Hirdetés

Áremelkedés a láthatáron

Processzorok és alaplapok
A jelenlegi gazdasági és hardveres helyzet nem kedvez a számítógépvásárlásnak. A dollár árfolyama magas, ami rövidesen a nagykereskedelmi partnereink, majd a kiskereskedők árszabásában is drágulást fog hozni. Remélhetőleg ez a helyzet idővel enyhül majd. Július végén érkezik az Intel új Core 2 processzorcsaládja, amit az AMD komoly árcsökkentéssel fogad majd, de már addig is folyamatosan csökkenti az új, AM2 foglalatos processzorai árát, és várható, hogy a kifutó Socket 754-es és Socket 939-es chipek világpiaci ára is csökken valamelyest. Lesz még idén – ősszel – frissített, 80 nm-en készülő ATI grafikus chipek áradata, és jöhet még egy hatalmas NVIDA GPU is. Az AMD DDR2-re váltása tovább tolja lefelé a memóriamodulok árát, a merevlemezek folyamatosan egyre olcsóbbak, így a kedves olvasó jobban teszti, ha pénzét kirándulásba fekteti vagy tovább gyűjtöget őszig. Azoknak, akik mégsem bírják új vas nélkül, összeválogattunk egy csokorra való érdekességet. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Még a dollár drágulása mellett is csökkent az AM2 foglalatos, egymagos Athlon 64 processzorok ára. Az újdonságok még csak két hete vannak a piacon, a legkisebb Athlon 64 3000+ ára máris 10 %-kal csökkent, most már csak 26 900 Ft. A 3200+-os modell debütálásakor alig volt olcsóbb 40 000 forintnál, ma pedig már 30 000 Ft alatt megkaphatjuk. A korábbi 53 700 forintról 38 000 forint alá csökkent az AM2 foglalatos Athlon 64 3500+ ára. A leggyorsabb egymagos AM2-es, a 3800+ 81 500 forint helyett most már csak 67 500 forintos árcédulával vonul harcba az utolsó tiszteletköreiket futó Pentiumokkal szemben. Az új, AM2-es processzorok közül a kétmagos Athlon 64 X2-k és az alsó árszegmensben vitézkedő Sempronok is drágábbak lettek néhány százalékkal.

Bár a régebbi, Socket 939-es AMD processzorokhoz való, de nagyon komoly tuningos DFI alaplap jelentkezett be a hazai piacra. A LanParty UT sorozatba tartozó CFX3200-DR az ATI CrossFire Xpress 3200 északi és az ULI M1575-ös déli hídjára épít, így a legjobb tuningos párosítást ajánlja AMD processzorok alá. A CPU és a négy memóriafoglalat helyét felcserélték, így a RAM a központi egység hűtőjének és a ház hátsó ventilátorának kereszttüzébe került. Az északi híd a két, egymástól megfelelően távolra helyezett, ATI CrossFire-t támogató PCI Express x16 foglalat között lakozik, aktív hűtése van. A processzorfoglalat körüli, melegedésre hajlamos FET-ek saját bordákat kaptak. A kimondottan tuningra szánt deszkánál nem is olyan fontos, hogy négy IDE és nyolc SATA meghajtó köthető rá, hangjáról nyolccsatornás Realtek ACL882-alapú Karajan audiomodul gondoskodik, a hálózattal pedig két gigabites vezérlő köti össze. A DFI LanParty UT CFX3200-DR vételára 70 800 Ft.

Az Asus termékpalettáján is megjelent egy nagyon érdekes, de csöppet sem olcsó alaplap. A P5WDG2-WS is tud kezelni két ATI CrossFire videokártyát, de fedélzetén Intel 975X északi és ICH7R déli híd dolgozik, vagyis LGA775 foglalatos Intel processzorokat kezel. A chipkészlet harmadik tagja egy 6702 PXH PCI-X híd, ami az alaplap szerveres jellegét adja. A két hosszú PCI Express x16 aljzat mellett két PCI-X is van, melyekbe például professzionális RAID vezérlőt helyezhetünk. Amíg az egyik processzormag a webszervert kezeli, addig mi a másikkal két vaskosabb Radeon társaságában irthatjuk a renderelt ellenfeleket. Ehhez viszont nem árt jó sok memória is, amiből 8 GB-ot rakhatunk négy foglalatba. Az alaplapra nyolc SATA és két IDE meghajtót köthetünk, van dupla gigabites és egy vezeték nélküli hálózati csatlakozója és nyolccsatornás Realtek ALC882 hangkodekje is. Az Asus P5WDG2-WS ára sem apróság, 71 300 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés