Hirdetés

Canon Ixus 1000 HS - egy jó gép

Hirdetés

Képminőség

A legjobb minőségű, legokosabb fényképezőgép sem ér sokat, ha pont a képminőségével van gond. Nos, a Canon Ixus 1000 HS esetében szerencsére itt minden rendben, a mérnökök kihoztak mindent, amit ebből a körömpiszok méretű érzékelőből csak ki lehet. A tesztképek szemrevételezése közben tartsuk szem előtt, hogy ez egy kompakt fényképezőgép, melyben egy 1/2,3” méretű szenzor dolgozik, így ne hasonlítsuk össze a dimenziókkal nagyobb APS-C, APS-H, ne adj’ Isten full frame érzékelővel szerelt masinákkal.

Mivel az Ixus 1000 HS optikája ekvivalens 36 mm-ről indul, ezért nem vészes a hordótorzítása. Így túlzottan sem optikai, sem digitális korrekcióra nem volt szükség. Aki 28 vagy 24 mm-nek megfelelő nagylátóval szerelt gépet keres, az itt sajnos rossz helyen jár.

Való világban készült képmintáinkból kiderül, hogy a gyártó nagyszerűen eltalálta az optika-érzékelő-képalkotó algoritmushármast. Az objektív felbontóképessége megfelel az érzékelő kívánalmainak, a képalkotás pedig jó minőségű JPEG-eket gyárt. Ugyan találkozni itt-ott minimális CA-val, de a becsillanásoknak szépen ellenáll az optika. A képsarkakban látható torzulások is minimális mértékűek.

Zajos képeinken látszik, hogy egészen ISO 800-ig (inkluzíve) teljesen rendben van a kép. A színzaj szinte nem látható, a részletek sem mosódnak el. ISO 1600-on aztán jön egy ugrás, ahol a szűrőalgoritmus elhomályosítja kissé a képet. Ezen felül itt az is észre vehető, hogy a fehéregyensúly felborul; minden zajos képünk azt mutatja, hogy az addig valósághű színek elmennek a vöröses-sárgás felé. További jó pont, hogy ISO 1600 és ISO 3200 között már csak minimális a minőségromlás.

Tényleg nem lehet belekötni (dehogynem, mindenbe bele lehet...) az Ixus 1000 HS képminőségébe. Ami egy ekkora érzékelőtől várható, azt meg is kapjuk hála a jól választott optikának és a jó képalkotó motornak. Még egyszer szeretnénk hangsúlyozni: ne akarjunk egy kompakt gépet egy dSLR masinával összehasonlítani!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés