Hirdetés

Csendes Seasonic tápok

Seasonic S12

A tápgyártók között patinás név a Seasonic. Nincs még egy olyan számítógépes áramforrásokkal foglalkozó vállalat, mely három évtizedes múltra tekint vissza. A Sea Sonic Electronics 1975-ben kezdte az ipart elektromos mérőműszerek gyártásával. Öt évvel később már az Apple II és IBM PC-k tápjait készítette. Több, mint két évtizedig csak beszállítóként szerepelt, gyűjtötte a tapasztalatokat. Végül 2003-ban saját márkanév alatt is elérhetővé váltak a Seasonic tápok, azóta a legjobbak közé írják nevüket.

A gyártó fő célja, hogy hatékony termékeket készítsen. 2000-ben az elsők között jelentkeztek takarékos, aktív PFC funkcióval ellátott tápokkal, melyek magas hatásfokuknak köszönhetően kevesebbet fogyasztanak, és nem terhelik zavarokkal az elektromos hálózatot.

Hirdetés

A Seasonic legfrissebb eredménye a környezetvédelem terén, hogy új termékei közül több is elnyerte a 80 Plus minősítést, ami annyit jelent, hogy áramforrásaik 20%-os, 50%-os és 100%-os terhelés mellett is legalább 80 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Az átlagos tápok - különösen alacsony terhelésnél - sok esetben közel sem gazdálkodnak ilyen jól.


Átlagos és 80 Plus minősítésű táppal szerelt számítógép áramfelvétele
PC Mark 2004 alatt - forrás: 80 Plus

Mai tesztalanyaink a Seasonic S12-es család képviselői. Az öt táp közül a három nagyobb, nevesen a 430 W, az 500 W illetve a 600 W névleges teljesítményű járt nálunk, de létezik kisebb, 330 és 380 wattos modell is.

Ahogyan a márka többi tápja, az S12-esek is mentesek mindenféle manapság divatos hóborttól. Nincs rajtuk világító ventilátor vagy kapcsoló, házuk diszkrét matt fekete fényezést kapott, feltűnés nélkül teszik a dolgukat. A gyártó szerint két meghibásodás között átlagosan 100 000 óra telik el; a forgalmazó 3 év garanciát vállal.

Az S12 rövidítés a csendes (silent) üzemű 12 centiméteres ventilátorra utal. Már a korábbi Seasonic tápoknál is jól vizsgázott az SSFC (Smart & Silent Fan Control), mely a szokásos ventilátor-szabályzókhoz képest sokkal intelligensebb vezérlést hajt végre, továbbá a belső felépítés is a halkságot célozza meg. Ugyan a legelső S12-esekben még csúszócsapágyas Yate Loon ventilátor dolgozott, az újakban már dupla golyóscsapágyas AddA keveri a levegőt.


SSFC - az intelligens ventilátorvezérlés halkabb működést biztosít

Mindhárom Seasonic táp szép dobozban és ugyanazzal a gazdag felszereléssel érkezett. A csomagban a táp mellett két kábelkötegelő műanyagtekercset kapunk, melyek színtelen áttetsző anyaga is jelzi, hogy nem a szépészet, hanem a praktikum volt az elsődleges. Szintén nagyon hasznos az öntapadóval ellátott vastag kábelfogó és a bilincsek. Ha kifutnánk a háromtűs ventilátorcsatlakozókból, használhatjuk a mellékelt, molexre köthető hármast. A táp paramétereit egy többnyelvű (magyarul épp nem beszélő) könyvecskéből olvashatjuk ki. A készletben találunk még egy Seasonic matricát, ezzel hirdethetjük, mi dolgozik gépünkben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés