2019. január 21., hétfő

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Egy ház, ami százezer forintba kerül

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nálunk járt a Corsair óriási és különleges, igencsak borsos árú Obsidian 800D háza.

Külső

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Corsair nevű memóriagyártó. Úgy gondolta, hogy ha már jól csengő nevet szerzett magának egy területen, azt máshol is kihasználhatja. Így születtek a hajós emblémával ellátott tápok és egyéb számítógépes komponensek, melyek szintén egészen jó fogadtatásban részesültek. A tavalyi Computexen pedig bemutatkozott a gyártó első háza, az Obsidian 800D. Akkor még csak pár fotó és némi tapogatás erejéig találkoztunk vele, most viszont itt tornyosul boncasztalunkon ez a látványos óriás.

Nem egy hétköznapi darab az egyaránt 609 milliméter magas és mély Obsidian 800D. Külseje nagyon letisztult, nagyon szögletes, nagyon szigorú. Egyetlen ívet fedeztünk fel rajta, a méretes oldalablak elején. Nagy hirtelenjében szellőzőnyílást nem is találtunk rajta, de azért van neki pár.

Hirdetés

Mondjuk nem az elején, ott az alumínium az úr. Összesen öt 5,25 hüvelykes meghajtónak kialakított helyet találtunk. Alattuk egy méretes ajtó rejti a négy merevlemeznek való dobozt, de sehol egy rács, vagy ventilátornak való nyílás. Hátul már szellősebb a helyzet. Felül az oldallapokat kioldó nyomógombok között egy rács díszeleg, ami alatt vízhűtés kimeneti nyílásai sorakoznak. Ezután jön az alaplap és egy 140 vagy 120 milliméteres ventilátorokat fogadó hely, a nagyobbik méretnek megfelelő lapátkerékkel. Még egy, kisebb szellőzőnyílást húztak a bővítőkártyák alá, aztán némi kihagyással jön a táp alsó nyílása. A 800D-t tetszetős fémlábakra állították, melyek puha gumitalpakat kaptak.

Előlapja tetején, a bekapcsológomb melletti, csillapítottan nyíló fedél mögé négy USB-t, hangcsatlakozókat, FireWire aljzatot és reset gombot rejtettek. Problémánk csak akkor lesz, ha valami szélesebb USB eszközt szeretnénk használni, az ugyanis blokkolhatja a szomszédos aljzatokat, sőt nem is biztos, hogy befér majd a nyílásba.

Egy ajtóval lejjebb, a hot-swap dobozban már nincs semmiféle zsúfoltság. Ide szépen pontosan négy SATA csatolós, 3,5 hüvelykes merevlemez fér. Kihúzásukat fémpálcák segítik, melyek egyben a zár szerepét is ellátják. Hiányoltunk valami komolyabb biztosító rendszert (mondjuk kulcsot), mert például a rendszerlemez meggondolatlan kirántása elég kellemetlen lehet. Sőt óvatlan pillanatban merevlemezünkkel is könnyen megléphet egy illetéktelen behatoló. Van már az Obsidiannak egy 700D nevezetű változata is, melyről elhagyták a hot-swap dobozt. Később megmutatjuk, hogy belülre, biztonságosabb helyre is tehetünk merevlemezt.

Ahogyan egy komoly háznál illik, rengeteg kiegészítőt kaptunk az Obsidian 800D-hez. Ekkora, alsó tápos modellnél jól jöhet a táp processzort ellátó, 12 voltos kábeléhez való arasznyi hosszabbító. A merevlemezes dobozhoz jár négy SATA adatkábel és egy négyfelé osztott tápos. Találtunk még a dobozban rögzítősíneket a belső merevlemezekhez, jó nagy adag csavart, kötegelőket és egy 120 milliméteres ventilátorhoz való rezgéscsillapító alátétet.

Már üresen sem egy könnyű darab a Corsair Obsidian 800D. Nem csak nagy, hanem vaskos alumínium előlapja és acél oldallapjai, illetve váza miatt meglehetősen masszív is. Nem kevesebb mint 16 kilogrammot nyom, ami egy komolyabb, vízhűtéses konfigurációval könnyedén megduplázható. Bizony, a 800D árcédulája is jó nagy: hatszámjegyű értéknek – 100 000 forintnak – kell kiférnie rá.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Corsair Obsidian 800D
Elérhető színek fekete
Mérete 609 x 609 x 229 mm
Tömege 16 kg
Anyaga acél, szálcsiszolt alumínium előlappal
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX, Extended ATX
5,25"-os helyek száma 5 db
3,5"-os helyek száma 4 db külső hot-swap, 2 db belső
Bővítőkártyák száma 7 db
Hűtés elöl, hátul és alul 140 x 140 x 25 mm-es ventilátor
felül hely három ventilátoros radiátornak
Előlapi csatlakozók 4 db USB, FireWire, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra
Extrák oldalablak, SATA hot-swap doboz 4 merevlemeznek, kivezetés vízhűtés csöveinek, nyílás az alaplap hátuljához
Gyártó honlapja Corsair
Termék weboldala Obsidian 800D
Forgalmazó Expert Computer Kft.
Bruttó fogyasztói ára 100 000 Ft
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.