Hirdetés

Acer TimelineX-ek öltönyben

Acer Travelmate TimelineX

Májusban, nem sokkal színre lépése után próbáltuk ki az Acer Aspire TimelineX notebookcsaládot. Az elsősorban otthoni felhasználásra szánt masina nagyon sikeres startot vett. Az Acer az Aspire mellett fenntart egy vállalti sorozatot is, a TravelMate-et, ráadásul ebben a vonulatban is van már TimelineX. Hozzánk a 14 hüvelykes és a legnagyobb, 15,6 hüvelykes modell, vagyis a 8472 és a 8572 érkezett egy mustrára. Külsőre rögtön látszik a gépeken a „biznisz klasszba” tartozás. Fedelük matt, formatervüket egyszerű, határozott vonalak és élek határozzák meg. A külső borításra egy igényes és diszkrét Acer címke került. Tapintásra kellemes a fedél, érezni, hogy nem sima műanyag, hanem alumínium-magnézium ötvözet. Ugyanilyen anyagból készült a gépek váza is.

Felülről és szemből nézve látszik, hogy a 14 hüvelykes 8472 és a 15,6 hüvelykes 8572 között azért van némi méretbeli különbség. Elsősorban szélességben, ahol a 8572 éppen egy hüvelykkel nagyobb. Emellett mélységük és vastagságuk szinte megegyezik, a nagyobb gép pedig 200 grammal nehezebb. Homlokzatukon csak a kártyaolvasót és pár LED-et találtunk balra tolva. Hátsójukat méretes akku tölti ki.

Oldalról nézve először is az tűnt fel, hogy a gépek hátulját alaposan – majdnem két centiméterrel – megemeli az akkumulátor. Nem akármilyen darabról van szó, kapacitása egy híján száz wattóra. Sajnos az optikai meghajtó helyére nem tehetünk második akkut vagy merevlemezt. Mindkét gépben jobbra, hátra helyezték a DVD-írót, mögötte már csak a tápcsatlakozó van. Elé került az analóg modem aljzata, továbbá a 14 hüvelykesen kettő, a 15,6"-oson három USB. Bánatunkra ezek csak a 2.0-s szabványt támogatják és eSATA-val sem kombinálták őket. A másik oldalon is csak sima USB van a két hangcsatlakozó mögött. Őket az analóg monitorkimenet, majd az Ethernet hálózati csatlakozó követi, ezután jön a szellőzőrács, majd pedig az EasyPort IV port replikátor csatlakozója. A 35 000 forintos kiegészítőn négy USB, digitális DVI és analóg D-sub monitorkimenet, két hangaljzat, Ethernet és tápcsatlakozó van. Nagy kár, hogy a legtöbb vállalati géphez hasonlóan a TravelMate TimelineX-ekről is lemaradt a HDMI kimenet. Igaz, hogy ez egy elsősorban szórakozásra használható interfész, de ettől még rátehetnék a gépekre. Ami hiányzik még, az az ExpressCard és a Smart Card olvasó. Velük lenne igazán teljes a vállalati repertoár.

Viszonylag egyszerű zsanért kaptak a gépek. Meglehetősen kellemesen nyílt rajtuk a pengevékonyságú fedél, ami a fémburkolatnak köszönhetően karcsúsága ellenére is kellően stabilnak tűnt. Egyedül valamiféle zárszerkezetet hiányolhatnak majd a vállalat gépekhez szokott felhasználók. Jó hír, hogy a 14 hüvelykes verzió már most kapható beépített 3G modemmel. Minden bizonnyal a többi méretosztályba is érkezik majd ilyen modell.

Vállalati vonalon nem a szépség vagy a szín a vásárlást meghatározó fő faktor, így a TravelMate TimelineX-ek egyszerű, sötét fedeléhez egyszerű, sötét belső tartozik. Minden – és ebbe a monitor is beletartozik – matt, nincsenek díszbetétek, csupán a bekapcsoló, illetve a vezeték nélküli hálózati eszközöket és az energiatakarékos profilt előhívó gombok krómszerű színe emelkedik ki az ingerszegény szürkeségből. Lehet, hogy egyesek ezt a mininál formatervet elegánsnak tartják majd, szerintünk viszont lehetne azért szebbre is szabni, lásd a Dell vagy a HP üzleti gépein. Persze a nagy ThinkPadek legalább olyan unalmasak, mint a TravelMate TimelineX-ek...

Az ügyesen megtervezett zsanérnak köszönhetően a notebookok jó nagy szögben nyithatóak. Kicsit tapogatva, barátkozva a gépekkel teljesen más benyomást keltettek, mint Aspire társaik. Hogy jobbat-e vagy rosszabbat, azt nehéz megmondani. A formatervben nekünk jobban bejött a z Aspire-ök sötét-világos kombinációja, viszont a TravelMate-ek általános minőségérzete sokkal jobb volt. Nem csoda, hogy stabilabbnak tűnt az alumínium-magnézium vázas ház, az óriási akkumulátor és a matt kijelző pedig adott egyfajta komolyságot a masinának, amit a komor formaterv tovább hangsúlyozott. Szóval az első benyomásaink jók voltak. Bár nem kápráztatott el a masina, de van egy olyan érzésünk, hogy nem is ez volt célja az Acernek.

Mindkét gép alján egy nagy fedél alatt találhatóak a bővíthető alkatrészek. Hasonló az elrendezés, de nem teljesen azonos. A jobb oldalt az optikai meghajtó és a merevlemez foglalja el, balra felül az alaplapra integrált grafikus kártya (vagy csak a helye), mellette a hűtés, lejjebb pedig a processzor és a hozzá tartozó egytagú chipkészlet rejtőzik a burkolat alatt. Középen két memóriafoglalat terpeszkedik. A 8472-ben mellettük látható az Ericssontól származó 3G modem, a 8572-ben pedig a hűlt helye, vagyis egy kiépítetlen mini PCI Express foglalat. Egyedül a picike Wi-Fi adaptert helyezték el másképp a két gépben. A kisebbikben a 3G modem és a chipkészlet, a nagyobbikban az optikai meghajtó és a grafikus kártya közé került.


Acer TravelMate TimelineX 8472


Acer TravelMate TimelineX 8572

Vállalati környezetbe szánt notebookoknál különösen nagy figyelmet fordítanak a merevlemez védelmére. Az Acer szabadesés-érzékelős megoldását DASP-nek (Disk Anti-Shock Protection) nevezi. Emellett a winchester alatt megerősítették a borítást: a nagyobb, 15,6 hüvelykes verziónál diszkrét, a 14 hüvelykesnél sokkal markánsabb bordák futnak rajta keresztbe, illetve került ide pár rugalmas betét is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Hirdetés