Hirdetés

Belinea monitorok: jó időben, jó áron

Belinea 10 19 20

Hosszú idő után Magyarországon ismét elérhetővé váltak a német illetőségű Maxdata Belinea márkanéven forgalomba hozott monitorai, melyek közül most kettőt vettünk szemügyre. A Belinea idehaza nem örvend túlságosan jó hírnévnek, hiszen CRT monitoraik nem tartoztak a sláger kategóriába, LCD monitoraikban pedig több alkalommal is minden külön értesítés nélkül cserélték ki a panelt, így egy adott típus megvételekor kis túlzással nem tudhattuk, milyen paraméterekért fizetünk valójában.

Tesztünk első alanya, a Belinea 10 19 20 is hasonló karriert futott be, a legújabb modell azonos típusjelzés mellett már a harmadikféle panellel kapható megszületése óta (ezt a módszert egyébként a ViewSonic is gyakran alkalmazza, a VP191 jó példa erre). A 10 19 20 először TN, később MVA és PVA panellel került forgalomba, majd tavaly nyáron, egy újabb frissítés előtt a verebek TN-monitorverőként csiripeltek róla, mert onnantól kezdve elméletileg arra az AUO P-MVA panelra kellett volna épülnie, mely a harmadik generációs ViewSonic VP191-ben is megtalálható 800:1 kontrasztaránnyal és 8 ms reakcióidővel. A Belinea azonban másképp döntött, és ennek a P-MVA panelnek azt a felújított, 1000:1 kontrasztos változatát építette be a 10 19 20-ba, mely a ViewSonicnál már VP930 néven fut. A két monitor között van azonban egy kis különbség, ez pedig 30 000 forint a Belinea javára.


Belinea 10 19 20 [+]

 

Monitor típusa Belinea 10 19 20 (111919)
Technológia Premium MVA
A panel gyártója / típusa AU Optronics M190EN03 V0
Válaszidő 20 ms tipikus / 8 ms g2g
Felbontás 1280x1024 (pixelméret: 0,294 mm)
Kontrasztarány 1000:1
Fényerő 250 cd/m2
Vízszintes betekintési szög 170 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög 170 fok (10:1)
Színek száma 16,7 millió
A panel mérete 19 hüvelyk
Csatlakozók D-Sub, DVI
Teljesítményfelvétel max. 50 watt
Bruttó fogyasztói ár kb. 90 000 Ft
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Belinea
Belinea 10 19 20


Hozzávalók [+]

A monitor egy nagy fehér dobozban érkezett, rajta kék feliratokkal és a Belinea logójával. A csomagban egy felhasználói kézikönyvet, egy CD-t, egy analóg jelkábelt, egy tápkábelt és egy audiokábelt találtunk, tehát annak ellenére, hogy a monitoron van digitális kimenet, ehhez nem kapunk kábelt. Érdekesség még, hogy a CD-n, melyen az ember azt gondolná, hogy driverek vannak, valójában csak egy program található, mely a Belinea oldalához szeretne csatlakozni, hogy a legújabb meghajtóprogramot letölthesse, azonban ehhez internetkapcsolatra van szükség, ami nem mindig és nem mindenkinek áll rendelkezésére.


Szemből [+]

A monitor elöl szürke, kissé olcsó hatású kávát kapott, de ezzel nincs is probléma, hiszen valóban egy kategóriájában olcsó monitorról van szó. A 90 fokkal, azaz portré (pivot) állásba is elforgatható káva alján találhatóak a kezelőgombok és a két kis hangszóró. Utóbbiakról minőség szempontjából nem mondható el túl sok jó, de ezt már megszokhattuk a TFT monitoroknál; alap zörejek és zajok kibocsátására alkalmasak, minden másra vegyünk igazi hangfalakat.


Elfordítva és hátulról [+]


Oldalról [+]

A panel oldalirányba is elfordítható a talp mozgatása nélkül, ráadásul a magasság állításával sem áll hadilábon a 10 19 20. A panel dőlésszöge még elfogadható és átlagos mozgástartományban állítható be (kb. 20-25 fokos szögben); ha a monitort nem nézegetjük rendszeresen felülről, akkor nem lesz hiányérzetünk.


A talp [+]

A 10 19 20 egyik legfájóbb pontja a talpa, legalábbis ami a külsőségeket illeti, nincs rá jobb kifejezésünk, mint a nagy és bumfordi; talán egy „üreges” talp feldobná a látványt, de ne legyünk telhetetlenek. Minden rosszban van valami jó, a talapzat nagyságának köszönhetően nehéz és megfelelően stabilan tartja az egész szerkezetet.


A gombok és a hangszórók [+]

A kezelőszervek a káva alján találhatók, és bár világosban még jól láthatóak és rendezettek, sötétben nehéz a gombok között eligazodni. Ezekből összesen öt található, egy közülük a ki-bekapcsolásra hivatott, a többi négy pedig az OSD-ben való navigálást teszi lehetővé. A power gomb stand-by állapotban narancssárgán, a monitort bekapcsolva pedig zölden világít.


Portok [+]

A panel hátoldalának alján találhatóak a csatlakozók. Itt sorakozik egy-egy digitális és analóg videobemenet, egy audiobemenet, illetve a tápcsatlakozó, vagyis a Belinea 10 19 20 beépített táppal rendelkezik. Az összes csatlakozó könnyen elérhető, amennyiben a panelt kicsit megdöntjük.


OSD menüpontok [+]

Az OSD egyszerűen kezelhető, felépítése nem mondható bonyolultnak, és az összes átlagfelhasználó számára fontos menüpontot megtalálhatjuk benne, úgy mint a hangszórók hangereje, világosság és kontraszt, színhőmérsékletek, különböző OSD-specifikus beállítások és az OSD nyelvének kiválasztása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Áremelkedés a láthatáron

  Országunk vártnál gyengébb gazdasági szereplése a hardverpiacra is rányomta bélyegét. A nemzetközi üzletelést döntően befolyásoló amerikai dollár árfolyama magasan szárnyal, drágulás jön.

 • Méretes kijelzők

  A 20 hüvelyknél nagyobb LCD monitorok mellett Gigabyte alaplapokkal és Antec házakkal is foglalkozunk.

 • Szélesvásznú monitorok tesztje

  Az Asus, a Dell, a Samsung és a ViewSonic küldte szorítóba széles képarányú, 20–22 hüvelykes LCD kijelzőit.

 • Két 20 hüvelykes kijelző tesztje

  Hagyományos 4:3 képarányú, 20 colos Belinea és Fujitsu Siemens monitorokat vizsgáltunk.

Előzmények

Hirdetés