Hirdetés

Canon Ixus 1000 HS - egy jó gép

Hirdetés

Külső, ergonómia

Annak, aki a Canon Ixus gépeit figyelemmel kíséri, bizonyára nem lesz újdonság, hogy az Ixus 1000 HS is roppant igényes kivitelű, igen jó minőségű készülék. A gyártó kompakt fényképezőinek az Ixus sorozat viszi az exkluzív „felsőfokú stílus” vonalát. Formavilágában azonban valamelyest eltér elődeitől - az újonc nem követi az egyszerű, lekerekített „szappantartószerű” formát, hanem ék alakú, sarkított vonalakkal keményít.

A fémből kialakított borítás szintén hozzáad a minőségérzethez, így a masinát kézbe véve sem csalódunk: a megmunkálás tökéletes, pontatlan illesztésnek nyomát sem látni. Az Ixus 1000 HS többféle színkombinációban kapható, nálunk a barna/bézs vendégszerepelt. A frontpanel fényes, míg a hátsó rész matt fényezésű. Sajnos, ennek megfelelően az összes ujjlenyomat és maszat meglátszik a fényképező előlapján.

Krómhatású az optika díszítőkerete, melynek jobb felső peremébe helyezték az AF segédfényét. A készülék jobb oldali sarkába került a kis villanó, amelyet így nem takarunk el kezünkkel.

A hátlapon egy 3”-os PureColor II G TFT kijelző látható, amely 16:9 oldalaránnyal rendelkezik. Bár képe szép, felbontása alacsony, csupán 230 000 pixel. Mellette jobbra található - fentről lefelé - a közvetlen filmfelvételt indító gomb, a multifunkciós tárcsa, a menü és a képvisszanézést indító nyomógomb. A többfunkciós tárcsa négy irányba meg is nyomható, így ezzel a vakut, az időzítést, a makrót és a kijelzett információk mennyiségét tudjuk beállítani.

A gépecske csatlakozói annak jobb felső sarkába lettek elhelyezve. Itt találjuk az USB és a HDMI aljzatot, melyeket egy kis műanyag fedél véd a szennyeződésektől. Az lapka alatt a csuklópánt rögzítési pontja látható. Ez süllyesztett, így kissé körülményes befűzni a pántot. Műanyagból készült, de kellően masszív benyomást kelt.

A megszokottól eltérően a gép alján ezúttal nem egy közös szekcióba került a memóriakártya és az akku, hanem a könnyebb cserélhetőség végett (ha a fényképező állványra lenne szerelve) két külön rekeszbe. Kár, hogy az állványmenet műanyagból készült, így valószínűleg könnyebb lesz elnyírni a menetet.

Nem csak az elrendezés, maga az akku is új: a Canon 870 mAh-s akksija valamivel vaskosabb és rövidebb, mint egy hagyományos ceruzaelem. A „kicsi a bors, de erős” mondás most sajnos mellétrafált, később látni fogjuk, hogy a kis méret nem okoz meglepetést: rövid használati időtartamot is jelent.

A masina tetején a hangszóró nyílását, a módválasztó csúszókapcsolót (amely, azért valljuk be, nem igazán illik a gép jellegéhez), a bekapcsolót és a kioldót találjuk az őt övező zoomgyűrűvel. A készülék tervezője talán kávézni sietett, a fényképező felső része nincs igazán összhangban a többivel.

A Canon Ixus 1000 HS-t jó érzés kézbe venni. Formája és tömege révén kellemesen simul kezünkbe, fogása egy kézzel is stabil, sőt a kioldón kívül a filmfelvétel gombja is szépen elérhető. Mivel a vaku - hátulról nézve - a készülék bal oldalára került, ezért amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg kezünkkel eltakarjuk, vagy belelógunk a fényébe. A gép csinos kialakításán csak a tetőlap esztétikája és a módválasztó igénytelen megoldása ront.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés