Hirdetés

Érintésérzékeny e-könyv-olvasó

iriver Cover Story - működés

Korábbi e-könyv-olvasós tesztünkben állandóan a kijelzőt próbáluk böködni. Valahogy a mai okostelefonos világban az vált értelemszerűvé a felhasználók számára, hogy a kijelzőn megjelenő tartalmat megfogják. Úgy érezzük, az ilyesfajta kezelés jót tett a Cover Story-nak és társainak. Sokkal barátságosabb volt a megjelenő könyvespolcon rábökni az egyes kötetekre, mint alattuk számokat nyomogatni vagy nyilakkal ügyetlenkedni, még annak ellenére is, hogy az e-tintás technológiájú kijelzők képváltása kissé lassú.

Hirdetés

Főmenüből kétfélét kaptunk. Mindkettőn elérhető az olvasó összes fő funkciója, csak másképp rendezték el őket. Ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban. Váltani köztük a beállításos részen lehet; itt személyes adatainkat is beleírhatjuk, akár egy hagyományos könyvbe.

Beljebb, a könyves részen is kétféle, listás vagy előnézetes megjelenítés közül választhattunk. Nekünk valahogy egyik sem jött be, ugyanis csak nyolc, illetve kilenc tételt listázhatunk egy oldalra, amivel elég bajos volt átnyálazni a kétszáz kötetes előtelepített könyvtárat. Van erre a célra kereső, de ha nincs konkrét ötletünk, hogy mit is szeretnénk, akkor hosszas nyomogatásban lesz részünk, mire a kívánt könyvet megtaláljuk. Egy tömörebb, szerző, cím vagy állománynév szerinti összefoglalónak örültünk volna.

Olvasás közben két fő tulajdonságot állíthatunk. Az egyik a betű mérete, ami csak megfelelő formátumoknál (jellemzően EPUB) működött tökéletesen, négy lépésben. A másik a könyv forgatása, hogy milyen irányban jelenjen meg a szöveg. Kilencven fokonként forgathatunk, és ebben egy kis ábra is segít. Itt vettük észre, hogy a nyomogatós kezelőfelület kissé nehézkes. A kívánt irány – vagy bármilyen opció – kiválasztása után még egy OK-t kell nyomni.

Elsősorban szakkönyvek olvasása közben lehet hasznos a jegyzetelő funkció, amit a szövegünk alsó peremét megérintve előugró menüből aktiválhatjuk. Segítségével feljegyzéseket írhatunk (kézzel), de arra is van lehetőség, hogy beleírjunk, rajzoljunk a könyvekbe. Ezek az ábrák a gép kikapcsolása után is megmaradnak. Angol könyveknél az értelmező szótár lehet hasznunkra.

Akár képnézegető módnak is hívhatnánk a Cover Story képregényes részét. Itt nem csak különálló, hanem tömörített (ZIP) állományok tartalmát is nézegethetjük. Megadható a lapozási irány és akár ki is vághatunk egy képrészt.

Tovább, még a főmenüből elérhető az olvasó teljes háttértára mappa szinten. Nem csak a belső 2 GB (ebből kb. 500 MB-ot emészt fel a kezelőfelület és az operációs rendszer), hanem a kártyaolvasó tartalma is listázható, az eszközzel kompatibilis fájlok innen is megnyithatóak. Emellett innen is elindítható a kézírásos jegyzetelő, illetve kapunk billentyűzetes verziót. Végül pedig van zenelejátszó felvételi lehetőséggel, de rádió nélkül. Létezik a Cover Story-nak Wi-Fi adapteres változata, de a miénknek ilyen modulja nem volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés