Media-Tech IP kamerák fillérekért

Az otthonra szánt biztonsági kamerák piacának alsó szegmenséből vizsgáltunk meg két modellt.

Bevezetés, Cloud IP CAM 360

Az IP kamerák piaca egyre telítettebb, szinte minden felhasználási területre létezik alacsonyabb és magasabb árkategóriában is megoldás. Kérdéses, mennyi az a minimum összeg, ami alatt nem érdemes próbálkozni, mert több negatív, mint pozitív tapasztalat vár ránk. Mi most az olcsóbb, otthoni felhasználásra szánt megoldások közül nézünk meg két terméket: a Media-Tech Cloud sorozatába tartozó Securecam és IP CAM 360 a 10-15 000 forint körüli kategóriában szállnak harcba a vásárlók kegyeiért.

Media-Tech Cloud IP CAM 360 és Cloud Securecam
Media-Tech Cloud IP CAM 360 és Cloud Securecam [+]

Gyártói specifikációk
Típus Media-Tech Cloud IP CAM 360 Media-Tech Cloud Securecam
Modellszám MT4061 MT4097
Érzékelő típusa CMOS
Érzékelő felbontása 1280x960 pixel 1280x720 pixel
Látószög 360° 60°
Forgatás/döntés Nincs 350°/90°
Éjszakai mód Van, 3 infravörös lámpa, 5 m hatótáv Van, 4 infravörös lámpa, 5 m hatótáv
Videóformátum AVI, H.264 tömörítés
Beépített hangszóró Van
Beépített mikrofon Van
Hálózati lehetőségek - 802.11b/g/n Wi-Fi
- 10/100 Mbps Ethernet
- 802.11b/g Wi-Fi
PoE lehetőség Nincs
Fájlok tárolása microSD kártya
Áramellátás 12 V hálózati adapter 5 V hálózati adapter
IP minősítés Nincs
Működési hőmérséklet Nem ismert
Mobil alkalmazás iOS, Android
Gyártói garancia 2 év
Ár 17 000 Ft 12 000 Ft

Cloud IP CAM 360

A doboz nem sok érdekességet tartogat, a kamerán kívül csak egy hálózati adaptert, a rögzítéshez szükséges csavarokat és a tápegység, illetve az Ethernet port szigetelésére szolgáló, felcsavarható műanyag elemet tartalmazza. Az RJ45-ös aljzat a kamerából kilógó vezetéken kapott helyet a tápegység bementével együtt. Érdekes megoldás, tekintve, hogy nem feltétlenül vagyunk kötelesek vezetékes hálózati kapcsolatot használni a beépített, 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi modulnak köszönhetően, ezt alkalmazva ugyanis az Ethernet port csak egy feleslegesen fityegő és elrejtendő csonk marad.

Media-Tech Cloud IP CAM 360
Media-Tech Cloud IP CAM 360 [+]

Maga a kamera leginkább egy fehér színű, háromszög alakú műanyag UFO-hoz hasonlítható. Az eszköz rögzítése pofonegyszerű: három darab, falba vagy mennyezetbe fúrt csavarra felakasztva és a kamerát elfordítva nincs az a széllökés, ami leverné, bár a csatlakozók szigetelésének hiányában a kültéri elhelyezés egyébként sem ajánlott. A felső részen három-három hangszóró és infravörös lámpa között, középen helyezkedik el a – gyártó szerint – 360 fokos látószöget biztosító optika. A háromszög kábel felőli oldalán találunk még egy microSD slotot és egy gyári állapotra visszaállító kapcsolót.

Media-Tech Cloud IP CAM 360
Media-Tech Cloud IP CAM 360 [+]

A beüzemelés iOS rendszeren a VR CAM alkalmazás letöltésével kezdődik (a program Android platformon is elérhető), a párosítás viszonylag egyszerűnek mondható. Miután a reset gomb 5 másodperces nyomva tartásával „akusztikus jeleket” küldtünk a telefonnak, és megadtuk a Wi-Fi hálózat nevét és jelszavát, amire csatlakoztatni kívánjuk az eszközt, már láthatjuk is a kamera élőképét. Legalábbis jobb esetben, ugyanis a kapcsolat véletlenszerűen megszakad 10-20 percenként, és csak hosszas várakozás, frissítés és az alkalmazás bezárása, majd újra megnyitása után hozható vissza. Az élőképből való kilépés, majd újra visszalépés során gyakran tapasztaltuk az applikáció váratlan leállását, de a 2-3 perces késés sem vidított fel bennünket, a kamerakép pontos pozicionálása rendkívül hosszúra nyúlt abból kifolyólag, hogy egy elmozdítás után perceket kellett várnunk, mire az eredményt viszontláthattuk okostelefonunk kijelzőjén.

Media-Tech Cloud IP CAM 360 gömbpanoráma és flat mód, élőkép UI Media-Tech Cloud IP CAM 360 gömbpanoráma és flat mód, élőkép UI Media-Tech Cloud IP CAM 360 gömbpanoráma és flat mód, élőkép UI
Media-Tech Cloud IP CAM 360 gömbpanoráma és flat mód, élőkép UI [+]

Ha éppen látjuk azt, amit a kamera lát, akkor egy hajszálnyival boldogabbak lehetünk. Alapbeállítás szerint gömbpanoráma módban látjuk egy képen a teljes látószöget, ebbe kétujjas gesztussal belenagyítva érhetjük el a kilapított flat módot, ilyenkor alacsonyabb részletességet kapunk, az arcok nehezen kivehetőek, de a szoftver egész jól megszünteti a halszem-torzítást. Az viszont egyértelmű, hogy a név és a gyártói specifikáció ellenére a látószög nem 360 fok, egész nyugodtan hívhatnák Cloud IP CAM 170-nek is, hiszen az egy oldalon elhelyezett egyetlen kamera természetesen nem képes megmutatni azt, ami az eszköz mögött zajlik. Ezen felül kapunk osztott nézetet is, ahol egyszerre láthatunk több látószöget is felnagyítva. A mozgás megjelenítéséről már nem tudunk jókat mondani, a képfrissítési ráta nagyon alacsony, viszonylag jól megvilágított szobában is jó, ha eléri a 10-15 képkocka/másodperces sebességet.

A lementett videófájlok már több FPS-t érnek el, ahogy az a fenti felvételen is látszik, ezeknél nem tapasztaltuk a röcögős mozgásmegjelenítést. Az sötétben készült felvételek bár nem éjszaka, hanem nappal, zárt ablakokkal és mesterséges világítás nélkül kerültek rögzítésre, az infravörös lámpák rengeteget segítenek a láthatóságon, nélkülük valószínűleg semmi nem látszott volna a szerény optikán keresztül.

Media-Tech Cloud IP CAM 360 beállítások Media-Tech Cloud IP CAM 360 beállítások Media-Tech Cloud IP CAM 360 beállítások
Media-Tech Cloud IP CAM 360 beállítások [+]

Szolgáltatások terén hozza az ár alapján elvártakat, képes a mozgást érzékelve, valamint időzítés alapján elindítani a felvételt, azokat pedig AVI formátumban, 1280x960 pixeles felbontásban a behelyezett memóriakártyán tárolni, de akár távolról, telefonunk segítségével is elérhetjük ezeket a fájlokat. A beépített hangszóró segítségével beszélhetünk is a kamerán keresztül, elijesztve a rosszakarókat, bár ez inkább a hang minőségének és nagy erejének köszönhető. A magyar nyelvű kezelőfelületen gyakran találkozhatunk megmosolyogtató szófordulatokkal, ez valamennyit emelt a tesztelés hangulatán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés