Asus blog: Maximus VI Extreme alaplap bemutató II.

Keddi bejegyzésünkben a Maximus VI Extreme alapvető tulajdonságain mentünk végig, most pedig ígéretünknek megfelelően a tuningosoknak szánt funkciókra vetünk néhány pillantást.

Az extrém tuninghoz elengedhetetlen a megfelelő tápellátás, ezért a processzorhoz egy 8 és egy 4 tűs csatlakozó is felkerült a NYÁK-ra. Ezen felül egy 6 tűs PCI Express tápaljzatot is találhatunk a Maximus VI Extreme-en, mely többkártyás SLI vagy CrossFire rendszerek túlhajtásánál segíthet extra amperekkel.


[+]

A jobb felső fertályon helyezkedik el a ProbeIt szekció, mely feszültségmérési pontokat takar. Ezzel a V_IN, VCORE, IO_D, IO_A, SA, RING, DRAM, PCH, PCH_IO, AUX feszültségeket mérhetjük ki. Ezek felett két kapcsoló található, mely a folyékony nitrogénnel való túlhajtás esetén lehet hasznos, bekapcsolásuk kemény mínuszok mellett is bootképessé teszi a rendszert. A legfelső pontra egy POST CODE kijelző is jutott, amely néhány esetben szintén hasznos segítség. Beljebb haladva egy már szokásosnak nevezhető START/RESET párossal találkozhatunk. Az alatta helyet foglaló DIP kapcsolóval a négy piros PCI Express slotot lehet lekapcsolni, míg a memOK! gomb a félrekonfigurált memóriabeállítások esetében lehet jó segítség. A Maximus VI Extreme a nagyobb hűtések kedvéért két CPU-ventilátor csatlakoztatására lett felkészítve.


[+]

Az alaplap legalján lehetőségünk van a boot sebességének állításán. A gyorsabb mód akkor jöhet jól, ha ritkán szeretnénk belépni az UEFI-be, illetve szeretnénk alacsonyabb rendszerindulási időt elérni. A DirectKey nevű gombbal lényegében az UEFI menübe juthatunk el: amennyiben éppen az operációs rendszerben vagyunk, akkor a rendszer újraindul, míg kikapcsolt állapotban a gép elindul és a menübe navigál. A ROG_EXT nevű tűsorra az OC Panel nevű kiegészítőt csatlakoztathatjuk, míg az OPT_TEMP1 tűsorra egy tetszőleges helyre pozicionálható hődióda dugható, mellyel bármilyen részegység hőmérséklete monitorozható. Végül a jobb alsó sarokban egy kapcsoló látható, amivel a két különálló, UEFI-t tartalmazó EEPROM chip között váltogathatunk.


[+]

A Maximus VI Extreme talán legnagyobb újítása a mellékelt OC Panel nevű kiegészítő.


[+]

Az egység kétféle, Normal és Extreme módban használható. Előbbi esetben a gépház egyik 5,25"-os helyére kell beépítenünk a panelt, míg utóbbinál gyakorlatilag külső egységként funkcionál.


[+]

Az egység tápellátása egy szabványos SATA tápkábelen keresztül biztosítható.


[+]

A vérbeli tuningosok minden bizonnyal inkább az Extreme módot fogják alkalmazni, amivel a legfőbb órajeleket, illetve feszültségeket monitorozhatjuk és módosíthatjuk, mindezt menet közben.


[+]

Az ASUS az LGA1150-es sorozatával párhuzamosan módosításokat eszközölt az UEFI-ben. Megjelent a My Favorites (kedvencek) funkció, módosult a ventilátorvezérlés, megjelent a jegyzetelés lehetősége, valamint a rendszer naplózza és kilépésnél fel is sorolja az elvégzett módosításokat.


ASUS Maximus VI Extreme UEFI
[+]

A fenti képekről jól látható, hogy a Maximus VI Extreme UEFI-je számtalan különféle beállítási lehetőséget tartogat. Szinte túlzás nélkül mondhatjuk, hogy gyakorlatilag mindenről kaphatunk információt, és jóformán mindent be és át tudunk állítani.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények