Hirdetés

Érdekességek és konfigok

VegyesenA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Bemutatkozott a hazai piacon az MSI kedvező árú, AMD platformos, integrált grafikus maggal ellátott alaplapja. A 760GM-P33 neve a 760G északi hídra utal, mely a 780G középkategóriás társa. Benne ugyanaz a Radeon HD 3200 grafikus mag dolgozik, mint nagyobb testvérében, csak kicsit visszavettek az órajeléből, és nem három, hanem csak kétféle monitorkimenet csatlakozik hozzá. A trióból hiányzik az elsősorban HTPC-knél érdekes HDMI, csak az analóg D-Sub és a digitális DVI maradt meg. A microATX formátumú alaplapra került a hosszú PCI Express 2.0 x16 csatlakozó, amibe igény szerint külső VGA-t rakhatunk. Megfelelő Radeonnal a kis IGP CrossFire módban működhet együtt. Az MSI alaplap 4+1 fázisos feszültséggeneráló részén szilárdelektrolitos kondenzátorokat használnak, de a többi részen – a költségcsökkentés miatt – maradtak a hagyományosaknál. Így – három év garanciával – csupán 15 500 forintba kerül ez a jó kis alaplap.

Grafikus kártyás vonalon is érkezett egy MSI újdonság. Persze a nyári uborkaszezonban nem lehet merőben új architektúrára számítani, így be kell érnünk egy komolyabb hűtéssel. Az MSI R4890 Cyclone OC tetején egy komoly, hőcsövekkel megtámogatott egyedi hűtés trónol. Érdekessége, hogy csövei a szokásos 6 mm helyett 8 milliméteresek, így nagyobb a belső felületük, tehát hatékonyabban tudnak működni. A kettéválasztott lamellasorok között méretes, 10 cm átmérőjű ventilátor dolgozik. A Cyclone kártyák további érdekessége, hogy kiváló minőségű alkatrészeket használnak hozzájuk – az MSI katonai szintűnek nevezi őket. Az idehaza kapható OC utótagos R4890 Cyclone GPU-ját a referencia 850 MHz-ről 880 MHz-re gyorsították fel, de 1 GB GDDR5 memóriája maradt effektív 3900 MHz-en. Az egyedi hűtéses, minimálisan tuningolt MSI grafikus kártya vételára három év garanciával 52 000 Ft.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik mostanság az LG – vagy akár a Samsung – monitorkínálatában. Havi szinten jelennek meg az új típusszámok és fantázianevek mögé bújtatott variációk a 16:10-ről mára szinte teljesen 16:9-re vándorolt oldalaránnyal. Ma egy-egy 22 és 24 hüvelykes LG-t mutatunk be. A kisebb, a W2284F tavaly iF formatervezői díjat nyert. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt az áttetsző alsó részű, forgatható talapzatnak. A kabát alatt átlagos technológia rejtőzik 5 ms-os válaszidejű, 1680x1050 pixeles TN+film panel formájában, aminek 300 cd/m² a fényereje, dinamikus kontrasztaránya pedig 30 000:1. Csatlakozóból szerencsére az analóg D-Sub mellé egy digitális DVI is befért a három év garanciával 54 000 forintos árba.

Nagyjából 23 000 forinttal drágább a két hüvelykkel nagyobb W2453TQ, ami fenemód okos masina. Érzékelőjével figyeli a környezet fényviszonyainak változását, és ehhez igazítja a monitor paramétereit. Egészségünkre ügyelő időzítővel látták el, ami beállítható időközönként szól, hogy saját érdekünkben szünetet kellene tartani. Az ilyen szuper dolgok mellett ott vannak még a szokásos apróságok, mint az 1920x1080 pixeles felbontás, az 5 ms-os válaszidő vagy a szinte végtelen dinamikus kontrasztarány.

Notebookok

Pár hete mutatkoztak be a hazai közönség előtt az Asus U sorozatos notebookjai. Most már a boltok polcain is feltűnt a 12,1”-os U20A és a 14”-os U80V. Az Asus azért nem használja 14”-os modelljei elnevezésénél a 4-es számot, mert az szerencsétlen hazájában, Tajvanon. Helyette a szerencsés 8-ast választották. A név végén az A betű chipkészletbe integrált grafikus kártyára utal, a V pedig diszkrétre. A kisebb, 12,1”-os U20A-t az Intel CULV platformjával szerelik, a grafikáért pedig a GM45 alacsony fogyasztású testvére, a GS45 felel. Éppen itt van nálunk egy ilyen masina kipróbálásra, és bizony nyugalmi állapotban több mint nyolc órát, HD videólejátszással pedig majdnem öt órát bírt 60 Wh-s, hatcellás akkumulátorával. Kár, hogy a nagy telep miatt közel két kilogrammot nyom, a kis fogyasztású, egymagos processzorok miatt pedig viszonylag lassú. Nem olcsó masina az Asus U20A. Egymagos, 1,40 GHz-es Core 2 Solo SU3500 processzorral, 4 GB memóriával, 500 GB-os merevlemezzel, DVD-íróval, Draft N-es Wi-Fi-vel, Bluetooth adapterrel, HDMI kimenettel és Vista Home Premium operációs rendszerrel 272 000 forintot kóstál.

Valamivel olcsóbb nála a nagyobb U80V, ráadásul annak diszkrét grafikus rendszere és komoly, kétmagos processzora van. Persze ezek miatt akkumulátoros üzemidőben lényegesen gyengébb. A társához hasonlóan csinos, sötét gép 2,00 GHz-es Core 2 Duo T6400 processzorral, 4 GB memóriával, 320 GB-os merevlemezzel, Radeon HD 4570-es grafikus maggal, HDMI kimenettel és Vista Home Premiummal 265 000 forintba kerül.

Szintén az elmúlt napokban lebbentette fel a fátylat új kollekciójáról a Toshiba. Elsőként az alsóbb szegmensbe szánt, 15,6”-os monitorral szerelt Satellite L500-as sorozat érkezett a hazai piacra, máris két változatban. Az új külső részletmegoldásai a korábbi A300-ra emlékeztetnek, de a színek változtak. A sötét, mintás fedél alatt ezüstszürke és szintén mintás az alsó rész, amiben felfedezhetők a jól elkülönített, méretes hangszórók, a felülre helyezett multimédiás vezérlőpult és a csuklótámasztól alig elkülönülő érintőmező a két hatalmas gombjával. A hardver most is inteles. Az olcsóbb, 157 000 forintos konfigurációba 2,00 GHz-es Pentium Dual-core T3200, 4 GB memória, 320 GB-os merevlemez, 1366x768 pixeles monitor, és Intel chipkészletbe integrált, HDMI kimenetes grafikus mag került. A drágább, 179 000 forintos gépben már 2,10 GHz-es Core 2 Duo T6500 serénykedik diszkrét Modility Radeon HD 4570 mellett, igaz a rendszermemória csak 2 GB. Ebbe a gépbe került a Wi-Fi mellé Bluetooth adapter is, de operációs rendszere ugyanúgy nincs, mint az előzőnek.

A notebookokat rendszerint úgy vékonyítják vagy kicsinyítik le, hogy száműzik belőlük az optikai meghajtót. Való igaz, hogy a flashalapú tárolók árának rohamos csökkenésével egyre kevesebb optikai lemezt használunk, hiszen lassabb és sérülékenyebb technológiáról van szó. Az MSI most optikai meghajtóval akciózza az X320-at és az X340-et azok számára, akik mégis szeretnének lemezeket írni, olvasni. Most az USB-s MSI X-Drive-ot ingyen adják hozzájuk. Az akcióban 185 000 forint körül kapható az 1,60 GHz-es Intel Atom Z530 processzorral, 2 GB memóriával, GMA 500 integrált GPU-s chipkészlettel, 13,3”-os, 1366x768 pixeles monitorral és 320 GB-os merevlemezzel ellátott gép. Az Intel CULV platformos MSI X340 kétféle kiszerelésben kapható. Valamivel több mint kétszázezer forintot kóstál az 1,2 GHz-es Celeron ULV 723 processzorral, 2 GB memóriával, integrált grafikus maggal és 320 GB-os merevlemezzel ellátott változat. Jó 40 000 forinttal drágább a 200 MHz-cel gyorsabb Core 2 Solo SU3500 processzorral és 500 GB-os merevlemezzel rendelkező modell. Mindegyik géphez jár Windows Vista Home Premium operációs rendszer, és az X340-eknek HDMI kimenete is van.

Június elejétől új kormányrendelet lépett életbe az elemek és akkumulátorok visszavételével kapcsolatban. Minden elemeket és akkumulátorokat forgalmazó kereskedő köteles a vásárlóktól ingyen, egyéb szolgáltatástól mentesen átvenni a feleslegessé vált áramforrásokat. A hulladék átvételének elutasítását nem lehet azzal indokolni, hogy a kereskedő nem rendelkezik megfelelő gyűjtőedénnyel vagy konténerrel. A kiskereskedők az ezzel a rendelettel kapcsolatos teendőikről a nagykereskedelmi partnereiknél találnak információt.

Bluechip konfigurációk

Hazai online hardverboltoknál még ritkán látni a nagyobb számítógépgyártóknál vagy külföldi boltoknál már megszokott úgynevezett konfigurátort. Ez egy választási rendszer, amiben – bizonyos keretek között – saját magunk állíthatjuk össze számítógépünket. Kíváncsian vetettük magunkat a Bluechip rendszerére. Nagy örömünkre nem maradtak ki a menüből az AMD platformok sem, így összesen nyolcféle – öt inteles és három AMD-s – úton indulhatunk el. Az első egy „sokoldalúan felhasználható konfiguráció”, az utolsó pedig egy mozizásra szánt HTPC. Középen három-három AMD-s és Inteles összeállítást találunk három szinten: Start, Standard Gamer és Pro Gamer.

Az univerzális „Deep Blue” gépnél csak egyetlen processzort választhatunk, de a 2,50 GHz-es Pentium Dual-Core E5200 egészen jó alap bármihez. Alaplap területén sincs mozgásterünk, csak a microATX-es Asus P5KPL-AM-et választhatjuk. A rendszert nagyon jól feltöltötték adatokkal, így az egyes komponensekről az áruk mellett rengeteg egyéb információt is kapunk. Az alaplapról ugyan nem derült ki, hogy Intel G31 chipkészletes, az viszont igen, hogy van rajta integrált grafikus mag. Ezután három különböző márkájú, egyaránt 320 GB-os merevlemez közül lehet választani, akár három darabot is. Mi a Samsungra voksolnánk, ezzel máris 64 000 forint alá csökken az ár. Memóriából sincs választás, de a 2 GB DDR2-1000-es GeiL Value kit teljesen jó.

A videokártyás részen maradhatunk az alaplapra integráltnál, de 10 490 forintért vehetünk egy kicsi, passzív hűtéses Asus Radeon HD 4350-et is saját memóriával és digitális monitorkimenettel. Optikai meghajtóból jó az egyedüliként szereplő huszonkétszeres Asus DVD-író, monitorból pedig mi külön választanánk egy 20-22 hüvelyk körülit, akár a listán szereplő 19”-os Asus 44 790 forintos ára alatt. Házból sajnos csak egy Codegent kapunk, ami 400 wattos, nem éppen jó hírű és minőségű tápja miatt jelenthet gondot. Választhatunk még az egyféle Genius egérből és billentyűzetből, amik alapdolgokra jók lesznek. Így a merevlemezcserével a végösszeg kellemes, 59 950 forint lett, de ehhez kellhet még egy Windows, ami legalább 23 790 forinttal megdobja az árat, így monitorral már bajos lesz 100 000 forint alá beférni.

Valamivel jobban jöhetünk ki, ha az AMD-s vagy inteles Start részen fogunk neki olcsó gép építésének. Itt sokkal nagyobb mozgásteret ad a választó. Intel vonalon máris öt alaplappal kezdhetünk, amelyek között van integrált GPU-s, microATX-es és ATX-es. Szerintünk alapfeladatokra a legolcsóbb Asrock is megteszi az előző géphez hasonló felszereltséggel. Processzorból akár a 2,00 GHz-es, kétmagos Celeron is elég, bár a Core 2 Duo E5200 3755 forintos felára nem túl sok. Memóriából Windows XP-hez és a közelgő Windows 7-hez elég lehet az 1 GB, merevlemezből a 250 GB-os Seagate, optikai meghajtóból pedig az alapár alatti Pioneer.

Sajnos a codegenes békát ezúttal is kénytelenek leszünk lenyelni. Az operációs rendszerrel kapcsolatos részen galádul csal a kezelőfelület. Az elvileg nulla forintos Vista Home Basic 24 090 forintot dob rá az alapárra. Hasonló a helyzet a monitorral, egérrel és billentyűzettel, így a végösszeg most 54 645 forintra jön ki operációs rendszer és kijelző nélkül.

Bluechip konfigurációk – folytatás

Még nagyobb mozgásteret ad a Standard Gamer részleg, ahonnan az AMD-s konfigot mutatjuk be. Ennél akár CrossFire-t támogató alaplapot is választhatunk AMD 790X északi híddal, de mi a tuning miatt inkább a Gigabyte MA780G-UD3H-t javasoljuk. A processzorok között kár, hogy nincsenek ott az új Athlon II-k és Phenom II-k, így marad a hárommagos Phenom X3 8750. Memóriából elég lehet a 2 GB DDR2-1066 a Silicon Powertől, bár a dupla kapacitás is megfontolandó. Játékra szánt számítógépnél a grafikus alrendszer kérdése a legfontosabb, ezen nem érdemes túl sokat spórolni. A kínálatból a Power Color Radeon HD 4850-et ajánljuk, mert ahhoz képest a Radeon HD 4870 durván 17 000 forintos felára már sok a kapott teljesítménytöbblethez viszonyítva.

Merevlemezből a 750 GB-os Samsungot ajánlanánk. Optikai meghajtóból bőven elég a legolcsóbb NEC, de igény szerint választhatunk BD-olvasót is. Végre házak terén sem vagyunk a Codegen tápjához láncolva. Az Arctic Cooling Silentium dobozai nem túl nagyok, de minden lényeges elfér bennük, ráadásul egy nagyszerű és halk, Seasonic belsejű, 550 wattos tápot adnak hozzájuk. Igény szerint komoly játékos beviteli eszközöket is választhatunk. Billentyűzetből még a „fogyóeszköz” kategóriás Logitech DeLuxe 250-re voksolnánk, de egérből megéri bizalmat szavazni a Logitech MX518-nak, ami máig az egyik legjobb a kategóriájában. Mint korábban, most is maradunk monitor nélkül, bár a listán található 20-22 hüvelykes Asusok között akad pár egészen kellemes darab. Érdemes beszerezni még egy kényelmes, de nem túl drága Genius headsetet, ezzel – szinte – teljesen készek is vagyunk. Monitor és operációs rendszer nélkül a 150 000 forintos határ alatt maradunk. Azokra viszont további, legalább 70 000 forintot leszünk kénytelenek költeni, ha DirectX 10-et szeretnénk jó nagy felbontásban. És nem árthat egy szövet egérpad sem.

Nagyon okos húzás, hogy az inteles Pro Gamer összeállítást nem a méregdrága Core i7-re, hanem a klasszikus Core 2-re építik. Alapozni kiváló Gigabyte és Asus lapokkal lehet, bár az Asrock P45TurboTwins2000 sem rossz választás. Mi mégis inkább a Gigabyte EP43-DS3-at választanánk, esetleg az EP45C-DS3R-t, ha a későbbiekben CrossFire-ben szeretnénk továbbfejlődni. Kár, hogy processzorból csak négymagosat lehet választani, de kétségtelen, hogy ez a jövő, most már egyre több játék is kihasználja ezt. A Core 2 Quad Q9550 szerintünk túlzás. Egy sima Q8200-zal vagy legfeljebb Q9400-zal elég sok pénzt meg lehet spórolni, a jó alaplap pedig tuningban visszahozza a nagyobb CPU teljesítményét.

A legfontosabb, grafikus kártyás résznél sajnos nem valami jók a kilátásaink. Az optimális Radeon HD 4890 csak Sapphire kiszerelésben, meglehetősen drágán, bőven 60 000 forint fölött áll rendelkezésre. Memóriák terén elkövették a rendszer összeállítói azt a bakit, hogy két háromcsatornás, inkább Core i7-hez való szettet is betettek, de szerencsére ott a Corsair tuningbarát XMS3 DHX készlete 4 GB-os méretben, DDR3-1333-as sebességgel. Winchesterből most az 1 TB-os Samsungra voksolnánk, optikai meghajtóból pedig továbbra is a legolcsóbb Pioneerra. Nagy örömünkre itt már különválasztották a házat és a tápot, ahogyan azt illik. Házból akár a 8000 forint alatti Asusok is megteszik, áramforrásból viszont balgaság lenne kétes minőségűt választani egy ilyen drága géphez. Szóval jöhet az 500 wattos Enermax Cyclops. Jó pontot érdemelnek a konfigurátor készítői, hogy a tápos részre nem tettek be kilowattos szörnyetegeket, és a legolcsóbb választható darab is abszolút korrekt.

Nagyon csúnya dolog volt viszont kivenni a Logitech MX518-at az egerek listájáról, így marad a nála nem jobb, de azért drágább G5, bár mi inkább üresen hagynánk ezt a részt, és külön megvennénk az öreget egy alap egérpad társaságában. Nem túl szerencsés a billentyűzetes szekció, ugyanis csak egérrel kiegészített szettek – ráadásul drót nélküliek – szerepelnek rajta. Érdekes, hogy a Logitech G sorozatos, játékos billentyűzetei nem kerültek fel a listára. Tehát nálunk ez a rubrika is maradna üresen, és vennénk külön egy olcsó „fogyóeszközt”. Operációs rendszert és monitort most sem kérünk, és valamiért itt hiányzik a headsetes rész. A végösszeg tehát 218 455 forint lett, amihez jön még durván 10 000 forint a korrekt beviteli eszközökért. Ezt az összeget a processzor okosabb választásával meg lehetett volna spórolni.

Összefoglalva tehát: egészen jó a Bluechip konfigurátora, de azért akadnak benne hibák. Szerkesztési elégtelenség, hogy pontatlan az operációs rendszer és monitor árának hozzáadása. Az összeállításokkal kapcsolatban azt kifogásoljuk, hogy az egyszerűbb gépeknél csak Codegen tápra van lehetőség, a Standard Gamer inteles változatában nincs Radeon HD 4800-as VGA, a csúcs játékosoknál pedig nincs Logitech MX518 egér, hiányzik a headsetes rész, a billentyűzetek pedig mind egérrel kiegészítettek. Kis mozgásteret enged a Deep Blue gép, és a HTPC is. Utóbbinál ez nem túl nagy gond, így is nagyon komoly vasat kapunk a pénzünkért.

rudi

Hirdetés

Hirdetés