Hirdetés

Érintésérzékeny e-könyv-olvasó

iriver Cover Story - megjelenés

Tavaly a karácsonyi vásárlási szezon egyik nagy sztárja az elektronikus könyvolvasó volt. Nem telt el úgy nap, hogy ne hallottunk volna valamit egy-egy új modellről vagy a digitális olvasás térnyeréséről. Rengeteg fogyott az e-könyv-olvasókból világszerte, jellemzően a gazdag országokban. Tavasszal mi is kipróbáltuk a Koobe és iriver könyvolvasóit. Bár nagyon tetszettek, 60-80 000 forintos áruk nem igazán illett a magyar valóságba.

Hirdetés

Hova fejlődtek az e-könyv-olvasók az elmúlt hónapokban, és miért nem hallani róluk annyit, mint egy éve? A kérdés második részére könnyű válaszolni: most éppen az internettábla-láz dühöng, azokat emlegetik. Első felére pedig mai bemutatónk adja meg a választ: ugyanis itt fekszik előttünk az iriver második, Cover Story e-book-olvasója. Biztosan emlékeznek még a kedves olvasók a külön kis billentyűzetes sima Storyra. No, az utód már kisebb, nincs billentyűzete. Dobozában magán az olvasón kívül csak egy USB kábelt és papíranyagot találtunk, de más nem is kell a boldoguláshoz.

Legfeljebb egy tok, de azt kaptunk. Két részből áll, és elsőre nem tudtunk rájönni, mi tartja össze. Végül egy radiátor segítségével csak sikerült megállapítani, hogy mágnes! A könyv elejére és hátuljára felfogatva éppen elég erősen tart ahhoz, hogy ne essen le, de könnyű legyen eltávolítani. Többféle színben is kapható, tesztpéldányunk vörös-fehér színösszeálllítása elnyerte tetszésünket.

Azért tűnt el a billentyűzet, mert a Cover Story-nak érintőképernyője van. Külsőre persze ez nem látszik – teljesen szokványos e-könyv-olvasónak néz ki hat hüvelyk átmérőjű kijelzővel. Mellette, a széles keretbe egy hosszú gombot tettek, ami jobbra-balra billentve lapozóként, alját vagy tetejét nyomva menüt előhívó, illetve visszalépő gombként funkcionál.

Van még néhány valódi gombja a Cover Storynak. A felső élén lévő egyszerű menüt hív elő. Vele egy sarokra került a hangerőszabályzó, aminek a két végét lehet nyomni hangosításhoz és halkításhoz. Mint látszik, az olvasó elég vékony, csupán kilenc milliméteres. Vastag kijelző körüli keretének és korrekt anyaghasználatának köszönhetően elég masszívnak tűnt ahhoz, hogy bírja a napi gyűrődést.

Kártyaolvasóját (SD formátumot kezel) és USB csatlakozóját alsó élén egy kis fedél alá rejtették. Mellettük pici mikrofon és reset sorakozik, azokat pedig egy szabványos 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet követi. Itt található a készülék ki-/bekapcsolója is, ami röviden megnyomva a készenléti állapotot aktiválja.

Mivel érintőképernyős, jár a Cover Storyhoz érintőceruza (stylus) is. Közepes méretű, filigrán darab, amit a felső perem közelében rejtettek a burkolat alá. Elég stabilan a helyén marad, valószínűleg nem fogjuk kiejteni, elveszíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés