Hirdetés

Elgato Stream Deck: a makrózás új mércéje

Volt szerencsénk kipróbálni a Stream Deck sorozat középső, szerintünk leginkább eltalált árazású tagját.

Bevezetés, hardver

A tavaly ősszel megjelent, AverMedia streamer kezdőcsomagról szóló cikkünkben már fejtegettük a streamelés, vagyis a játékmenet élőben történő közvetítés elterjedését; az interneten és közvetlen környezetünkben is sokszor hallunk olyanról, hogy sokan már egész fiatal korban arról álmodoznak, hogy egyszer ők is streamerek lesznek. Kicsit hasonló a helyzet ahhoz, mint mikor valaki meglát egy YouTube videót vagy egy szép fotót, és azt gondolja, hogy ezt ő is tudná és szeretné is csinálni – ilyenkor a legtöbben azonnal fel is csapják az internetet és elkezdenek kiokosodni, hogy mi is szükséges a kezdéshez.


[+]

A kezdő streamereknek a megfelelő számítógép vagy játékkonzol mellé általában egy asztali vagy állványra szerelhető – nem a fejhallgatóba épített – mikrofon és egy webkamera mellett gyakran ajánlják egy másodlagos monitor beszerzését, ami nem csak arra jó, hogy felvétel vagy közvetítés közben az egyik szemünk végig a kimenő képen legyen, de a rögzítőprogram vezérlésében és a nézőkkel való kommunikációban (chat figyelése) is nagy segítségünkre lehet. Persze már ez a felállás is hatékonyabb, mintha az egyetlen monitorunkon futó játékot kellene ilyenkor a háttérbe tennünk, ha valami mást szeretnénk csinálni, de még mindig megvan az a hátránya, hogy át kell váltanunk a kívánt programra, ezzel megszakítva a játékmenetet.


[+]

Erre a problémára kínál megoldást az Elgato Stream Deck, mely 2017-es piacra kerülési idejével nem a széria legújabb tagja, hiszen azóta már egy kisebb és egy nagyobb verzió is megjelent, de a rendszer bemutatására ez is tökéletesen alkalmas, arról nem is beszélve, hogy talán ehhez a modellhez szükséges a legkevesebb kompromisszum megkötése.

Hirdetés

Elgato Stream Deck

A doboz fedelét leemelve rögtön a Stream Deckre esik a pillantásunk, ami egy külön egységet képező műanyag állvány tetején ücsörög, a felette elhelyezett füzetecske alatt pedig a házból kijövő, nem lecsatlakoztatható, 1,5 m hosszú USB portban végződő vezeték tekereg.

[+]

Az állvány teljes egészében műanyagból készült és rengeteg különféle állásban használható. Adott egy alsó rész, amiben kétoldalt négy pár vájatot alakítottak ki, ezekbe állíthatjuk bele a felső rész lábait, melyekből két különböző méretű verzió is rendelkezésünkre áll, ezeket kombinálva pedig – észszerű kereteken belül maradva – nem tudunk olyan helyzetben ülni az asztal előtt, ahonnan ne látnánk rá a Stream Deckre. Persze ha szeretnénk, akár a dobozban is hagyhatjuk a tartót, ha csak egyszerűen le akarjuk tenni a kütyüt az asztalra, de érdemesebb inkább használni, ha már a csomag része, hiszen szilikonból készült csúszásgátló talpakkal is rendelkezik, ami a fő egységről nem mondható el.


[+]

A Stream Deck kapcsolói a legtöbb kiegészítő billentyűzettel ellentétben nem rendelkeznek feliratokkal vagy bármilyen jelöléssel, erre a célra apró LCD kijelzőket építettek a gombokba, melyek jelölését mi választhatjuk meg. Ez történhet felirattal, ikonnal, vagy a kettő együttesével, sőt akár gif animációkat is beállíthatunk, ha azt tartjuk a funkcióhoz leginkább passzolónak.


[+]

Az előlapon kívül más érdekességet nem találunk a 118 x 84 x 21 mm-es eszközön. Ami még említésre méltó lehet, az a felső él alatt a házba befutó vezeték, illetve az alsó oldalon elhelyezett, négy darab golyó alakú kitüremkedés, mely sokat ugyan nem javít a csúszásmentességen, de legalább arra jó, hogy tologatáskor ne a ház egész alja, hanem csak ez a négy pont kopjon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés