HP EliteBook - találó a neve

Hirdetés

HP EliteBook 6930p

Nyilván nem akármilyen notebook lehet az, amelyre a számítógépes világ egyik elismert óriása, a legnagyobb PC-gyártó, vagyis a Hewlett-Packard rá meri írni, hogy ez az elitje – EliteBook. Ennek a csúcs vállalati sorozatnak a 14,1”-os kijelzővel ellátott 6930p modelljét próbáltuk ki. Nála kisebb a 12,1”-os 2530p, nagyobb pedig a 15,4”-os 8530p és 8530w, valamint a 17”-os 8730w, de az összes masina ugyanazt a klasszikus formatervet kapta. Szögletes fedelük szálcsiszolt alumíniumból készült, közepén pedig diszkrét HP logó díszeleg.

Ezzel lényegében vége a külső látványelemeknek, nincsenek minták, krómbetétek, csillogó díszítések. Minek is lennének, az EliteBook így is elnyerte az idei iF formatervezői díjat. Esetleg a masszív, elpusztíthatatlanságot sugalló zsanérokat érdemes még megemlíteni. Az alsó rész elejére került a fedelet rögzítő karmok kioldógombja, a kártyaolvasó és a hangszórók rácsa. Balra négy piktogram sorakozik, melyekhez négy LED tartozik. Hátulról elég unalmas az EliteBook. Itt található a közepes méretű, 55 Wh-s akkumulátor, a tápcsatlakozó, az analóg monitorkimenet és vele átellenes oldalon a Kensington zár aljzata.

Oldalról nézve az átlagosnál kicsit vastagabbnak tűnik a 6930p, és azt sem mondhatjuk, hogy különösebben odafigyeltek a felső és alsó rész hézagmentes illesztésére. A mélyebbre vágott billentyűzet fölé könnyen becsúsztatható nem csak egy papírlap, hanem akár egy CD vagy némi aprópénz is. Balra hátra került a szellőzőnyílás, tehát meleget nem kapunk majd az esetleg külső egeret markoló jobb kezünkre. Előtte két USB és egy mini FireWire csatlakozó sorakozik, legelöl a hang ki- és bemenete, fölöttük pedig az ExpressCard aljzata található. Elég szellősen rakták a csatlakozókat, még egy USB-nek simán lehetett volna helyet szorítani. Erre főként azért lenne szükség, mert a másik oldalon már csak egy ilyen csatlakozó – tehát összesen három – van, ami kicsit kevés. Mögötte Ethernet és modem aljzatot, előtte optikai meghajtót és a SmartCard-olvasó vékony rését találjuk, tehát digitális monitorkimenet nincs.

Nem csak látszatra, hanem működés közben is nagyon masszívnak tűnik a szögletes zsanér.

Kinyitva az EliteBookot egy nagyon kellemes, letisztult „munkahely” tárult elénk. Egyetlen látványosabb részlet van itt is, a csuklótámasz és a monitor alatti sáv alumíniumja, mindenhol máshol az ergonómiáé a főszerep. Nem csillog, tükröződik sem a monitor, sem a vékony kávája. Érdekes, hogy utóbbi balra egy, jobbra másfél centiméter széles. Mégis találtunk két fényes részletet, mégpedig a monitor fölött. Az egyik a 2,0 megapixeles webkamera borítása, a másik pedig a kis gombbal előhívható lámpa, ami sötétben jól jöhet a billentyűzet megvilágításához. Alul a világos csuklótámaszt fekete tapipad töri meg. Fölötte szokatlan lehet a további két gomb, melyek a GHB billentyűk közé ékelt pöcökegérhez tartoznak. Még egy részletet érdemes megfigyelni, a monitor alatti HP emblémától balra látható világos pontot, ami a monitor fényerejét szabályzó rendszer fényérzékelője.

Ahogy illik, az EliteBookok teljes mértékben kihajthatók. Olyan tulajdonság ez, amire ritkán lehet szükség, de egy kis tervezés közbeni odafigyeléssel könnyedén megvalósítható. Nyitogatás, hajlítgatás közben azt tapasztaltuk, hogy az 6930p nagyon jól összerakott, masszív jószág. Komoly erővel hajlítgattuk például a fedelét, hogy az LCD panelen olyan fodrozódást érjünk el, amilyet megérintésével lehet kiváltani, de nem jártunk sikerrel. Jól állta a sarat a csuklótámasz és a billentyűzet is. Ez a merevség és stabilitás az alumíniumborítás alatt megbúvó méhsejtes magnéziumötvözet váznak köszönhető.

Alul az üzleti gépek újabb jellegzetessége hívta fel magára figyelmünket, a dokkoló csatlakozója. Található még itt három ajtócska és egy kis reteszes fedél. Utóbbi alatt van a második akkumulátor csatlakozója. Ide nagykapacitású, 95 Wh-s utazó telepet csatlakoztathatunk, így a két akkuval (150 Wh összkapacitással) állítólag 24 óráig is kibírja a lényegében átlagos notebook komponensekből felépített laptop (vagyis nem ultraalacsony fogyasztású a platform). Nemsokára élőben próbáljuk ki, hogy ez tényleg így van-e. További fontos részlet az elsődleges akkumulátor alatt, a sarokban rejtőző SIM kártyahely, ami a beépített 3G modemhez tartozik.

Tesztgépünkben egy SSD dolgozott, nem is akármilyen. Az Inteltől származó X25-M meggyőző teljesítményével már korábbi tesztünkben megismerkedtünk. Nyolcvan gigabájtos kapacitása nem világbajnok, de azért az esetek többségében elegendő. Ha nagyobb tárkapacitást szeretnénk, akkor egyelőre csak hagyományos winchesterek közül válogathatunk, melyek biztonságára 3D-s gyorsulásérzékelő figyel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés