Hirdetés

AverMedia Live Streamer 311: bárkiből lehet YouTuber

A tajvani cég mindig élen járt a gameplay videókat készítők kiszolgálásában, tesztalanyunk pedig kifejezetten a kezdőket célozza meg.

Hirdetés

Live Gamer MINI rögzítőkártya

A Live Gamer MINI dobozát kibontva rögtön a kártyával találjuk szembe magunkat, a csomagolásban egy szinttel lejjebb túrva pedig szembesülünk is az egyik legnagyobb negatívummal, mégpedig azzal, hogy az egyetlen mellékelt kábel egy szövetborítású, 1,5 m hosszú, micro USB csatlakozóban végződő darab – HDMI-nek nyoma sincs. Erre érdemes lehet felkészülni vásárláskor, hiszen beüzemelés során kellemetlen tud lenni, mikor az egyetlen meglévő HDMI kábelt csatlakoztatjuk a kártyába, a monitorhoz pedig már nincs mivel eljuttatni a jelet.


[+]

Maga az eszköz egyébként egyszerű műanyagból készült, a tetején matt, bordázott felületet találunk, míg az oldalak már fényes feketében pompáznak. A „doboz” hátoldalán találjuk a HDMI ki- és bemenetet, valamint a tápellátáshoz és a számítógéppel való kommunikációhoz szükséges micro USB csatlakozót.


[+]

Az eszköz alján négy gumitappancs gondoskodik a csúszásmentességről, így a kütyü nem fog ide-oda csúszkálni az asztalon.


[+]

Külső rögzítőkártya lévén a Live Gamer MINI PC, konzolok és minden egyéb olyan eszköz képének rögzítésére alkalmas, melyet a hátoldali HDMI bemenetre rá tudunk kötni. Mi – egyéb eszköz hiányában – asztali számítógéppel próbáltuk ki tesztalanyunkat, a kártyát egy NVIDIA GTX 1660 Ti és a vele használt Full HD monitor közé ékeltük be, a micro USB-t pedig ugyanebbe a számítógépbe csatlakoztattuk. Természetesen többféle felhasználási mód szóba jöhet, a lényeg, hogy az USB kábel egy számítógépre legyen kötve, hiszen ezen keresztül történik a felvétel vagy adott esetben a streamelés.


[+]

A beüzemelés utolsó lépése az AverMedia RECentral 4 és a Stream Engine szoftverek letöltése és telepítése. Előbbin keresztül indíthatjuk el és állíthatjuk le a felvételt, miközben élőben látjuk az éppen rögzített tartalmat. A Live Gamer MINI szinte semmilyen hatással nincs a forrás késleltetésére, az input lag nem növekszik szemmel látható mértékben, a RECentralban azonban már felfedezhetünk némi késést az eredeti képhez képest.


[+]

A program kétféle rögzítési módot kínál, multi módban többféle forrást és overlayt is kitehetünk a képre külön rétegekben (például webkamera, szöveg, kép, videóanyag), míg szimpla nézetben csak a Live Gamer MINI-n áthaladó jel rögzíthető. Utóbbi esetében mutatkozik meg az az előnye a kártyának a különféle szoftveres rögzítőprogramokkal szemben, ugyanis ilyenkor a beépített hardveres H.264 enkóder van használatban, ezáltal számítógépünket semmiféle terhelés nem éri, így az erőforrások teljes mértékben a játékoké maradnak. Többrétegű felvétel esetében már – választástól függően – processzorunkat vagy grafikus kártyánkat használja a rendszer a felvételre, ennek mértéke a beállítások (bitráta, keyframe, hangminőség, felbontás, képfrissítés) függvényében változik. A már említett Stream Engine nem is program, inkább egyfajta plug-in, mely a külső rögzítőprogramok (OBS, XSplit) használatakor teszi lehetővé a hardveres enkóder alkalmazását.


[+]

A szoftver valós idejű közvetítésre is lehetőséget ad, ehhez be kell lépnünk az erre a célra használt fiókunkba, legyen az Twitch, Mixer vagy YouTube, a képminőség beállítása után pedig már indulhat is a stream. A funkciók között alapszintű hangkeverőt és videóvágót is találunk, így egyszerűbb anyagok rögzítését akár külső szoftver nélkül is megoldhatjuk.

A rögzített anyag beépített, hardveres H.264 enkóderrel felvéve kifejezetten szép minőségű, már ami az eredetileg kapott, 62 megabites bitrátájú, 1920x1080 pixel felbontású, 60 képkocka/másodperc képkockasebességű fájlt illeti. YouTube-ra való feltöltés után persze elkezd dolgozni a videómegosztó tömörítő algoritmusa, amitől a már a nagyközönség által is látható felvétel veszít minőségéből, a gyorsan változó környezetnél erős blokkosodás és a részletek elmosódása fedezhető fel, ezt azonban nem az AverMediának rójuk fel hibaként. Az 1 perc 37 másodperc hosszú videó 585 MB méretű lett, ebből kiindulva percenként nagyjából 350-360 MB tárterülettel kell számolnunk.

A fenti videó eredeti fájljából kimentett képkocka, YouTube-féle tömörítés nélkül
A fenti videó eredeti fájljából kimentett képkocka, YouTube-tömörítés nélkül [+]

Sajnos olyan negatívumba is belefutottunk, amiről már a gyártó tehet, ez pedig a gyakran bugos RECentral 4. Az AverMedia weboldalán csak olyan verziókat találunk a programból, melynek megnevezésében a beta kifejezés is szerepel, ez pedig érezhető is, gyakran előfordult, hogy a szoftver egyszerűen nem indult el, a töltőképernyő eltűnését követően megállt a folyamat, és legjobb esetben a számítógép újraindítása, rosszabb esetben pedig csak a program újratelepítése oldotta meg a gondot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés