Hirdetés

Canon Ixus 1000 HS - egy jó gép

Működés

A Canon Ixus 1000 HS tudástárát elemezve, az jó pár figyelemre méltó funkciót, szolgáltatást vonultat fel: a tízszeres optikai átfogás ilyen zsebméretű fényképezőnél azért nem mindennapos, csakúgy, mint a Full HD felbontású mozgóképek felvétele, illetve a „szuperlassú videó”, amely 240 képkockát rögzít másodpercenként 320x240 pixeles felbontás mellett (erről később a filmfelvétel és értékelés oldaon).


Klikk!

Említést érdemel még mindenképp a gyártó HS rendszere, amely a „High Speed” rövidítése. És hogy ez mit takar? Nos, például a majdnem 9 kép/mp (8,8 kép/mp a termék műszaki adatlapja szerint) sebességű sorozatfelvételt, melynek köszönhetően legfeljebb 2,5 MP felbontásban annyi képet lőhetünk, amennyi helyünk még van a memóriakártyán. De a HS rendszer égisze alatt fut még a legjobb kép kiválasztása (szintén 2,5 MP), és a gyenge megvilágítás mód (2,5 MP felbontás max.).

Említettük a tízszeres optikai átfogást, amely kisfilmes értékben kifejezve 36-360 mm-es gyújtótávolsági tartománynak felel meg. Ehhez kapcsolódik a képstabilizátor, amely eltekintve attól, hogy kissé melléfókuszált lett a kép, egész jó eredményt ért el az exponáláskor élesedő üzemmódjában.

Hirdetés

Hogy ne legyen minden ennyire fényes: HS rendszer ide vagy oda, a Canon Ixus 1000 HS működési sebessége nem tartozik a leggyorsabbak közé. Bekapcsolást követően 3,76 mp telik el, mire az első képet exponálhatjuk, de a két legnagyobb felbontású, legjobb minőségű JPEG kép között is majdnem 3 másodperc a kényszerpihenő egyképes módban. Szerencsére megmarad a ráérős tempó zoomoláskor, így a gyújtótávolságot pontosan beállíthatjuk. A léptetőmotornak 2,68 mp-re van szüksége a teljes tartomány megtételéhez.

A gép szolgáltatásai között szerepel a panoráma funkció is, melynek segítségével viszonylag egyszerűen készíthetünk látképeket kedvenc témáinkról. Azonban egyes más gyártókkal ellentétben itt csak segédet kapunk, a képeket végül nekünk kell számítógépünkön összeilleszteni.

Kritika éri a készülék akkuját is: a kis mérethez sajnos kis teljesítmény párosul. Már a termék hivatalos adatlapja sem túl bizalomgerjesztő, ott ugyanis csak 150 kép elkészítésére tartják elegendőnek a mini telepet. A valóságban valamivel jobban teljesített a csöppség, nálunk egy teljes töltés után (kb. 2 óra alatt töltött fel az akku) 226 képre és összesen nyolc és fél percnyi videóra volt elegendő a szuflája (átlag 23 °C hőmérséklet mellett). Bár ez mindenképp jobb, mint az adatlapon szereplő érték, azonban még mindig keservesen kevés. Észrevételünk sajnos egyre több zsebgép akkujára érvényes - ritka az olyan, amellyel akár 5-600 fotó is elkészíthető lenne.

A beépített kis villanó három méteren belül kellő teljesítményt nyújt, fénye azonban erősen meleg tónust ad képeinknek. A nyusziszemeket szépen korrigálja az elektronika, ráadásul arra az esetre, ha nem sikerülne a fotó elkészítésekor alkalmazni a javítást, ezt később, képeink visszanézésekor is megtehetjük még készüléken belül.

Az intelligens kioldás séma mellett bekapcsolható a mosolyérzékelés. Ha szeretnénk élni e funkcióval, nyomjuk meg felfelé irányba a többfunkciós tárcsát. Ha most a gép mosolyt (vagy vigyort, röhögést) érzékel, akkor automatikusan elkészít három felvételt.

A felsoroltakon kívül a Canon Ixus 1000 HS még rendelkezik több más szolgáltatással is, mint például a kacsintásra kioldás, vagy a Smart Auto mód. Előbbi az önkioldást indítja el, ha portréalanyunk rákacsint a gépre. Utóbbi pedig a fényképezőgép totálisan és teljesen automata módját jelenti, ahol gyakorlatilag csak annyi feladata van a fotósnak, hogy a téma felé fordítsa az objektívet és megnyomja a kioldót. Mint manapság egyre több fényképezőgépben, úgy ebben is megtalálható pár digitalizált képi hatás. Ilyen például a miniatűr, amely a tilt/shift optikák képét utánozza, vagy a halszemhatás (ez nyilván nem igényel magyarázatot), de a színcsere is megtalálható az 1000 HS repertoárjában.

Az Ixus 1000 HS több hasznos funkciót kínál felhasználójának, azonban a közepes működési sebesség és az elég karcsú teljesítményű akku belerondít az amúgy pozitív képbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés