Hirdetés

Érdekességek és konfigok

Bluechip konfigurációk

Hazai online hardverboltoknál még ritkán látni a nagyobb számítógépgyártóknál vagy külföldi boltoknál már megszokott úgynevezett konfigurátort. Ez egy választási rendszer, amiben – bizonyos keretek között – saját magunk állíthatjuk össze számítógépünket. Kíváncsian vetettük magunkat a Bluechip rendszerére. Nagy örömünkre nem maradtak ki a menüből az AMD platformok sem, így összesen nyolcféle – öt inteles és három AMD-s – úton indulhatunk el. Az első egy „sokoldalúan felhasználható konfiguráció”, az utolsó pedig egy mozizásra szánt HTPC. Középen három-három AMD-s és Inteles összeállítást találunk három szinten: Start, Standard Gamer és Pro Gamer.

Hirdetés

Az univerzális „Deep Blue” gépnél csak egyetlen processzort választhatunk, de a 2,50 GHz-es Pentium Dual-Core E5200 egészen jó alap bármihez. Alaplap területén sincs mozgásterünk, csak a microATX-es Asus P5KPL-AM-et választhatjuk. A rendszert nagyon jól feltöltötték adatokkal, így az egyes komponensekről az áruk mellett rengeteg egyéb információt is kapunk. Az alaplapról ugyan nem derült ki, hogy Intel G31 chipkészletes, az viszont igen, hogy van rajta integrált grafikus mag. Ezután három különböző márkájú, egyaránt 320 GB-os merevlemez közül lehet választani, akár három darabot is. Mi a Samsungra voksolnánk, ezzel máris 64 000 forint alá csökken az ár. Memóriából sincs választás, de a 2 GB DDR2-1000-es GeiL Value kit teljesen jó.

A videokártyás részen maradhatunk az alaplapra integráltnál, de 10 490 forintért vehetünk egy kicsi, passzív hűtéses Asus Radeon HD 4350-et is saját memóriával és digitális monitorkimenettel. Optikai meghajtóból jó az egyedüliként szereplő huszonkétszeres Asus DVD-író, monitorból pedig mi külön választanánk egy 20-22 hüvelyk körülit, akár a listán szereplő 19”-os Asus 44 790 forintos ára alatt. Házból sajnos csak egy Codegent kapunk, ami 400 wattos, nem éppen jó hírű és minőségű tápja miatt jelenthet gondot. Választhatunk még az egyféle Genius egérből és billentyűzetből, amik alapdolgokra jók lesznek. Így a merevlemezcserével a végösszeg kellemes, 59 950 forint lett, de ehhez kellhet még egy Windows, ami legalább 23 790 forinttal megdobja az árat, így monitorral már bajos lesz 100 000 forint alá beférni.

Valamivel jobban jöhetünk ki, ha az AMD-s vagy inteles Start részen fogunk neki olcsó gép építésének. Itt sokkal nagyobb mozgásteret ad a választó. Intel vonalon máris öt alaplappal kezdhetünk, amelyek között van integrált GPU-s, microATX-es és ATX-es. Szerintünk alapfeladatokra a legolcsóbb Asrock is megteszi az előző géphez hasonló felszereltséggel. Processzorból akár a 2,00 GHz-es, kétmagos Celeron is elég, bár a Core 2 Duo E5200 3755 forintos felára nem túl sok. Memóriából Windows XP-hez és a közelgő Windows 7-hez elég lehet az 1 GB, merevlemezből a 250 GB-os Seagate, optikai meghajtóból pedig az alapár alatti Pioneer.

Sajnos a codegenes békát ezúttal is kénytelenek leszünk lenyelni. Az operációs rendszerrel kapcsolatos részen galádul csal a kezelőfelület. Az elvileg nulla forintos Vista Home Basic 24 090 forintot dob rá az alapárra. Hasonló a helyzet a monitorral, egérrel és billentyűzettel, így a végösszeg most 54 645 forintra jön ki operációs rendszer és kijelző nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés