Hirdetés

Canon Ixus 200IS - sikkes újdonság

Külső forma, ergonómia

A Canon Ixus a "felsőfokú stílus jelképe", amely nem is olyan hatalmas túlzás, hiszen a sorozathoz tartozó masinák valóban szépek és kivitelezésük is igen magas minőségi szintet képvisel. Ez az Ixus 200IS-nél sincsen másképp.

A négyféle színben (ezüst, bíbor, kék, barna) kapható fémvázas fényképező talán ezüstben és barnában (aranybarna) mutat a legjobban, nekünk utóbbival volt szerencsénk találkozni.
Az előlapon az optika mellett már csak az AF segédfény és a beépített villanó található. Ez már nem az első modell, melybe igen vékonyka kis villanót épít a gyártó. Ennek teljesítményére még a későbbiekben visszatérünk.

A hátlapra a PureColor II névre keresztelt LCD mellé két kényelmesen nagy méretű gomb is felkerült, melyekre a képek visszanézésének indítását, illetve a menü megjelenítését bízták. A multifunkciós kezelőszerv segítségével, melynek paraméterező tárcsája, valamint négy irányba nyomkodható felülete is van, végezhetjük az egyéb funkciók beállításait. A gombok működtetése nagyon kellemes, határozott nyomásponttal találkozhatunk minden egyes billentyűnél. A paraméterező tárcsa forgatása is végre racsnis lett, azaz immár nem simán fordul körbe, hanem apró, jól érezhető recék teszik jól kontrollálhatóvá az értékek +/- irányú léptetését.
Azonban a hangsúly az érintésérzékeny kijelzőn van, amely aktívan részt vesz a gép kezelésében. Erről bővebben a működést elemző pontunkban fogunk beszámolni.

Alul a fémből készült állványmenet mellett balra az akkumulátor és memóriakártya fedele látható. Ez oldalirányú elmozdítással nyitható, azonban nem rendelkezik a nyitást segítő rugóval, így a fedelet magunknak kell a mozdulat végén felemelnünk.

Szemből nézve a váz baloldalára két elég passzentosan záródó műanyag fedlap alá került a HDMI és az USB csatlakozója. Utóbbit nagyon nehezen, körmöt törő mutatvánnyal lehetett csak felnyitni.

A módválasztás szerepét egy háromállású csúszókapcsoló játssza. Itt választhatunk filmfelvétel, P automatika (sémák itt érhetőek el), és teljesen automata mód (iAuto, azaz intelligens automata) közül. Az on/off gomb követi a módválasztó látványvilágát, így ez is háromszög alakú lett. Működése kissé nehézkes, jól be kellett ahhoz nyomni, hogy valami történjen is. Az exponáló nagyon jól érezhető félállással rendelkezik, kritika nem érheti a működését. Ezt körülöleli a zoomgyűrű amely továbbra is kedvenc megoldásunk a gyújtótávolság változtatásra.

Röviden: Szép külső, nagyon igényes anyagválasztás és első osztályú minőség jellemzik a Canon Ixus 200IS fényképezőt. A nyomógombok a bekapcsoló kivételével mind érzékenyen, határozott nyomásponttal működnek, a paraméterező tárcsa pedig végre racsnis működésű lett, ami a pontosabb érték-választásnak jön jól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés