Computex 2019: tovább bővül a Stream Deck termékcsalád

Az eredeti Stream Decket először egy kistestvérrel egészítették ki, most megérkezett a nagy- és a virtuális változat is.

Hirdetés

Nagy népszerűségnek örvendenek a Stream Deck termékek azok körében, akik rendszeresen közvetítik online felületeken játékmenetüket. Az Elgato Stream Deck eredetileg 2017-ben mutatkozott be, célja pedig az volt, hogy 15 konfigurálható, LCD kijelzővel ellátott gombjával megkönnyítse a streamerek életét. A termékcsalád aztán először lefelé bővült a hatgombos Stream Deck Minivel, az idei Computexen pedig bemutatták a széria legújabb tagját, a Stream Deck XL-t.

Elgato Stream Deck XL
Elgato Stream Deck XL [+]

A 182 x 112 milliméter alapterületű újdonság összesen 32 gombot kapott és mágnesek segítségével rögzül a mellékelt, csúszásgátló talpakkal felszerelt állványra. A kapcsolókhoz szinte bármilyen funkciót hozzárendelhetünk, kezdve a felvétel elindításával a mikrofon némításán át az okosizzók vezérléséig. Az eszköz rengeteg szoftverrel és platformmal kompatibilis, mint például az OBS, a Twitch, a YouTube, a Spotify, vagy az Adobe Premiere Pro, a lista pedig egyre csak bővül, hiszen az ehhez szükséges SDK publikus a fejlesztők számára.

A funkciókhoz saját ikonokat is rendelhetünk, valamint lehetőségünk van őket mappákba rendezni, illetve egy gombra több, egymást követően vagy egymással párhuzamosan végrehajtódó feladatot programozni. Készíthetünk profilokat is, amellyel szoftverenként változtathatjuk az elrendezést, amik között a rendszer másik programba való átlépéskor automatikusan képes váltani. A Stream Deck XL már rendelhető státuszban van, vételára 250 dollár.

Stream Deck Mobile app működés közben
Stream Deck Mobile app működés közben [+]

Ha valaki nem engedheti meg magának ezt az összeget, vagy egyszerűen megelégszik virtuális gombokkal is, akkor mostantól ezt is megteheti, ugyanis a vállalat mobilalkalmazása is megjelent az Apple App Store-ban, Stream Deck Mobile néven. A kezelőfelület és a működés teljesen ugyanaz, mint a fizikai modellek esetében, annyi különbséggel, hogy logikus módon a 15 konfigurálható gomb az iPhone vagy iPad készüléken jelenik meg. A párosítás pofonegyszerű, mindössze azonos hálózatra kell csatlakozni a számítógéppel, be kell olvasni egy QR kódot a kamerával és már végeztünk is a folyamattal. Ez azok számára is hasznos lehet, akik nem szeretnének, vagy nem is tudnak kábelekkel bajlódni stream közben.

A virtuális kezelőfelület nyomkodásakor iPhone 7 és újabb modellek esetében haptikus visszajelzést is kapunk, míg az alkalmazás telepítéséhez az iOS 12.2-es verziója az alapkövetelmény. Persze ez sincs ingyen, a 3 napos próbaidőszak leteltével havonta 1090 forintot kell fizetnünk az alkalmazásért, egy egész év kifizetése (9000 Ft) esetén viszont némileg olcsóbbra jön ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés