Archos 70 - egy korrekt, héthüvelykes tablet

Archos 70

Nemrég a nagyon olcsó Arnova A10 társaságában nálunk vendégeskedett az Archos 101, mely kedvező ára és ahhoz mérten korrekt tudása miatt egészen jó benyomást tett ránk. Most itt fekszik előttünk a Bluechip webáruház jóvoltából kisebb testvére, az Archos 70. Minden bizonnyal többen is kiköveteztetik a névből, hogy héthüvelykes modellről van szó. Talán ez az a méret, ami a legjobban beválik a tableteknél, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rohamosan bővülő kínálat. Az Achos 70 a maga picivel 60 000 forint alatti árával már nem sorolható az abszolút legolcsóbb vasak közé.

Szerencsére ez megjelenésére és összeszerelési minőségére is igaz. Kellemesen vékonyra szabták, 800x480 pixeles kijelzője mellett pedig éppen csak annyi helyet hagytak, hogy kényelmesen elférjenek hangszórói és VGA felbontású (640x480 pixeles) kamerája. Akárcsak az Archos 101-nek, a „hetvenesnek” sincsenek gombjai. Bal oldalán sorakoznak a lényeges csatlakozók: micro USB, microSD kártyaolvasó, 3,5 milliméteres hangkimenet, mini HDMI és mivel USB-ről nem lehet töltein, egy töltős aljzat. A túloldalon már csak a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb található az üzemet jelző lámpával együtt.

Specifikációja szerint az Archos 70 mindössze 300 grammot nyom, szóval a könnyebb héthüvelykes tabletek közé tartozik. Szerencsére az anyagot nem spórolták ki belőle, hátlapjának nagy része fémből készült, amin szálcsiszolt hatásának, lakkos bevonatának, illetve a négy kis gumilábnak köszönhetően nem túlzottan gyűlnek majd a karcok és ujjlenyomatok. Kaptunk egyszerű támaszt is, ezzel „filmnézős” szögbe állítható a masina. Távolról sem olyan stabil, mint az Archos 101 lába, ráadásul műanyagból van, tartunk tőle, hogy nem túl nehéz eltörni.

Rém egyszerű leírni az Archos 70 hardverét és szoftverét: a kijelzőtől és memóriától eltekintve minden megegyezik a nagyobb 101-essel. A processzor egymagos, 1 GHz-es Texas Instruments OMAP 3630, amit középkategóriásnak mondható PowerVR SGX 530 3D gyorsító támogat. A memória a nagyobb testvérhez képest megfeleződött, 256 MB, de a háttértár maradt 8 GB. A héthüvelykes kijelző ebben a kategóriában alapnak mondható, 800x480 vagy 480x800 pixeles, nézőpont kérdése. Érintőrendszere kapacitív, multi-touch rendszerű, betekintési szöge erős közepes. Sajnos 3G modemet és GPS modult nem kapott, de azért n-es Wi-Fije és Bluetooth 2.1 egysége van. A hardverre Android 2.2.1 (Froyo) operációs rendszer került, újabbra frissíthetőségről nem tudunk.

Hirdetés

Használat, verdikt

Kézbe kapva az Arcos 70-et először is korrekt összeszerelési minősége és vékonysága tetszett meg. Fürgeségére sem lehet panaszunk, az 1 GHz-es CPU és a mellékelt GPU lazán megbirkózott a 800x480 pixeles kijelzővel és minden lényeges alkalmazásunkkal. Kódolásra való tekintet nélkül flottul mentek a 720p-s filmek, igaz, a Full HD-vel nem tudott mit kezdeni a masina. Az Angry Birds és alap 3D-s játékok szintén akadásmentesen futottak, a méretesebb képekkel is megbirkózott a vas, akárcsak a weboldalakkal. Jót tett a böngészésnek az erőteljes n-es Wi-Fi, ami már az Archos 101-nél is tetszett. Szintén elégedettek voltunk a hangzással. Minden bizonnyal ugyanaz a sztereó páros került bele, mint a „százegyesbe”, de itt előre, a felhasználó felé néznek, így magas és közepes tartományuk nem árnyékolódik le. Egyetlen hibájuk, hogy maximális hangerő közelében recsegésre voltak hajlamosak.

A telepített szoftverek kínálata alapszintűnek mondható. Kaptunk médialejátszókat, böngészőt, e-mail klienst, még néhány apróságot és ezzel vége is volt a dalnak. Kis kellemetlenségként éltük meg a hivatalos Android Market hiányát. Helyette az AppsLib boltot kapjuk, amiben minden lényeges szoftver megtalálható, de csak PayPal rendszeren keresztül lehet vásárolni. Mindenesetre az Arctablet ArcTools nevű appjával könnyen és gyorsan telepíthető a Market és további Google alkalmazások.


Egészen korrekt akkumulátor jár az Archos 70-hez. Videózni kb. hat és fél órát tudtunk egyetlen töltéssel, masszív internetezéssel pedig nagyjából öt óra volt az élettartam, ez a többségnek elég lesz átvészelni a napot. Mondjuk a töltéstől nem kell tartani; bár USB-ről nem lehet táplálni az akkut, de saját adapterével két óra alatt teljesen feltöltöttük.

Elég ennyi az üdvösséghez? Attól tartunk, ma már nem, legalábbis ennyi pénzért nem. Az Archos 70 jelenleg 58 090 forintba kerül, ezért egy korrekt hardvert, kijelzőt, kissé elavult oprendszert, alap appcsomagot, jó Wi-Fi-t és Bluetooth-t kapunk. Biztosak vagyunk benne, hogy a többség számára a mobil netezéshez való 3G modem és a navigáláshoz való GPS modul (nem beszélve a második kameráról és fejlettebb szoftverről) megér további 12 000 forintot, így a Huawei IDEOS S7 Slimmel sokkal jobban járnak. Az Archos 70 akkor lehetne igazán érdekes „nappaliból netezős” kütyü, ha úgy tízezer forinttal olcsóbban adnák. Bízunk benne, hogy ennek hamarosan eljön az ideje.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés