Asus notebook vállalati szférába

Hirdetés

Asus B53F

Az elmúlt években rengeteg olyan gyártó lépett be a notebookok piacára, melyeket korábban más hardverterületekről ismerhettünk. A legnagyobb utat közülük egyértelműen az Asus tette meg. Gondoljunk csak a netbook, mint olyan kitalálására, vagy a közelmúltból a nagyszerű G73 játékosra, a bambusz borítású U53Jc-re vagy a látványos NX90-re. Ezek a laptopok mind azt mutatják, hogy bőven van potenciál a gyártóban, mely a hazai notebookos szféra egyik vezető márkája. Most újabb mérföldkőhöz érkezett az Asus. Itt áll előttünk a szerény nevű B53, ami a vállalati szférát kívánja meghódítani. Nagy feladat ez, hiszen komoly hagyományokkal rendelkező, irdatlan tudású ellenfelekkel kell megvívnia. Az Asusnál pedig még csak a második sorozatnál tartanak. A B50 és B80 a Core 2 éra végén jelentkezett, őket váltja a Core i-re alapozó B43 és B53. Utóbbi – tesztalanyunk egyben – 15,6 hüvelykes, szóval klasszikus méretű. Formavilága és anyaghasználata is klasszikus, céges. Vagyis külsejét határozott élekre és szálcsiszolt fémre alapozó, visszafogott formaterv és teljesen fekete szín jellemzi. Olyan, mint egy jó öltöny: elegáns, igényes, de nem feltűnő.

Szemből rápillantva máris láthattunk egy olyan elemet, ami meghatározza a komoly, vállalati gépeket. A Smart Card olvasó csíkjáról van szó, amibe biztonsági azonosító kártyát tehetünk. Vele átellenesen is van egy kártyahely, SD foglalat. Ami viszont hiányzik elölről, az valamiféle zárszerkezet. Az Asusnál, a kevésbé komoly vállalati gépekhez hasonlóan, csak a zsanér tartja össze a fedelet és az alsó részt. A zsanér egészen bizalomgerjesztőnek tűnt, ugyanis borítása fém, járása pedig korrekten stabil. Nem igényel túl nagy vagy túl kicsi erőt a mozgatása, jól tartja a vékony panelt, tehát rendben van. Két pántja között korrekt, nyolccellás, 63 Wh-s akku terpeszkedik, amivel úgy 2,80-2,90 kilogrammot nyomhat. Pontos adatunk – 2,69 kilogramm – csak a kisebb, hatcellás, 47 Wh-s típushoz van.

Oldalt egy olyan csatlakozót láthatunk, amit a legtöbb vállalati notebookról hiányolni szoktunk. A HDMI-ről van szó, amit még egy DisplayPort és egy D-Sub egészít ki a monitorcsatlakozók sorában. Elhelyezésük nem éppen szerencsés, kerülhettek volna hátrébb, az USB pedig előbbre, de így is nagyon meg vagyunk elégedve. Balra előre került a két hang, leghátra a tápaljzat. Jobbra az egyik USB eSATA-val kombinálása okoz örömöt, fölötte ott a kihalófélben lévő ExpressCard hely, a sort pedig a modem, az Ethernet hálózat és a Kensington zár csatlakozója zárja. Köztük az optikai meghajtó az első olyan elem, ami nem elégíti ki maximálisan a vállalati igényeket, mert nem lehet kivenni és második telepre vagy merevlemezre cserélni.

Belül is folytatódik a B53 külsején megismert formaterv. A sötét szín, a fegyelem és az ingerszegénység jellemző rá, mindemellett a látvány azért nem annyira unalmas, mint a múltkori Acer TravelMate TimelineX-eknél. Leginkább a HP EliteBookjaira hasonlít, csak itt minden fekete. És matt, még a monitor felülete is! Egyetlen baja, hogy csak 1366x768 pixeles, pedig 15,6 hüvelykes méretben az 1600x900 sem olvashatatlanul kicsi. A másik részlet, ami elsőre nem tetszett nekünk, a billentyűzet. Igaz, cseppálló, de vállalati szinten nagyon erősek, többet nyújtanak a konkurensek.

Maximális nyílásszögében korrekt az Asus B53. Több nem kell, kevesebb talán már kevés lenne. Még fontosabb, hogy az egész gép megnyugtató, amolyan „jól egyben van” érzést kelt. Bár azzal kapcsolatban nem találtunk információt, milyen váza van a B53-nak, de minden bizonnyal valamit jól összeraktak benne, mert az Asus büszkén hirdeti, hogy fokozott kínzópróbának veti alá vállalati gépeit. Ehhez jön még a merevlemez rázkódásvédelme és a billentyűzet cseppállósága. És van még itt egy nagyon érdekes tétel: az Asus a B53 akkumulátorára is három év garanciát vállal! Az ugyanis a Boston-Power Sonata családjába tartozik. Amellett, hogy egy óra alatt feltölt kapacitásának 80%-ára, állítólag 3 évig (nagyjából 1000 töltési ciklus) megtartja eredeti teljesítményének 80 százalékát. Nagyon komoly fegyvertény ez, hiszen más akkuk három év intenzív használat után eredeti tudásuk töredékére képesek csak.

Alulra is került jellemzően vállalati gépes részlet, mégpedig a dokkoló széles csatlakozója. Érdemes még szemügyre venni a névjegykártyatartótól jobbra látható, kicsi rácsot, ami a billentyűzet vízelvezetőjének kimeneti nyílása. Belül a méretes fedél alatt azt láthatjuk, hogy a B53-nak tényleg van valami váza, mert a nagy téren műanyagnak látszó pillérek nyúlnak át. Alulra került a szépen, fémmel és rezgéscsillapítókkal megtámogatott merevlemez, balra látható a két memóriamodul a kis Wi-Fi adapter társaságában, jobbra pedig a processzor és egy üres mini PCI Express hely, ahová a 3G modem kerülhet. Annak külső – esetünkben vak – kártyanyílása éppen fölötte, az akku mögött található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés