Hirdetés

E-könyv-olvasó - korszakváltás?

Koobe és iriver ebook olvasó

Lassan hatszáz éve már annak, hogy Johannes Gutenberg találmányaival széles körben elérhetővé tette a nyomtatott könyveket. Nem ő találta fel a könyvnyomtatást - azt már évszázadokkal előtte kifundálták a kínaiak -, de neki sikerült elsőként megvalósítani a viszonylag olcsó tömegtermelést.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban adunk hírt az újfajta, elektronikus könyvek – pontosabban könyvolvasók – megjelenéséről. Mert elektronikus könyvek – valamilyen szöveges formátumban – már régóta léteznek. Valójában az olvasók sem újak. Az első, kísérleti modellekről már több mint egy évtizede hallhattunk, a legismertebb Amazon Kindle pedig múlt novemberben ünnepelte második születésnapját. A világ legtöbb részén viszont azért mostanában kezd terjedni az e-book olvasó, mert végre sikerült csökkenteni az árát.

Tesztlaborunkban egyszerre három járt belőlük, a negyedikkel pedig a Mobilaréna hasábjain találkozhatott az olvasó. A Koobe két elektronikus könyvolvasója jegyzetfüzetet imitáló bőrtokban érkezett hozzánk. A kisebb, Koobe Junior világos, a nagyobb, Koobe Classic sötét borítást kapott. Mindkettő elegáns, mágneses pánttal záródik, jobb oldalukra telepítették az olvasót, balra üres felületet kapunk. Talán ide jól jött volna egy zseb apróbb papíroknak, esetleg memóriakártyának.

Kicsit a nyolcvanas évek végére jellemző menedzserkalkulátorra vagy tudományos számológépre hasonlít a két Koobe olvasó. Sötét felületük matt, gombjaik gumírozottak. A Classic kijelzője hat, a Junioré öt hüvelykes, de mindkettő felbontása 600x800 pixel, ami 176 dpi, illetve 200 dpi-s felbontást jelent. Hasonló szintet képviselnek az egyszerű tintasugaras nyomtatók, ha átlagos irodapapírra nyomtatunk velük. Az e-bookok e-ink, vagyis elektronikus tintás kijelzőt használnak, melynek működését mindjárt bemutatjuk. Alatta tíz számozott gombot és egy kör alakú kettőst találtunk. Két, lapozáshoz való billentyűt telepítettek az olvasó bal szélére.


Koobe Classic és Junior egymás mellett

További kezelőszerveket és csatlakozókat találunk a készülékek élein. Alul, a bal sarokban mindkettőn csukló- vagy nyakpánthoz való bújtatónyílás van, a Junior másik alsó sarkába hagyományos, 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozót tettek. A Classic ilyen kimenete egy mini USB társaságában kicsi fedél alatt bújik meg. A jobb peremre mindkét olvasónál újabb adag lapozógombot telepítettek. A Classicnál két krómhatású billentyűt, a Juniornál egy fel-le billenthető kereket használtak. Mindkettőn felülre került a ki-bekapcsoló, a Junioron itt található a mini USB csatlakozó és egy-egy SD kártyákat fogadó nyílást is megfigyelhetünk. Az USB mellett ilyen módszerrel juttathatunk könyvet – és mást is – az olvasókra. A fejlettebb modellek Wi-Fi modult is kaptak, így online könyvesboltokra csatlakozhatnak.

Bár az elektronikus tintás kijelzőnek köszönhetően az e-book olvasók bámulatosan sokáig bírják egyetlen töltéssel, idővel jól jöhet, hogy a Koobe-k akkumulátora cserélhető. Mögötte egy SIM kártya helye látható. Ez nem telefonáláshoz vagy 3G modemhez való, hanem a digitálisan jogvédett, PDF formátumú könyvek olvasásához szükséges kódot tartalmazza. A Classic verziónak ugyanilyen akkumulátora és kártyahelye van.

Sokkal modernebbre szabta olvasójának külsejét az iriver. A Story hat hüvelykes, szintén 600x800 pixeles kijelzőjét fehér műanyag keretezi, alatta pedig teljes QWERTY billentyűzet húzódik, meglehetősen kicsi, nagyjából 5 x 5 mm-es gombokkal. A lapozást is elegánsabban oldották meg, mindkét oldalon van egy-egy tovább, illetve visszafelé váltó gomb, melyeket a borításba integráltak.

Minden csatlakozó a Story alsó peremére került. Itt egy kicsi fedél alatt SD kártyaolvasót és mini USB-t, mellettük billentyűzetzárként is működő ki-/bekapcsolót és fülhallgató-kimenetet találunk. A gép szintén fehér hátlapjának felső részén egy vékonyka hangszórónyílás rejtőzik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés