Hirdetés

A Corsair CX600 v2 és GS800 v2 táp tesztje

Corsair CX600 v2

Az elmúlt évek során lényegében a semmiből lett elismert tápmárka a Corsair. Saját gyártósorral nem rendelkezik, de többnyire úgy választotta meg beszállítóit és olyan termékeket dobott piacra, amelyek elnyerték a vásárlók bizalmát. A Corsair tápflottájának legalsó szintjét a második generációs CX, pontosabban Builder széria képviseli. Az ide tartozó 430, 500 és 600 wattos tápokat azoknak ajánlja a gyártó, akik kedvező áron korrekt teljesítmény leadására képes áramforrást keresnek, és nincsenek mindenféle extrém követelményeik.

Hirdetés

A tesztlaborba érkezett CX táp egyszerű kartondoboza is erre utal, viszont amit benne találtunk, az inkább egy erős középkategóriás modellnek látszik, és 20 000 forintot közelítő ára is oda sorolja. A 600 wattos CX600 v2 háza és Corsair logóval díszített ventilátorrácsa fekete, fix vezetékeit pedig végig beharisnyázták.

Csatlakozókínálata is túlmutat azon, amit belépőszintnek szokás nevezni: két 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyához való köteget, alsótápos beszereléshez is elég hosszú, 60 centiméteres alaplapi vezetékeket kapunk, SATA eszközöknek két vezetéken összesen hat, régi, IDE eszközöknek pedig egy kábelen négy csatlakozót készítettek elő, és ennek a kötegnek a végén van egy floppy csatlakozó is.

Ritka dolog a belépőszinten, de még a középkategóriában is az egybeszabott 12 voltos részleg, amilyen a CX sorozatnak van. A 600 wattos ezen a meghatározó ágon 40 ampert tud leadni, ami 480 wattot jelent. Ez az érték lényegesen kisebb hányadát teszi ki a névleges teljesítménynek, mint a komolyabb tápoknál, melyeknél egy hatszázas akár 550-580 wattot is a 12 voltos ágra tud irányítani. Azért a maximum 480 watt is bőven sok a belépő/közepes szintre, még a legkisebb CX430 v2 336 wattja is vastagon elég egy alap vagy közepes konfiguráció meghajtásához.

Nem egyedi eset a Corsairnél, hogy egy sorozatot abszolút csúcskategóriás belsővel indítanak, majd később, amikor már jó nevet csináltak neki, akkor egy szintén korrekt, de már nem csúcsszintű beszállítóra váltanak. Négy éve a CX400-asban még Seasonic belső dolgozott, de ezt pár éven belül leváltották CWT-re, és a v2 modellek elektronikáját is ez a gyártó szállítja. A hárombordás, meglehetősen egyszerű felépítés lelke a kis kiegészítő kártyára telepített Champion CM6800 PFC/PWM vezérlő; a bemeneti és kimeneti oldalra is 105 °C-ra hitelesített kondenzátorokat telepítettek, jobbára Samxon márkájúakat, de pár TEAPO is feltűnt, ami megfelel a korrekt belépőszintek.


A szellőzésről 120 milliméteres Yate Loon ventilátor gondoskodik, amit nem csak a Corsair használ előszeretettel, hanem többek közt az FSP termékeiben is megtalálható. Tápos viszonylatban kicsi, 0,3 amperes motorereje és csúszócsapágya alacsony fordulatszámon halk üzemet biztosít, de képességei elmaradnak a csúcsmodellek mögött. A megfelelő légáramlat eléréséhez egyik felét letakarják, ezzel érik el, hogy a ventilátor által beszívott levegő nem egyből távozik a hátsó szellőzőnyíláson, hanem előbb tesz egy kört a bordák között.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés