Hirdetés

Enermax Liberty: vége a kábeldzsungelnek

Hirdetés

Külső

Tápos berkekben mindig is jól csengett az Enermax név. A gyártó, engedve a legfrissebb divathullámnak, elkészítette első lecsatolható vezetékes tápcsaládját, a Libertyt. A kínálatban három erőforrás szerepel 400 W, 500 W és 620 W névleges teljesítménnyel. Tesztlaborunkban a középső tette tiszteletét. A használati útmutatót lapozgatva megtaláltuk az 560 wattos Liberty adatait is, de erre a modellre nincs utalás a gyártó weboldalán.

A körítésre egy szavunk sem lehet. A tetszetős dobozban gondosan becsomagolt vezetékeket, használati útmutatót, tápkábelt, csavarokat, Enermax tápra utaló matricát és – ismét csak a divatnak engedve – egy enermaxos nyakbavalót is találtunk.

A moduláris kábelezés mellett még egy olyan tulajdonsága van a Liberty sorozatnak, amit eddig Enermax tápoknál nem láttunk. Nevezetesen a szellőztetést egyetlen 12 centiméteres ventilátorra bízták. Az aranyszínű szellőzőrács, közepén az Enermax logóval szokásos stílusjegy. A táp fényezése makulátlan; oldalra is jutott dombornyomott címke. Kár, hogy ez beszerelve nem látszik, eltakarja a ház.

A vezetékek közül csak az alapvetően szükségesek vannak fixen a táphoz rögzítve; hosszuk kereken 60 cm. Szokatlan, bár néhány tápnál már láttunk hasonlót, a vékony, alaplapi ventilátorcsatlakozóra köthető zsinór. Ezzel a táp ventilátorának fordulatszámát követhetjük nyomon. A pörgés percenként 800 és 2400 között változhat; ha kilép ebből a tartományból, az nem jó.

Az alaplapi csatlakozók minden igényt kielégítenek. A főtápcsatlakozó 20+4 tűs, így régebbi és újabb ATX alaplapokkal is kényelmesen használható. A kiegészítő 12 voltos konnektora 4+4-es, vagyis az éhesebb kétmagos Intel processzorokkal is elboldogul. Kissé szerencsétlen volt a csatlakozók összeillesztése, tanácsos a táp beszerelése előtt bekötni őket.

A lecsatlakoztatható kábelkötegeket nyolc aljzat várja. A két, színben különböző a PCI Express videokártyákhoz való, a maradék hatra perifériák köthetőek. Érdekes az oldalfal alján található szellőzőrács. Ha a táp úgyis a 12 centiméteres ventilátorral keresztül szívja be a levegőt, ami a hátulján távozik, akkor mi szükség rá?

A moduláris vezetékek egy szép, szerszámkészletre emlékeztető tartóban laknak, így a pillanatnyilag feleslegeseket sem fogjuk elveszíteni.

Annak ellenére, hogy a táp hátulján nyolc csatlakozó van, csupán hat kábelt kaptunk. Kettővel több csak a 620 wattos csúcsmodellhez jár. A két legrövidebb, 58 centiméteres való a PCI Express videokártyákhoz, a fennmaradó négyre köthetjük a perifériákat. Az eddig megszokottakkal ellentétben a Liberty kábelein vegyesen vannak SATA- és hagyományos négytűs perifériacsatlakozók. A kétféle dugasz két párban áll. Az első SATA 55 centiméterre van a táptól, párja 61 centiméterre. A második pár 71, illetve 77 centiméterre nyúlik. Ez a felállás hasznos lehet olyan rendszereknél, ahol a meghajtók vegyesen vannak, de például két SATA merevlemez etetésekor üres csatlakozók fognak lógni a házban. Két vezeték végén – 87 centiméterre a táptól – van még egy-egy floppycsatlakozó is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés