Hirdetés

Deltás Chieftec trió

Chieftec GPS-450AA-101A

A Chieftec tápjaival régóta jelen van a hazai piacon. Neve mindig minőséget, megbízhatóságot és hosszú garanciát jelentett, pályafutása során csak néhány gyengébb sorozat csúszott be. Mai tesztünkben három csúcsmodellel ismerkedünk meg.

Hirdetés

A 450 wattos maximális teljesítményű Chieftec GPS-450AA-101A az új, halk sorozat legerősebb darabja. Kisebb testvérei 350, illetve 400 wattosak. Tervezésükkor a fő szempont a halk üzem volt, így 12 centiméteres ventilátor hűti őket. A tetszetős szürke dobozból egy átlagos megjelenésű áramforrás, használati útmutató, tápvezeték és néhány csavar bújt elő. Az új Chieftec hátulja méhsejtes rácsozású, így szabad utat enged a levegőnek. A bekapcsológomb sem hiányzik róla.

Az alaplapot tápláló vezetéket gondosan behálózták, hossza átlagos, 45 cm. Végén 20+4 tűs csatlakozó van, így régebbi és újabb alaplapokkal is átalakító nélkül használható. A többi vezeték nem kapott borítást, de kötegelve vannak. Az alaplapi 12 voltos kiegészítő négytűs, hossza 50 cm. Ugyanilyen messzire nyúlik a PCI Express videokártyákhoz való hattűs konnektor. Perifériacsatlakozóból három vezetéken összesen hét van, és jár melléjük még két SATA- és floppytápláló is. A SATA kivételével hármasával helyezkednek el a vezetékeken. Természetes, hogy a négytűsek gyorsoldósak. A táphoz legközelebbi 50 centiméterre, a középső 65 centiméterre, az utolsó pedig 80 centiméterre van. Ilyen hosszú kábelekkel még a legnagyobb házak is kényelmesen behálózhatóak, de a kisebb modellekben zavaróak lehetnek.

Szokatlan volt az új Chieftec sorozat szétszerelése; váza újszerűen nyílt. Belül a megszokott, jó minőségű Yate Loon ventilátort találtuk. Annak ellenére, hogy a tápot halk üzemre tervezték, a ventilátor számkódja szerint magas fordulatszámú. Csúcssebességén percenként 2200-at fordul és közben 40 dBA zajt kelt. Természetesen egy ilyen gépezetet is le lehet lassítani és halkítani, de a 0,3 amperes, erős motor kis sebességen könnyen morgóssá válhat. A tesztelés során majd kiderül, jogos volt-e félelmünk, vagy az erősebb szerkezet a tartósság miatt van.

A belsőre pillantva először a filigrán bordákon akadt meg a szemünk. Ekkora felület csak nagyobb légszállítás mellett tud megbirkózni a táp keltette hővel, talán zajosabb ventilátort kíván. A felépítés korábbi tesztalanyaink közül leginkább az FSP és Cooler Master megoldásaira hasonlít. Jobbra felül érkezik be az áram, majd lefelé halad az elektromágneses impulzusszűrőn (EMI filter), és tovább folytatja útját az aktív PFC elemein. A Texas Instrumentstől származó UCC3818N PFC vezérlő bal oldalt egy kis nyomtatott áramkörre került, a borda túloldalán látható a hozzá tartozó kis transzformátor. A bementi oldalon csak egy nagy kondenzátor látható. A nyomtatott áramkör közepére került egy hétlábú IC, ami a készenléti táp része. Felül, a kimeneti oldalon két tekercs látható, ami arra utal, hogy a +3,3 V, +5 V és +12 V ág közül kettő közös vezérlés kapott. Ez a kettő minden bizonnyal a +3,3 V és a +5 V. A kimeneti részen is látható egy nagyon sűrűn beépített pici nyomtatott áramkör, ezen valószínűleg a ventilátor szabályozója és a túláram, túlfeszültség, túlmelegedés ellen védő elektronika található.

A nyomtatott áramkörön kutakodva találtunk egy Delta feliratot, ami a táp gyártójára utal. A Chieftec kínálatában mindig a Delta belsővel érkező modellek voltak a legjobbak.

Végezetül lássuk a teljesítményadatokat:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés