Hirdetés

Érintésérzékeny e-könyv-olvasó

Próba, értékelés

Elsőre az tűnt fel az iriver Cover Story bekapcsolásakor, hogy kijelzője kevésbé kontrasztos, mint a korábbi modellé volt. Ez azért van, mert az e-tintás kijelző elé helyezett érintésérzékelő fólia enyhén tükrös. Ez a korábbi fotóinkon is látszott, ahol fényképezőgépünk „sötét foltot hagyott” a kijelző közepén. Sajnos az őszi szürkületben csak lámpafény mellett tudtuk rendesen olvasni a Cover Story-t. Ráadásul ott is úgy kellett tartani, hogy ne csillanjon be.

Hirdetés

Meg voltunk elégedve a „böködős” irányítási rendszerrel. A szépen megkomponált főmenüvel együtt minden esetben kényelmesen és jól tudtuk használni. Egyetlen kerékkötője volt a kezelésnek: az e-tintás kijelző és a gépecskét hajtó hardver sem valami fürge, így egy menü felugrása vagy a lapok közötti váltás nem olyan hirtelen jelenség, mint egy okostelefonnál vagy egy netbooknál, és az animáció is elmarad. Most, amikor az internettáblák nagy lendülettel törnek előre, és minden második embernek érintős telefonja van, nem biztos, hogy a potenciális felhasználók elfogadják ezt a lassúságot, azonban az e-könyv-olvasóknál el kell fogadni ezt a hiányosságot, amely jelenleg még az e-tintás technológia sajátossága. Cserébe nagyon hosszú üzemidőt kapunk, mivel a kijelzőnek nincs háttérvilágítása.

Könyv- és képregényolvasónak az iriver Cover Story egészen jól bevált. Már amikor a neki kedvező formátumokat nyitotuk meg vele, például EPUB-ot. A pár megabájtos PDF-ek beolvasása hosszú másodperceket igényelt, ráadásul nem tudta felbontani a formázásukat, így kényelmetlenül, részenként kellett nagyítani. Szintén gond volt a HTML kezelésével. Szerencsére ezekből a formátumokból egészen jól lehet EPUB-ba konvertálni. Ott pedig semmi gond nincs, ahogy DOC és TXT állományok esetében sem. A nagyítás révén közel centiméteresre is állíthattuk a betűméretet. A képek kezelése nagyjából 3 megapixelig működött minden lényeges formátumban (BMP, GIF, JPG, PNG), ami képregényeknél elég lesz. Szépen kivette a képsorozatokat ZIP állományokból is.

Nagy tapasztalattal bír az iriver zenelejátszás terén, ezért nem lepődtünk meg, hogy a Cover Story nagyon jól szólt saját kis hangszóróján keresztül. Hát még ha igényesebb fülhallgatót kötöttünk rá! Kiegészítve a jegyzetelővel és szótárral, úgy gondoljuk, hogy ezek a funkciók is szépen emelik a Cover Story értékét.

Értékelés

A kis készülék fejlettebb lett elődjénél, lényegesen olcsóbb is, mint a sima Story volt tavasszal, azonban még így is 69 900 forintba kerül. Sajnos az e-book-olvasóknak általánosan ilyen magas az árfekvése, a Cover Story nem is számít köztük különösebben drágának.

Összesítve kicsit bajban vagyunk úgy általában az e-book-olvasókkal. Azt suttogják, hogy karácsonyra ennyi pénzért már kaphatóak lesznek alap internettáblák is HD videók lejátszására képes hardverrel és miegymással, a másik oldalról pedig az alap e-könyv-olvasók szorongatják ezt a kategóriát. Igaz, hogy utóbbiak nem érintősek, de éppen emiatt jobb a kontrasztjuk, és van olyan modell is, amely TFT kijelzős rövid üzemidővel, de már 30 000 forint környékén megvásárolható. Úgy gondoljuk, a Cover Story és a hasonló, fejlett, de drága e-könyv-olvasók hosszú távon gondban lesznek a magyar piacon.

rudi

Az iriver Cover Story-t az Infopatika Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés