Hirdetés

Asus Eee PC - kipróbáltuk, meggyőzött

Kézbevéve, kipróbálva

Már az első körbejáráskor meglepően igényes, jól összerakott eszköznek látszott az Eee PC – pedig egészen olcsón adják majd. Billentyűi ugyan imbolyogtak egy kicsit, de nem horpadtak be a szomszédos gombok egy-egy erősebb leütésnél. Rövid úton jártak, de nyomáspontjuk határozott volt. Egyedül azt találtuk furcsának, hogy magyar kiosztásra váltva a nulla nem az 1-es előtt volt, hanem fölötte, az Esc mögött. Valószínűleg a honosítással sem lesz olyan nagy gond, mert az ékezetes karakterek közül csak az Í-nek nincs helye. Fn váltóra van szükség a Home/End/PageUp/PageDown négyeshez. A bélyegnyi tapipaddal is egészen jól el lehetett boldogulni, hiszen a kijelző is apró.

Hirdetés

Meg voltunk elégedve a 7 colos LCD-vel. Modern, LED-es háttérvilágítása van, így alig fogyaszt, betekintési szögei és színei rendben vannak. Mindezek ellenére éppen a monitor lehet az Eee PC gyenge pontja, ugyanis 800 pixeles szélessége ma már kevés a weboldalak többségéhez. Egyelőre az Asus nem erősítette meg – de nem is cáfolta – hogy készít nagyobb felbontású változatot. 1024 pixel széles, 10 colos kijelzővel az Eee PC talán már túl veszélyes konkurense lenne a szubnotebookoknak.

Az Eee PC már most erős konkurense a szubnoteszeknek, talán ennek is köszönhető, hogy az Asus kommunikációjában következetesen tagadja, mi több visszautasítja, hogy noteszgép lenne az Eee PC. Ezúton szeretnék sok sikert kívánni nekik küldetésükhöz, ezzel együtt kíváncsian várom, hogy a 2008-ban debütáló, Menlow-alapú, új generációs Eee PC koncepcióját – no meg persze az árát – tekintve mennyiben fog különbözni a jelenlegi modellektől. Ettől függően simán benne van a pakliban, hogy az Eee PC jövőre fenekestül felforgatja, megreformálja a kissé elitista látszatot keltő ultrahordozható noteszek szegmensét, feltéve, hogy a gép a többi, elsősorban a teljesítményre és az akkumulátoros üzemidőre kiható fejlesztés mellett megkapja a nagyobb képátlójú kijelzőt és a nagyobb háttértárat.

Mégis milyen használni a kicsikét? Jó, határozottan jó! Működés közben tovább erősödött az érzésünk, hogy az Eee PC nagyon egyben van. SSD merevlemeze miatt egyetlen mozgó alkatrésze a pici ventilátora, amely csak több órás használat után volt hajlandó megszólalni, akkor is csak nagyon csöndesen. Maga a gép nem sípolt, nem gerjedt, nem kattant időnként, mint az olcsóbb notebookok többsége. Nagyjából háromórányi intenzív próbálgatás után fogyott ki akkumulátorából a szusz.

Kocka – akarom mondani számítástechnikában jártas felhasználó – szemszögből nézve az asusos Linux héj kissé egyszerű ugyan, de kommunikációra nagyon jól használható. A beszélgetőszoftverek szépen futottak, a webkamera is zökkenőmentesen működött. Ugyan DivX tömörítésű, de 720p felbontású videónkat is szépen, akadásmentesen játszotta el, hangja még a két kis hangszóróval sem volt vészes, tehát utazás közben lehet rajta filmet nézni. Ha pedig komolyabb feladatot szánnánk neki, ott a rendes Xandros felület, de más Linux disztribúciókat vagy akár Windowst is feltehetünk rá. Mindezt megtehetjük SD kártyára is, ha több operációs rendszerre vágyunk. Lényegében egy asztali számítógépet is kiválthat az Eee PC, ha VGA csatlakozójára monitort, USB csatlakozóira pedig egeret, billentyűzetet és külső merevlemezt kapcsolunk. Már most jelentős közösség épült az Eee PC köré, érdemes ellátogatni az Eeeuser.com oldalra, ahol sok hírt, tippet, trükköt és felhasználói tapasztalatot lehet olvasni a kis géppel kapcsolatban.

Az Asus elsősorban az átlagembereket – legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről – célozza meg az Eee PC-vel, akik egyszerűen online szeretnének lenni. Ők chatelhetnek, videotelefonálhatnak, megnézhetik a leveleiket, keresgélhetnek az interneten. Mindezt egy kéttenyérnyi, kevesebb mint egy kilogrammos, mozgó alkatrész nélküli, hordozható, ráadásul kellően olcsó eszközzel! Csupán a kijelző 800 pixeles szélessége akadályozhatja némileg a szörfözést.

Valóban ennyi lenne az Eee PC? Egy zseniálisan megalkotott netes kommunikátor? Meglehet a legtöbben erre fogják használni, de ennél azért több rejlik ebben a kis szerkentyűben. Nem véletlen, hogy a szerény keretösszegből gazdálkodó egyéni felhasználók tömegei mellett komoly cégvezetők is érdeklődnek – ami sokat elárul, még látatlanban – a gép iránt. Az Asus – számomra egyelőre kissé ködös szándékkal – megalkotta ezt a mini noteszt, amely először nagyon olcsónak tűnt, majd kiderült, hogy mégsem lesz olyan nagyon olcsó, de azért mégis. Először korlátozott képességűnek látszott, majd miután kipróbáltuk, kiderült, hogy annyira nem is buta. Az Asus eddigi legjobb kütyüje az Eee PC, mely a világ legtöbb régiójában még meg sem jelent, de máris kultuszt teremtett. Tessék nekem félretenni egyet!

Biztosak vagyunk benne, hogy az Eee PC-nek lényegesen nagyobb esélye van forradalmasítani a hordozható számítógépek világát, mint az UMPC-nek volt jó egy évvel ezelőtt. Formája miatt sokkal jobban használható, jelentősen olcsóbb, de mégsem hat ócskának. Alapállapotban egy olyan rendszerrel érkezik, ami kielégíti az átlagfelhasználók igényeit, de mögötte ott rejtőzik a komolyabb felület is. Bízunk benne, hogy az Asus mellett mások is ráharapnak erre a koncepcióra, mert a konkurenciaharc nagyon érdekes árú és teljesítményű pici notebookszerűségeket hozhat.


Asus Eee PC

rudi és Renwick

Az Eee PC-ket Montli Gábor és Kiss László bocsátotta rendelkezésünkre. Az egyik gép rövidesen kalapács alá kerül, de nem szétverik, hanem elárverezik. További információk a cikkhez kapcsolódó fórumtémában.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés