Hirdetés

LCD kontra e-tinta: Energy Sistem könyvolvasók

Color Book 1058 - külső

Két évvel ezelőtt az e-book-olvasó volt a karácsonyi szezon slágerterméke. Akkor mindenki nagy jövőt jósolt ezeknek az elektronikus tintával „írt” kütyüknek, melyek a klasszikus könyvet hivatottak leváltani. Mi is megnéztük a technológiát, tényleg ígéretesnek találtuk, de... De mindig ott van az a fránya de. Az átlagos magyar ember pénztárcájának sok az 50-80 000 (küldöldről rendelve 30 000) forint, amibe ezek a készülékek kerülnek. Tiszta sor, hogy egyszer (a könyvmolyoknak elég hamar) megtérül az ára, csak hát nem lehetne olcsóbban? Vagy inkább olvassunk a lassan kéttenyérnyi okostelefonon? Pár hónapja feltűnt egy újabb kérdőjel. Most nem az aktuálisan sztárolt internettáblára gondolunk, ami szintén alternatíva lehet az olvasóra, hanem a 30-40 000 forint között kapható, LCD-s e-könyv olvasókra. Igen, az e-tinta egy nagy extrája az ilyen eszközöknek, csak eléggé drága. És igen, az LCD-t a háttérvilágítása miatt teljesen más nézni. Kérdés, hogy ez a másság ellensúlyozza-e az alacsonyabb árat?

Hirdetés

Ma az Energy Sistem két e-könyv olvasójával járjuk körül ezt a kérdéskört, melyeket a Bluechip webáruház juttatott el hozzánk. A Color Book 1054 és 1058 az LCD-s olvasók mezőnyébe tartozik. Köztük csak színben (előbbi világos, utóbbi sötét), a beépített memória kapacitásában (előbbi 4 GB-os, utóbbi 8 GB-os), no meg némileg árban (előbbi picivel 35 000 forint alatt, utóbbi valamivel fölötte) van különbség. Mind a kettő közepesen igényes, jegyzetfüzetszerű tokban érkezett hozzánk. Felülete gyengén, de valamiféle bőrt imitál, és úgy tűnt, fedelét elég könnyen meg lehet törni. Mindenesetre ha vigyáz rá az ember, akkor ellátja majd a feladatát, valamennyire védi a benne lévő olvasót.

Az olvasó egy 5 hüvelykes, 800x480 – pontosabban 480x800 – képpontos LCD kijelző köré épül. Előnye az e-tintával szemben, hogy színes – éljenek a képregények –, hátránya, hogy LCD, tehát háttérvilágítása, energiaigénye és kérdőjeles betekintési szöge van. Körülötte mondhatni a szokásos e-könyv olvasós körítést találtuk, majd egy tucatnyi gombot. A készülék összeszerelési minősége hasonló a tokéhoz. Kicsit recsegett-ropogott, amikor nyomorgattuk, a gombok hangosan kattogtak (tán bekopnak majd), a felhasznált műanyagtól nem esett le az állunk, de lényegében a funkciónak megfeleltek a részletek. Úgysem fogunk szöget beverni a készülékkel, és az is valószínű, hogy a 10 pontos csajok másra gerjednek.

Alsó élére került egy adag csatlakozó és nyílás: reset, mini USB, microSD kártyaolvasó, fülhallgató-kimenet, tápcsatlakozó, továbbá még egy hangszórónyílás található a felső sarokban. Maga a hátlap az előlappal azonos anyagból készült, egy picit fényes, de nem tükrös, szóval az ujjlenyomatokat nem fogja gyűjteni, de tok nélkül hordozva karcolódhat. Arra is érdemes figyelni szállítás közben, hogy az LCD érzékenyebb az e-tintás kijelzőnél, nem biztos, hogy érdemes az olvasót csak úgy tok nélkül bevágni a táskába, a többi kacat közé.

Apropó többi kacat. A készüléknek és tokjának minőségét messze túlszárnyaló dobozban szép igényes, de magyarul nem beszélő használati útmutatót és hároméves garanciát biztosító kártyát, egy 1500 klasszikust angol, német, francia és spanyol nyelven tartalmazó optikai lemezt, tápos és adatos USB kábelt, illetve egy fülhallgatót találtunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés