ha minden jól megy, már februártól meg is vásárolható körülbelül 800 dolláros áron, az X920-ért pedig a híresztelések szerint körülbelöl 1250-1280 dollárt kérnek majd el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés