Érdekességek és konfigok

Bluechip konfigurációk – folytatás

Még nagyobb mozgásteret ad a Standard Gamer részleg, ahonnan az AMD-s konfigot mutatjuk be. Ennél akár CrossFire-t támogató alaplapot is választhatunk AMD 790X északi híddal, de mi a tuning miatt inkább a Gigabyte MA780G-UD3H-t javasoljuk. A processzorok között kár, hogy nincsenek ott az új Athlon II-k és Phenom II-k, így marad a hárommagos Phenom X3 8750. Memóriából elég lehet a 2 GB DDR2-1066 a Silicon Powertől, bár a dupla kapacitás is megfontolandó. Játékra szánt számítógépnél a grafikus alrendszer kérdése a legfontosabb, ezen nem érdemes túl sokat spórolni. A kínálatból a Power Color Radeon HD 4850-et ajánljuk, mert ahhoz képest a Radeon HD 4870 durván 17 000 forintos felára már sok a kapott teljesítménytöbblethez viszonyítva.

Merevlemezből a 750 GB-os Samsungot ajánlanánk. Optikai meghajtóból bőven elég a legolcsóbb NEC, de igény szerint választhatunk BD-olvasót is. Végre házak terén sem vagyunk a Codegen tápjához láncolva. Az Arctic Cooling Silentium dobozai nem túl nagyok, de minden lényeges elfér bennük, ráadásul egy nagyszerű és halk, Seasonic belsejű, 550 wattos tápot adnak hozzájuk. Igény szerint komoly játékos beviteli eszközöket is választhatunk. Billentyűzetből még a „fogyóeszköz” kategóriás Logitech DeLuxe 250-re voksolnánk, de egérből megéri bizalmat szavazni a Logitech MX518-nak, ami máig az egyik legjobb a kategóriájában. Mint korábban, most is maradunk monitor nélkül, bár a listán található 20-22 hüvelykes Asusok között akad pár egészen kellemes darab. Érdemes beszerezni még egy kényelmes, de nem túl drága Genius headsetet, ezzel – szinte – teljesen készek is vagyunk. Monitor és operációs rendszer nélkül a 150 000 forintos határ alatt maradunk. Azokra viszont további, legalább 70 000 forintot leszünk kénytelenek költeni, ha DirectX 10-et szeretnénk jó nagy felbontásban. És nem árthat egy szövet egérpad sem.

Hirdetés

Nagyon okos húzás, hogy az inteles Pro Gamer összeállítást nem a méregdrága Core i7-re, hanem a klasszikus Core 2-re építik. Alapozni kiváló Gigabyte és Asus lapokkal lehet, bár az Asrock P45TurboTwins2000 sem rossz választás. Mi mégis inkább a Gigabyte EP43-DS3-at választanánk, esetleg az EP45C-DS3R-t, ha a későbbiekben CrossFire-ben szeretnénk továbbfejlődni. Kár, hogy processzorból csak négymagosat lehet választani, de kétségtelen, hogy ez a jövő, most már egyre több játék is kihasználja ezt. A Core 2 Quad Q9550 szerintünk túlzás. Egy sima Q8200-zal vagy legfeljebb Q9400-zal elég sok pénzt meg lehet spórolni, a jó alaplap pedig tuningban visszahozza a nagyobb CPU teljesítményét.

A legfontosabb, grafikus kártyás résznél sajnos nem valami jók a kilátásaink. Az optimális Radeon HD 4890 csak Sapphire kiszerelésben, meglehetősen drágán, bőven 60 000 forint fölött áll rendelkezésre. Memóriák terén elkövették a rendszer összeállítói azt a bakit, hogy két háromcsatornás, inkább Core i7-hez való szettet is betettek, de szerencsére ott a Corsair tuningbarát XMS3 DHX készlete 4 GB-os méretben, DDR3-1333-as sebességgel. Winchesterből most az 1 TB-os Samsungra voksolnánk, optikai meghajtóból pedig továbbra is a legolcsóbb Pioneerra. Nagy örömünkre itt már különválasztották a házat és a tápot, ahogyan azt illik. Házból akár a 8000 forint alatti Asusok is megteszik, áramforrásból viszont balgaság lenne kétes minőségűt választani egy ilyen drága géphez. Szóval jöhet az 500 wattos Enermax Cyclops. Jó pontot érdemelnek a konfigurátor készítői, hogy a tápos részre nem tettek be kilowattos szörnyetegeket, és a legolcsóbb választható darab is abszolút korrekt.

Nagyon csúnya dolog volt viszont kivenni a Logitech MX518-at az egerek listájáról, így marad a nála nem jobb, de azért drágább G5, bár mi inkább üresen hagynánk ezt a részt, és külön megvennénk az öreget egy alap egérpad társaságában. Nem túl szerencsés a billentyűzetes szekció, ugyanis csak egérrel kiegészített szettek – ráadásul drót nélküliek – szerepelnek rajta. Érdekes, hogy a Logitech G sorozatos, játékos billentyűzetei nem kerültek fel a listára. Tehát nálunk ez a rubrika is maradna üresen, és vennénk külön egy olcsó „fogyóeszközt”. Operációs rendszert és monitort most sem kérünk, és valamiért itt hiányzik a headsetes rész. A végösszeg tehát 218 455 forint lett, amihez jön még durván 10 000 forint a korrekt beviteli eszközökért. Ezt az összeget a processzor okosabb választásával meg lehetett volna spórolni.

Összefoglalva tehát: egészen jó a Bluechip konfigurátora, de azért akadnak benne hibák. Szerkesztési elégtelenség, hogy pontatlan az operációs rendszer és monitor árának hozzáadása. Az összeállításokkal kapcsolatban azt kifogásoljuk, hogy az egyszerűbb gépeknél csak Codegen tápra van lehetőség, a Standard Gamer inteles változatában nincs Radeon HD 4800-as VGA, a csúcs játékosoknál pedig nincs Logitech MX518 egér, hiányzik a headsetes rész, a billentyűzetek pedig mind egérrel kiegészítettek. Kis mozgásteret enged a Deep Blue gép, és a HTPC is. Utóbbinál ez nem túl nagy gond, így is nagyon komoly vasat kapunk a pénzünkért.

rudi

Hirdetés

Hirdetés