Hirdetés

Alapos reformot kap az Intel Atom termékcsaládja

Az Intel az MWC alkalmával bejelentette az Atom termékcsalád reformját, amely meglehetősen bonyolult lett, de egy új jelölésrendszerrel könnyen el lehet majd igazodni a rengeteg változás mellett is.

A legfontosabb tényező, hogy az Atom márkanév mögé mostantól nem csak olyan lapkák tartoznak, amelyeket az Intel tervezett és gyártott, hanem más cégek által fejlesztett rendszerchipeket kínálnak majd. Ez tulajdonképpen az Intel SOFIA projekt beteljesülése, amelynek a vezéralakjai a Rockchip és a Spreadtrum nevű cégek lesznek.

Az Intelnél már korábban rájöttek, hogy hiába terveznek új lapkákat, ha azokat képtelenek eladni. Gyakorlatilag ma már ingyen kínálják beépítésre az aktuális termékeket, amiből a mobil divízió éves szinten nagyjából 4 milliárd dolláros negatív eredményt termel. A SOFIA projekt célja részben átvenni az ARM licencelésre épülő, rendkívül sikeres üzleti modelljét, hiszen az Intel pár éven belül nyilván már nyereséget szeretne látni ebből a piacból.


[+]

A SOFIA projekt partnerei jelen formában a Silvermont processzormagot, illetve a megfelelő modemeket licencelhetik az Inteltől, és a TSMC 28 nm-es eljárásán építhetnek ezek köré egy komplett rendszerchipet. Ezeket az Intel Atom x3 néven fogja forgalmazni, első körben három változatban. A koncepció előnye, hogy a partnerek már kiépített üzleti csatornákkal rendelkeznek, ami alapvető igény ahhoz, hogy a termékekre építsenek a kínai gyártók. A tervezést, a gyártást és a terméktámogatást megoldják a partnerek, így az Intel csak a licencelt technológiákat, illetve az Atom márkanevet biztosítja, így az adott lapka eladásából részesülnek.

Az Intel Atom x3 modellek pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Atom x3 sorozatú rendszerchipek
Típus Atom x3-C3130 Atom x3-C3230RK Atom x3-C3440
Integrált modem van (3G) van (3G) van (LTE)
CPU-magok száma és típusa 2 darab Silvermont
(64 bit)
4 darab Silvermont
(64 bit)
4 darab Silvermont
(64 bit)
CPU-magok órajele Maximum 1 GHz Maximum 1,2 GHz Maximum 1,4 GHz
IGP típusa ARM Mali-400
(MP2)
ARM Mali-450
(MP4)
ARM Mali-T720
(MP2)
Memóriaszabvány és memóriabusz - LPDDR2
(egycsatornás 32 bites busz)
- LPDDR2/LPDDR3
(egycsatornás 32 bites busz)
- DDR3/DDR3L
(kétcsatornás 16 bites busz)
- LPDDR2/LPDDR3
(egycsatornás 32 bites busz)
Wi-Fi, Bluetooth, GNSS van van van
NFC
nincs
nincs opcionális
eMMC verzió 4.41
4.51 (opcionális ECC)
4.51

Azt sajnos nem lehet tudni, hogy melyik lapkát, mely partner fejlesztette, de ez nem is annyira lényeges, hiszen a specifikációkból minden fontos részlet kiderül. Az Intel úgy gondolja, hogy a Silvermont magokra épülő Atomok a MobileXPRT tesztprogramban nagyjából 50-70%-kal gyorsabban az ARM Cortex-A7-es magokra épülő konkurenseknél. Ezek azonban csak tippelt eredmények, mivel konkrét mérést nem végeztek a készülő Atom x3 termékeken.

Az Atom x5 és x7 jelölés már valóban olyan lapkákat fog tartalmazni, amelyeket az Intel fejlesztett és gyártott. Ezekről jóval kevesebb információt árult el a vállalat, de a részinformációkat nem nehéz összerakni, és a gyártóktól is érkeznek extra adatok. A 14 nm-es eljárással készülő, Cherryview kódnevű rendszerchipek két darab Airmont processzormodult használhatnak, amely négy darab processzormagként fogható fel. Ezek a Silvermont architektúra továbbfejlesztései, így drámai változás nincs, alapvetően csak optimalizálás történt, így a korábbi cikkünk a Silvermont működéséről jó alap lehet. Természetesen a processzormodulban a megosztott L2 gyorsítótár mérete is maradt 1 MB.

A Cherryview lapka igazi változása az integrált grafikus vezérlőben keresendő, amely már a Broadwell lapkákban bemutatkozó Gen8 architektúrára épül. Erről az Intel szinten nem beszélt részletesen, de a gyártóktól megtudtuk, hogy két shader tömb található benne, 8-8 darab, azaz összesen 16 Execution Unittal, vagy magyarul feldolgozóegységgel. Az Intel mérései szerint az új IGP legerősebb verziója 50%-kal teljesít jobban a 4 Execution Unittal dolgozó Intel Atom Z3795 rendszerchipnél a mértékadónak tekintett 3DMark Ice Storm Unlimited tesztjében. Elméletben talán nagyobb előrelépést várhatunk a feldolgozók megnégyszerezésétől, de tudni kell, hogy a beállított órajel és az architektúra skálázhatósága is nagy szerepet játszik a gyakorlati teljesítmény alakulásában.


[+]

A Cherryview IGP-je egyébként már támogatja a Microsoft DirectX 12 API-ját. Persze erre az aktuális Bay Trail platform IGP-je is képes, de a grafikus meghajtó fejlesztésének hiányában ez az újítás nem lesz engedélyezve. Az új Atom azonban ebből nem marad ki. Igaz ez az OpenGL ES 3.1-re, illetve a Google AEP-re is (ezeket a Bay Trail platform IGP-je is támogatja), hiszen az Atomhoz Androidot is lehet használni, és sok gyártó inkább ebben az operációs rendszerben gondolkodik, mintsem a Windows 10-ben.

Az Atom x5 és x7 újítása még, hogy támogatja az Intel RealSense kamerát, illetve a Pro WiDi és a Turnkey biztonsági funkciókat. Az LTE modem szempontjából egy külső lapkát lehet bevetni, egészen pontosan az Intel XMM 7360-at, amely az év második felében lesz elérhető. Emellett Wi-Fi, az NFC és a GNSS vezérlők is megújulnak.

Az új Atomokra épülő egységek az év folyamán érkeznek meg. Számos mobil eszköz már tavasszal bemutatkozik, de a nyáron is várhatók bejelentések. Ekkorra valószínűleg kiderülnek az Atom x5 és x7 modellek részletes specifikációi is, amelyek közül előbbiek a Z8300 és Z8500, míg utóbbiak a Z8700 sorozatba tartoznak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés