2017. október 17., kedd

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

ThinkPadek új világa

Kipróbáltuk a konzumer piacra szánt ThinkPad Edge-et és az AMD platformos, apró X100e-t a Lenovotól.

Lenovo ThinkPad Edge és X100e

Kétség nem fér hozzá, hogy a notebookos világ egyik legismertebb márkaneve a ThinkPad. Hajdanán az IBM zászlaja alatt alakult ki a legenda, melyet később a Lenovo vitt tovább, szerintünk sikerrel. Ezeket a munkára szánt, strapabíró és megbízható igáslovakat egyedül megjelenésük miatt szokták kritizálni. Sokaknak nem tetszik az egyszerű formaterv, amit teljes mértékben alárendeltek a használhatóságnak. Azonban a notebookos világ változik, ma már a tetszetős külalak is szempont, különösen a konzumer piacon. Ha pedig egy vállalatnak van egy ütős márkája, miért ne próbálna belőle minél többet profitálni? Nagyjából ez a gondolatmenet vezethetett a ThinkPad Edge megszületéséhez. A háromféle méretben kapható laptop lényegében egy ThinkPad jegyekkel ellátott konzumer notebook. És hogy ne unatkozzon mai tesztünkben, még egy érdekes ThinkPadet tettünk mellé. Az X100e a legkisebb gép a családban, akkora, mint a nagyobb netbookok, tehát 11,6 hüvelykes kijelző köré épül. Nem csak méretben, hanem kialakításban is közelíti ezt a kategóriát. Mondhatni egy „Thinknetbook", ráadásul AMD belsővel.

Mai felhozatalunk tehát nagyon érdekes. A két gépet egymás mellé téve azonnal látszik, hogy még az egyszerűsített, kicsi, de mégis a klasszikus ThinkPadek formavilágát használó X100e-hez képest is mennyire eltérő az Edge. Továbbra is szigorú élek határolják, de sarkai már sokkal ívesebbek, fedele pedig mattfeketén kívül tükrös fekete, sőt tükrös vörös is lehet!

Szintén új látványelem a felső és alsó rész peremén végigfutó ezüstszürke sáv. Az Edge tényleg szinte csak nevében hasonlít a többi ThinkPadre. Nem ilyen markánsak az eltérések a kisebb X100e-nél. Neki a neve is szépen beillik a kicsi X-es szubnotebookok sorába. Kívülről lényegében csak a fedél zárszerkezetének elhagyása újdonság. Illetve említést érdemel még a touchpad konzumer IdeaPadokról átemelt, elöl kilógó gombja. Csatlakozó nem jutott a 13,3 hüvelykes Edge elejére és hátuljára sem. Az X100e fenekén a szokásos, sárga tápcsatlakozó és analóg monitorkimenet látható.

Oldalról hasonlít legjobban a két új ThinkPad. Bár a színük különbözik, mindkettő alsó részének eleje meredeken emelkedik, ettől eltekintve viszont teljesen hasábszerűek. Balra található szellőzőnyílásuk is hasonló, illetve mögötte látható a zsanér tövében egy kis bemélyedés. Csatlakozóból az X100e baljára két USB, Ethernet aljzat és hangkimenet jutott. Az Edge-nek két monitorkimenete (D-Sub és HDMI), Ethernet aljzata és egy sárga USB-je van. Az élénk színnel a kikapcsolt állapotban is árammal ellátott – például telefon töltéséhez praktikus – aljzatot különböztetik meg.

Ilyenje az X100e-nek is van a jobb oldalon. A tápos USB-n kívül már csak egy kártyaolvasó és a Kensington zár felfogatója került ide. Szerintünk az Ethernet aljzatnak jobb helye lenne a Kensington zár nyílása környékén, mint a másik oldal elején, ahol az USB-k haználatát zavarhatja a hálózati kábel. Ebből a szempontból az Edge sem kivétel. Nála is elfért volna a jobb oldal végén az Ethernet aljzat, sőt akár a HDMI is. Előbbre két USB, hangkimenet és kártyaolvasó sorakozik. Érdekes, hogy a Lenovo elhagyta a hangbemenet csatlakozóját. Kétségtelen, hogy elég ritkán csatlakoztatunk mikrofont a notebookokra, hiszen van nekik sajátjuk.

Kinyitás közben látszik, hogy a ThinkPadeken megszokottal ellentétben az Edge és az X100e is műanyag és nem fém zsanérokat kapott. Persze annyira azért nem kell aggódni, mert fém van bennük, és nagyon szépen teszik a dolgukat. Mindkét gépnél stabilan tartották a kijelzőpanelt, bár az Edge-nél tapasztaltunk némi kis billegést.

Kinyitva az Edge-et, szomorúan konstatáltuk, hogy a konzumer ThinkPadbe bizony tükrös felületű kijelző került. Még jó, hogy legalább a többi részlet borítása matt. Szerencsére az X100e-ben maradt a matt monitor. Legendásan jó billentyűzetet kaptak a korábbi ThinkPadek, de a két új modell megformázásánál már a divat diktálta az ütemet. Szóval szigetes kialakítású klaviatúrát kapunk. Szerencsére közepén mindkét gépen ott vöröslik a TrackPoint pöcökegér, és a gombjait sem felejtették el. Érdekes, hogy még az apró X100e is kapott hagyományos touchpadet további két gombbal. Kimaradt viszont a pici lámpácska (ThinkLight) és a dedikált hangerőszabályzó gombok.

Ahogy illik, mindkét új ThinkPad teljes mértékben laposra nyitható. Ritkán van erre a funkcióra szükség, aminek a megvalósítása azért előrelátó tervezést igényel, de néha jól jön. Ügyesen oldották meg az Edge üzemjelző fényeit. Bekapcsoláskor vörösen világít a csuklótámasz és fedél ThinkPad feliratában az i betű pontja. Ezen felül már csak egy kis zöld LED van a tápcsatlakozó mellett.

Alul egyetlen nagyobb fedél takarja az Edge cserélhető komponenseit. Rajta keresztül nem csak a merevlemezhez és memóriamodulokhoz, hanem a Wi-Fi adapterhez és egy üres mini PCI Express aljzathoz is hozzáférhetünk. Manapság egyre fontosabb kiegészítő a 3G modem, mely az Edge egyes modelljeiben megtalálható. A fő hardverelemek, vagyis az Intel vagy AMD integrált grafikus maggal ellátott platformja alulról nézve a jobb oldalra zsúfolódott. Szépen belesimul az Edge akkumulátora a farrészbe, kár hogy csak négycellás, 42 wattórás. Nagyobb változatról egyelőre nem tudunk.

Még szűkebben szerelték fel ezen a téren X100e tesztgépünket. Neki csak egy 24 Wh-s, háromcellás apróság jutott, viszont esetében tudunk egy, a gép farából kilógó, hatcellás változatról is. Az X100e-n még nagyobb az alsó – ezúttal fémből készült – ajtó, és még több komponenst enged látni. A merevlemezzel átellenes felső sarokban látható a picike hűtés, mögötte pedig fekete hőcső alatt az AMD processzor és az északi híd. Az alsó sorban két memóriahely mellett a déli híd egy része, a Wi-Fi adapter, majd pedig az opcionális, GPS-szel ellátott 3G modem figyelhető meg. Legalul finom rács fedi a két hangszórót.

Összevetve egyik profi elődjével, az X60-nal, az Edge-en látszik, hogy teljesen más közönségnek készült. Formája hétköznapi szemlélő számára sokkal csinosabb, nem csúfítja egyébként praktikus zárszerkezet az elejét, hanem fényes sáv teszi hangsúlyosabbá. Az oly nagyszerű billentyűzetet divatos, szigetes váltotta, melyre azért még igaz, hogy konkurenseinél jobb. Sajnos konzumer vonalon a kényes kijelzőt is kénytelenek vagyunk megemészteni. Lényegében a régi hagyományból csak a TrackPoint és a csuklótámaszon olvasható ThinkPad felirat maradt.

Egyértelműen hagyományosabb darab az X100e, de ezt sem sorolnánk a klasszikus elődök közé. Igaz, kijelzője matt, formája a szokásos, nem éppen szép, de annál praktikusabb, viszont nincs retesze, billentyűzete méretarányos kicsinyítése az Edge-en látottnak, és lemaradt róla a fém zsanér, a praktikus lámpa illetve a szokásos kezelőgombok. Leginkább úgy jellemeznénk a kicsikét, hogy egy ThinkPad stílusban megcsinált netbook.

Nem szóltunk még a klasszikus ThinkPadek egyik nagyon fontos, kívülről nem látható jellegzetességéről, az ellenálló vázról. Nos, ilyen az Edge-nél és az X100e-nél sincs, és a dokkolócsatlakozót is lehagyták róluk. Megmaradt viszont az igényes összeszerelés jelentős része, az árat pedig az eddigi, komolyabb ThinkPadekénél alacsonyabbra szabták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.